Cercetătorii britanici se așteaptă la „declanșarea unei pandemii” care a ucis în trecut 200 de milioane de oameni. Lucrează la realizarea unui vaccin
În Marea Britanie nu există niciun vaccin împotriva ciumei, care a ucis aproximativ 200 de milioane de oameni în întreaga lume de-a lungul istoriei. Totuși, echipa care a realizat testul pentru depistarea coronavirusului Oxford/AstraZeneca lucrează la un produs împotriva ciumei și a anunțat că a făcut progrese în cercetările sale.
Ciumă bubonică FOTO: Shuterstock
Trei dintre cele șapte pandemii cunoscute din lume au fost cauzate de ciumă , o infecție bacteriană declanșată de microbul Yersinia pestis. Poate fi tratată cu antibiotice, dar niciunul dintre vaccinurile aflate în dezvoltare nu este aprobat pentru utilizare.
Echipa de la Oxford a anunțat că un test al vaccinului său pe 40 de adulți sănătoși, care a început în 2021, a dat rezultate. Rezultatul arată că vaccinul este sigur și capabil să producă un răspuns imunitar la oameni.
Specialistul din spatele studiului este profesorul Sir Andrew Pollard. El ocupă funcția de director al Oxford Vaccine Group și a declarat pentru The Telegraph că rezultatele studiului urmează să fie prezentate în câteva săptămâni.
„Nu există vaccinuri licențiate împotriva ciumei în Marea Britanie. Antibioticele sunt singurul tratament. Există câteva vaccinuri autorizate în Rusia. Riscul în Marea Britanie este în prezent foarte scăzut. Pandemiile istorice anterioare care au avut o mortalitate ridicată au fost asociate la început cu puricii purtați de rozătoare, dar ulterior au fost susținute prin răspândirea de la persoană la persoană”, a declarat Sir Andrew Pollard.
Oamenii de știință din rândul armatei au cerut recent ca un vaccin să fie aprobat și fabricat, deoarece ciuma încă există în unele părți ale lumii și are „potențial de declanșare a unei pandemii”.
În plus, cercetătorii au demonstrat că boala poate evolua devenind mai rezistentă la antibicotice. Astfel de tulpini care au stârnit îngrijorare în rândul cercetătorilor au fost descoperite în Peru și Madagascar.
Schimbările climatice ar putea accelera modificările, iar noile tulpini, rezistente la tratamentele actuale, ar putea fi utilizate în bioterorism sau război biologic, mai avertizează cercetătorii.
Ciuma Neagră din anii 1300 a ucis jumătate din populația Europei, potrivit unor estimări. În prezent se estimează că formele existente ale ciumei vor ucide aproximativ 39 de milioane de oameni până în anul 2050.
Sursa: adevarul.ro