Cerere de strămutare admisă de Curtea de Apel Alba Iulia într-un dosar de succesiune privind imobilul care a aparținut familiei Iohannis

Cerere de strămutare admisă de Curtea de Apel Alba Iulia într-un dosar de succesiune privind imobilul care a aparținut familiei Iohannis

Curtea de Apel (CA) Alba Iulia a admis, joi, cererea de strămutare formulată într-un dosar de succesiune de Rodica Baștea, soția lui Ioan Baștea, de la care familia Iohannis a cumpărat o parte din locuința de pe strada Bălcescu din Sibiu, și care a deschis anul trecut o acțiune contra Statului român.

"Este vorba despre o acțiune civilă în care se urmărește recunoașterea calității de succesor a reclamantei asupra unei cote din două imobile situate în Sibiu, pentru unul dintre ele Statul român având certificat de moștenitor, așa cum rezultă din actele existente în acest moment la dosar. Este vorba de dezbaterea a patru succesiuni subsecvente", au precizat, în toamna anului trecut, pentru AGERPRES, surse judiciare.

Practic, Rodica Baștea solicită să se constate că familia sa are drept de succesiune asupra unor părți din casele deținute de soții Maria și Eliseu Ghenea în Sibiu, pe străzile Bălcescu și Magheru.

Procesul a debutat în toamna anului trecut la Tribunalul Sibiu, iar Rodica Baștea a formulat cerere de strămutare la o altă instanță. Purtătorul de cuvânt al CA Alba Iulia, Cosmin Muntean, a declarat joi, pentru AGERPRES, că dosarul se va judeca în continuare la Tribunalul Hunedoara.

Casa de pe strada Nicolae Bălcescu nr. 29 din centrul Sibiului, unde Klaus și Carmen Iohannis au cumpărat o parte, la parter, a făcut parte din averea soților Maria și Eliseu Ghenea, iar după decesul acestora a trecut, în anii '70, în proprietatea unei surori a lui Eliseu Ghenea, care însă a decedat fără a avea copii. Ulterior, această casă din Sibiu a trecut în proprietatea statului român, iar în anul 1997 imobilul a fost cumpărat de chiriași. În anul 1999, contractele prin care chiriașii au cumpărat casa au fost anulate în instanță, la cererea fiului lui Nicolae Baștea, acesta din urmă fiind nepot al soților Ghenea.

Foștii chiriași au deschis însă procese în instanțe, contestând calitatea de urmaș de drept al lui Nicolae Baștea. CA Alba Iulia a respins, miercuri, ca nefondat recursul declarat de Rodica Baștea în procesul deschis de locatarii a două apartamente din imobilul ce s-a aflat în proprietatea familiilor Iohannis și Baștea. Prin această decizie, care este irevocabilă, practic locatarii celor două apartamente și-au redobândit și consolidat dreptul de proprietate asupra imobilelor în cauză.

După mai multe cicluri procesuale, în mai 2014, Tribunalul Brașov, printre alte măsuri dispuse în acest dosar, a anulat contractul de vânzare-cumpărare a imobilului din Sibiu 'încheiat între pârâții Baștea Ioan ? decedat, moștenitor fiind Baștea Rodica, în calitate de vânzător, și Johannis Carmen Georgeta și Johannis Klaus Werner, în calitate de cumpărători', potrivit informațiilor postate pe portalul instanței.

Familia președintelui a pierdut definitiv procesul la CA Brașov, unde a fost respins recursul declarat de soții Iohannis și menținută decizia Tribunalului, prin care a fost anulat contractul de vânzare-cumpărare. Contestația în anulare formulată de familia Iohannis împotriva deciziei prin care cei doi soți au pierdut imobilul aflat în centrul Sibiului s-a judecat la CA Pitețti, unde s-a solicitat de către aceștia strămutarea procesului. În februarie 2017, CA Pitești a respins contestația în anulare formulată de familia președintelui Iohannis.

AGERPRES / (AS — autor: Marinela Brumar, editor: Marius Frățilă, editor online: Simona Aruștei)


populare
astăzi

1 Greu de crezut așa ceva, dar...

2 Culisele picante din spatele așa-zisei crize dintre partidele „condamnate” să împartă un ciolan mai auster

3 VIDEO Singura întrebare care l-a făcut pe Putin să tușească...

4 DOCUMENT Pensiile rămân înghețate o perioadă, salariile bugetarilor la fel, dar pentru întreg anul viitor / Toate modificările importante

5 Amușinarea lui Orban pe la București arată că pe măsură ce se blochează colaborarea energetică cu Ucraina, cu atât devine mai importantă cea cu Români…