Cercetătorii susțin că un pahar de alcool poate salva plantele în lupta cu seceta
Mai mulți oameni din emisfera nordică au consumat vara aceasta alcool pentru a putea face față caniculei. Potrivit unui studiu citat de CNN se pare că și plantele afectate de secetă ar putea supraviețui cu alcool.
Foto Shutterstock
Un studiu publicat joi în revista Fiziologia Vegetală și Celulară arată că alcoolul ar putea ajuta plantele să supraviețuiască până la două săptămâni fără apă.
Studiul arată că plantele care rămân fără apă produc în mod natural etanol (alcool). Motivele pentru care are loc acest fenomen sunt necunoscute, cu toate acestea, cercetătorii de la Centrul RIKEN pentru Știința Resurselor Sustenabile din Japonia au venit cu teoria potrivit căreia, dacă plantele primesc alcool, ar putea să reziste în condiții de secetă.
„Descoperirea a venit în urma căutării de compuși care fac plantele mai rezistente în fața stresului”, a spus pentru CNN Motoaki Seki, liderul echipei de cercetare.
Acesta a punctat că dezvăluirile sunt importante atât pentru gospodăriile oamenilor, cât și pnetru culturile agricole de orez sau grâu care sunt vitale. Culturile de bază care ar rezista la secetă ar putea ajuta la criza alimentară care afectează, în prezent, mai multe părți ale lumii.
Cercetătorii au spus că etanolul este o modalitate „utilă și simplă” de a crește producția de alimente în întreaga lume în perioadele de secetă.
75% din plantele tratate cu alcool au supraviețuit timp de 2 săptămâni
Pentru a prezenta concluziile, cercetătorii au cultivat grâu și orez pe care l-au dat constant și au adăugat alcool în solul unui grup de plante timp de 3 zile.
Ulterior, cele două grupuri de plante nu au mai fost udate 2 săptămâni. Oamenii de știință au ajuns la concluzia că plantele care au avut alcool în sol au rezistat mai bine decât celelalte.
Potrivit acestora, 75% plantele de grâu și orez care au fost tratate cu etanol au supraviețuit după ce s-a reluat udarea lor, în comparație cu mai puțin de 5% în rândul plantelor netratate.
„Aplicarea externă a etanolului asupra plantelor ar fi o metodă agricolă utilă, simplă și mai puțin costisitoare pentru a crește toleranța față de secetă a diferitor plante”, a spus Seki, care a precizat că în acest fel nu va fi nevoie de modificarea genetică a plantelor.
Cu toate acestea, cercetătorii spun că etanolul trebuie folosit cu prudență, deoarece cantitățile mari pot „inhiba dezvoltarea plantelor”.
Sursa: adevarul.ro