Cercetătorii au descoperit o metodă prin care zațul de cafea poate contribui la producția de beton cu 30% mai rezistent

Cercetătorii au descoperit o metodă prin care zațul de cafea poate contribui la producția de beton cu 30% mai rezistent

Cercetătorii de la Institutul Regal de Tehnologie din Melbourne, cunoscut și ca Universitatea RMIT din Australia au descoperit că zațul de cafea poate fi folosit pentru producția de beton mai rezistent, a transmis agenția Xinhua, scrie Agerpres.

Zaț de cafea Foto: Pixabay.com

Zaț de cafea Foto: Pixabay.com

O echipă de cercetători de la Facultatea de Inginerie din cadrul Universității RMIT din Melbourne a dezvoltat o tehnică pentru a produce beton cu 30% mai rezistent, transformând zațul de cafea în "biochar" - bio-cărbune vegetal - printr-un proces care are un consum redus de energie, fără oxigen, la 350 de grade Celsius, potrivit unui comunicat emis de instituţia de învăţământ superior.

Descoperirea publicată în Journal of Cleaner Production este prima de acest tip care dovedește că zațul de cafea, un produs residual, poate fi utilizat pentru a îmbunătăți betonul, se arată în comunicatul Universității.

Australia generează annual peste 75 milioane de kilograme de zaț din cafea măcinată – cea mai mare din această cantitate ajungând la gunoi. La nivel global, consumul de cafea generează anual 10 miliarde de kilograme de produs residual din cafea, potrivit Xinhua.

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 ALERTĂ Primul sondaj cu prognoză tristă pentru Simion!

2 Explodează rahatul? / O firmă abia înființată a luat 49 de contracte de 10 milioane de euro în mai puțin de doi ani!!!

3 Ce se întâmplă cu Putin? / „Declarațiile sale ridică îndoieli cu privire la independența sa în luarea deciziilor”

4 ALERTĂ Frate, Potra chiar avea o mică armată, sursele n-au spus prostii! / MApN, comunicat care dă fiori!

5 Rețeaua de sănătate Regina Maria a fost vândută pentru un miliard de euro unei rețele private din Finlanda