Cercetătorii au descoperit de ce vinul roșu poate da dureri de cap

Cercetătorii au descoperit de ce vinul roșu poate da dureri de cap

Pe lângă faptul că vinul roșu crește pofta de viață, previne accidentul vascular cerebral, acesta poate da și dureri de cap. Oamenii de știință au descoperit că de vină ar putea fi un flavonol, care este prezent în mod natural în această băutură, relatează CNN.

 Foto: shutterstock (Arhivă)

Foto: shutterstock (Arhivă)

Un flavonol ar putea afecta capacitatea organismului de a metaboliza alcoolul, ceea ce ar duce la o acumulare de toxine care poate provoca dureri de cap, conform studiului publicat luni în revista Scientific Reports.

Quercitina, un compus vegetal, se găsește în fructe și legume , inclusiv în struguri, fructe de pădure, ceapă și broccoli.

Atunci când quercetina ajunge în sânge, corpul o transformă într-o formă diferită numită quercetină glucuronidă", a spus coautorul studiului Andrew Waterhouse, profesor emerit în cadrul departamentului de viticultură și enologie de la Universitatea din California, Davis. „În această formă, blochează metabolizarea alcoolului", a mai adăugat Waterhouse.

După cum spun autorii studiului, vinul roșu are de zece ori mai mulți compuși fenolici, în special flavonoide, decât vinul alb, motiv pentru care este „principalul responsabil" pentru durerile de cap.

Andrew Waterhouse și ceilalți oameni de știință au încercat să înțeleagă din ce cauză pot apărea durerile de cap după consumul a doar unul sau două pahare de vin roșu chiar și la cei care nu acuză dureri de cap la alte băuturi alcoolice. Astfel, au cercetat felul în care flavonolul ar putea afecta o variantă genetică a unei enzime numite ALDH2 , care este implicată în metabolizarea alcoolului de către organism.

La nivel mondial, în jur de 8% din populație prezintă o variantă a enzimei care nu este foarte activă, iar lipsa acesteia este foarte răspândită în rândul celor de origine est-asiatică, afectând circa 40% din această populație.

Existența unei variante disfuncționale a ALDH2 a fost legată de înroșirea pielii, palpitații și dureri de cap după consumul de vin roșu.

O „toxină foarte cunoscută”

Conform autorului principal al studiului, Dr. Apramita Devi, cercetător în cadrul departamentului de viticultură și enologie de la Universitatea din California, Davis, alcoolul este descompus de enzima alcool dehidrogenază, care îl transformă în acetaldehidă, o „toxină foarte cunoscută, iritantă și o substanță inflamatorie”.

Se presupune că acetaldehida este prezentă în organism pentru o perioadă scurtă de timp, întrucât enzima ALDH2 o transformă în acetat, care este mai puțin toxic.

În urma testelor efectuate în laborator, cercetătorii au constatat că un derivat al quercetinei - quercetina glucuronidă - a inhibat varianta enzimatică.

Potrivit ipotezei lor, interferența ar determina o acumulare de acetaldehidă, o toxină, și dureri de cap la persoanele mai sensibile.

Însă specialiștii care nu au fost implicați în cercetare sunt sceptici, calificând studiul ca fiind o teorie și nu o dovadă.

Studiul a fost realizat doar în laborator, iar substanțele au fost testate în afara corpului uman în concentrații de câteva ori mai mari decât cea din sânge după câteva pahare de vin", a declarat Jonas Spaak, profesor asociat la Institutul Karolinska din Stockholm, Suedia.

Autorii studiului au de gând să testeze ipoteza într-un mic studiu clinic efectuat pe oameni care prezintă astfel de dureri de cap, comparând vinurile roșii cu cantități mari de quercetină cu cele cu conținut redus.

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 Amănunte care dau fiori despre unul dintre cei mai puternici și enigmatici șmecheri ai planetei

2 Foarte interesante amănunte...

3 VIDEO „N-are cum. E mai mare” / Reacția lui Putin după ce a fost contrazis de primarul Moscovei într-o discuție despre salariu mediu

4 Unul dintre posibilii autori ai furtului tezaurului dacic, surprins pe camera de supraveghere. Se face apel pentru identificarea individului

5 Fostul șef al spionilor din România, despre Călin Georgescu și Donald Trump: „Cum se poate compara o broască oarecare cu un leu”