Cercetătorii consideră că undele magnetice pot fi motivul pentru care atmosfera Soarelui este mai fierbinte decât suprafața sa

Cercetătorii consideră că undele magnetice pot fi motivul pentru care atmosfera Soarelui este mai fierbinte decât suprafața sa

Undele magnetice de înaltă frecvență produse de către Soare ar putea reprezenta explicația pentru care atmosfera solară este de aproximativ 200 de ori mai ridicată decât temperature de la suprafața astrului, conform unui studio apărut în Astrophysical Journal Letters, scrie Agerpres.

Furtună solară FOTO: Shutterstock

Furtună solară FOTO: Shutterstock

Temperatura în straturile superioare ale atmosferei solare (coroana solară) poate depăși 1,1 milioane de grade Celsius, în timp ce pe suprafața vizibilă a Soarelui, fotosfera, aflată cu aproximativ 1.600 de kilometric mai aproape de nucleul stelei, este aproximativ 5.500 de grade Celsius.

Încălzirea coroanei este în strânsă legătură cu principala sursă de căldură a Soarelui, nucleul în care se produc reacțiile de fuziune nucleară ce alimentează steaua. Modelele stelare sugerează că regiunile mai îndepărtate de nucleu ar trebui să fie reci, însă observațiile au evidențiat faptul că asta nu este valabil în cazul coroanei care este mult mai fierbinte față de fotosferă.

Cercetătorii au presupus că fenomenele magnetic ear putea avea un rol important pentru această situație. În cadrul studiului au fost observate o serie de oscilații rapide în cadrul structurilor magnetice ale coroanei solare. Observațiile au fost făcute cu ajutorul sondei spațiale Solar Orbiter, aparținând Agenției Spațiale Europene (ESA), precizează Live Science.

"De-a lungul ultimilor 80 de ani astrofizicienii au încercat să rezolve această problemă iar acum apar din ce în ce mai multe dovezi conform cărora coroana ar fi încălzită de unde magnetice", a declarat Tom Van Doorsselaere, astrofizician specializat în studiul plasmei de la Universitatea KU Leuven din Belgia şi co-autor al noului studiu.

Sonda a surprins o serie de unde magnetice, mici oscilaţii rapide care traversează plasma coroanei, echipa a realizat o meta-analiză a studiilor solare existente pentru a întețelege mai bine fenomenul.

Cercetătorii au ajuns la concluzia că oscilaţiile de frecvenţă ridicată contribuie cu semnificativ mai multă energie pentru încălzirea coroanei solare decât oscilaţiile de frecvenţă joasă. Pentru a confirma rezultatele studiului cu privire la legătura dintre încălzirea coroanei şi undele magnetice de înaltă frecvenţă, oamenii de ştiinţă vor continua observaţiile asupra straturilor superioare ale atmosferei solare prin intermediul sondei Solar Orbiter.

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 Greu de crezut așa ceva, dar...

2 Culisele picante din spatele așa-zisei crize dintre partidele „condamnate” să împartă un ciolan mai auster

3 VIDEO Singura întrebare care l-a făcut pe Putin să tușească...

4 DOCUMENT Pensiile rămân înghețate o perioadă, salariile bugetarilor la fel, dar pentru întreg anul viitor / Toate modificările importante

5 Amușinarea lui Orban pe la București arată că pe măsură ce se blochează colaborarea energetică cu Ucraina, cu atât devine mai importantă cea cu Români…