Cercetătorii au stabilit cu exactitate când au devenit câinii „cei mai buni prieteni” ai omului

Cercetătorii au stabilit cu exactitate când au devenit câinii „cei mai buni prieteni” ai omului

Câinii au fost domesticiți de oameni cu mii de ani mai devreme decât se credea. Analizele efectuate asupra oaselor canine descoperite în Alaska sugerează că oamenii și câinii trăiau împreună încă din jurul anului 10.000 î.Hr..

Nativi americani călătorind alături de câinii lor Foto Neuroscience News

Nativi americani călătorind alături de câinii lor Foto Neuroscience News

ADN-ul antic dezvăluie cum s-a format legătura strânsă dintre câini și oameni în America. Oasele analizate conțineau urme de proteine de somon, ceea ce indică faptul că acești câini consumau pește în mod regulat.

Acest detaliu sugerează o legătură strânsă cu activitatea umană, întrucât peștele era, cel mai probabil, prins de oameni – un indiciu clar al domesticirii timpurii.

Oase vechi de 12.000 de ani din Alaska, dovada primei legături dintre câini și oameni

Cercetătorii de la Universitatea din Arizona au descoperit un os de picior inferior vechi de 12.000 de ani, aparținând unui câine de dimensiunea unui lup adult, într-un sit arheologic numit Swan Point, situat la aproximativ 110 km sud-est de Fairbanks. Swan Point este unul dintre numeroasele situri din zonă care conțin unele dintre cele mai vechi dovezi ale prezenței umane în statul Alaska.

Acest câine antic a trăit aproape de sfârșitul Epocii Glaciare, ceea ce sugerează că indigenii din Alaska au început să formeze relații cu câinii cu aproximativ 2.000 de ani mai devreme decât arătau studiile anterioare.

Relația cu „cel mai bun prieten al omului”, mai veche decât se credea

Cercetătorii consideră că osul de picior descoperit contribuie la stabilirea celor mai vechi dovezi ale relațiilor strânse dintre oameni și câini din America.

În plus, echipa a descoperit o mandibulă de câine veche de 8.100 de ani în situl arheologic Hollembaek Hill, situat la sud de Delta Junction, oferind dovezi ale prezenței continue a câinilor domesticiți în așezările umane.

Cei ca mine, interesați de migrarea primelor populații în America, erau foarte curioși să afle dacă acești primii americani au ajuns pe continent însoțiți de câini. Până când nu am fi găsit acele animale în siturile arheologice, puteam specula despre acest subiect, dar era greu de demonstrat într-un fel sau altul”, a declarat anterior François Lanoë, autor principal al studiului și profesor asociat de antropologie la Universitatea din Arizona.

Dar studiul realizat de Lanoë și colegii săi a reușit, în sfârșit, să descopere dovezile lipsă: „Acum avem dovezi clare că relațiile strânse dintre canide și oameni au existat mai devreme decât se credea în America”.

Câinii antici, hrăniți cu somon: „Dovada clară că nu vânau în sălbăticie”

Analizele chimice au relevat faptul că oasele antice descoperite conțineau proteine de somon, ceea ce sugerează că în acea perioadă câinii consumau pește în mod regulat. Cea mai plauzibilă explicație pentru apariția somonului în dieta animalului este dependența de oameni.

Acest lucru este surprinzător, deoarece câinii din această zonă, în acele vremuri, vânau doar animale de pe uscat. De aceea, cercetătorii au concluzionat că, cel mai probabil, câinele a fost hrănit cu pește prins de oameni.

„Aceasta este o dovada clară, deoarece câinii nu vânau somon în sălbăticie”, a menționat Ben Potter, coautor al studiului și arheolog la Universitatea Alaska din Fairbanks.

„Comportamental sunt câini, dar genetic nu sunt înrudiți cu nimic din ce știm”

Cercetătorii sunt convinși că oasele canine descoperite la Swan Point ajută la stabilirea celor mai vechi relații cunoscute dintre oameni și câini în America. Totuși, este prea devreme pentru a spune dacă descoperirea reprezintă cel mai vechi câine domesticit din America.

Atât Lanoë, cât și Potter au subliniat însă că, deși aceste dovezi oferă indicii convingătoare despre momentul în care câinii au fost pentru prima dată domesticiți, ele nu sunt suficiente pentru a stabili o cronologie clară.

„Rămâne întrebarea existențială: ce este un câine?”, a spus Potter.

Potrivit lui Lanoë, acești câini prietenoși care mâncau somon ar putea fi, de fapt, mai apropiați de lupii îmblânziți decât de exemplarele timpurii câini cu adevărat domesticiți pe care îi recunoaștem astăzi.

„Comportamental, par a fi câini, dar din punct de vedere genetic, nu sunt înrudiți cu nimic din ce cunoaștem”, a recunoscut Lanoë.

Pentru a excava situl Hollembaek Hill, echipa de cercetători a colaborat strâns cu Consiliul Satului Healy Lake, grupul de conducere al oamenilor Mendas Cha'ag - indigeni ai zonei.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Oameni buni, vă dăm un sfat / Începând de anul ăsta, fiți pregătiți pentru orice!

2 Așa este în America...

3 VIDEO Imagini care trebuie văzute de la vizita lui Trump jr. în Groenlanda...

4 VIDEO „S-a terminat, Vladimir, nu mai există niciun imperiu. Ești un idiot!”

5 VIDEO Da, sunt ruși „sancționați” și „izolați”, „plângând” la Courchevel, în Franța...