Cercetătorii chinezi au descoperit că o plantă toxică ar putea ajuta la combaterea obezității
Un grup de cercetători chinezi de la Universitatea Xiamen au descoperit că un extract din "Celastrol", o plantă toxică folosită în medicina tradițională chineză ar putea fi folosită pentru a combate obezitatea, fără să presupună riscuri pentru sănătate, relatează marți ziarul China Daily, citat de EFE.
"Este însă un pas mare pentru a transforma celastrolul într-un medicament pentru oameni", a declarat ziarului responsabilul cercetării Zhang Xiaokun, care conduce echipa Institutului de Cercetare Biomedicală al Universității Xiamen.
Potrivit echipei de cercetători, celastrolul — un compus care se extrage din rădăcinile acestei plante toxice supranumită și "tunetul din vița de vie al lui Dumnezeu" — poate schimba metabolismul unei celule eliminând mitocondriile ("bateriile" care oferă energie celulelor) și care la oameni ar însemna eliminarea surplusului de greutate.
Tradițional această rădăcină este foarte utilizată în medicina tradițională chineză pentru a combate boli precum artrita, psoriazis sau maladii autoimune, dar întotdeauna în cantități mici din cauza efectelor secundare generate de toxicitatea sa.
"Celastrolul ar putea fi un instrument puternic pentru a trata pacienții care suferă de obezitate și de durerile asociate acesteia precum diabetul, grăsimea ficatului sau bolile cardiace", a precizat Zhang. O 'cură' cu celastrol este mai eficientă chiar decât alternativa chirurgicală, operația de micșorare a stomacului.
Celastrolul a dus, de asemenea, la scăderea nivelului de colesterol, îmbunătățind funcțiile hepatice și metabolizarea glucozei. Împreună, aceste îmbunătățiri se traduc printr-un risc mai scăzut de boli de inimă, ficat gras și diabet.
Cercetarea, publicată în aprilie de revista de specialitate Mollecular Cell, constituie un progres important față de rezultatele altor studii precedente — precum cel realizat în 2015 de Universitatea de Medicină Harvard — care au concluzionat că extractul de celastrol duce la pierderea în greutate, ignorând însă mecanismul.
AGERPRES