Cercetătorii germani, aproape de realizarea unui „vaccin pasiv” împotriva coronavirusului. Cu ce se deosebește de cel clasic
Cercetătorii germani au izolat anticorpi extrem de eficienți împotriva coronavirusului. Fac deja teste pe animale și ar putea avea curând un așa-numit „vaccin pasiv” eficient împotriva COVID-19, care poate să ofere imunitate timp de câteva săptămâni.
„Cea mai mare eficiență ar putea să o aibă în cazul persoanelor care tocmai au fost infectate cu virusul, iar acesta nu s-a răspândit încă în tot corpul. Acest ritm al răspândirii în corp ar fi încetinit. (...) Ne putem imagina cazul unei persoane vârstnice infectate într-un azil. Pentru a evita transmiterea bolii, ceilalți pacienți ar primi o doză din acest vaccin”, a arătat cercetătorul Harald Pruess.
„Vaccinul nostru e unul pasiv. Poate fi administrat în doze mari, dar perioada de protecție împotriva virusului e relativ scurtă: undeva între patru și opt săptămâni, cel mult. Apoi ar fi nevoie de o altă doză”, a explicat profesorul.
Inițial, cercetătorii de la Spitalul Charite din Berlin (unde a fost internat Aleksei Navalnîi - n.r.) și de la Centrul pentru Boli Neurodegenerative (DZNE) au izolat aproape 600 de tipuri de anticorpi diferiți din sângele unor persoane care s-au vindecat de COVID-19. Apoi, prin teste de laborator, au putut limita numărul acestora la doar câteva care și-au dovedit o eficiență sporită în anihilarea virusului. Următorul pas a fost să producă artificial acești anticorpi folosindu-se de culturi celulare.
Acești anticorpi de neutralizare sunt capabili, după cum au relevat analizele cristalografice, să împiedice coronavirusul să mai intre în celule și să se reproducă.
„Trei dintre anticorpii noștri sunt cu precădere promițători pentru o dezvoltare clinică. Folosind acești anticorpi am început să dezvoltăm o vaccinare pasivă împotriva SARS-CoV-2”, a spus Harald Prüss.
Studiile pe hamsteri - care, la fel ca oamenii, se pot infecta cu SARS-CoV-2 - au confirmat eficiența ridicată a anticorpilor izolați de cercetătorii germani. „Când anticorpii au fost dați după infecție, hamsterii au dezvoltat simptomce cel mult ușoare. Când anticorpii au fost dați preventiv, înainte de infecție, animalele nu s-au mai îmbolnăvit”, a arătat Jakob Kreye, cercetător de la DZNE, unul dintre autorii studiului apărut în publicația de specialitate „Cell”.
Spre deosebire de vaccinul clasic, activ, care are nevoie de ceva timp pentru a deveni eficient, vaccinul pasiv are un efect aproape imediat, dar acționează pe o perioadă limitată, destul de scurtă. Cercetătorii spun că o combinație între cele două tipuri de vaccin ar putea fi o cheie în lupta împotriva COVID.