Cercetătorii au demontat mitul că femeile nu-și mai doresc sex pe măsură ce îmbătrânesc STUDIU

Cercetătorii au demontat mitul că femeile nu-și mai doresc sex pe măsură ce îmbătrânesc STUDIU

Este un mit faptul că femeile își pierd interesul pentru sex pe măsură ce ajung la jumătatea vieții și după aceea, potrivit unei cercetări care a urmărit peste 3.200 de femei timp de aproximativ 15 ani, notează CNN .

cuplu trist apetit sexual   hepta jpeg

„Aproximativ un sfert dintre femei consideră că sexul este foarte important, indiferent de vârsta lor”, a declarat Dr. Holly Thomas, autorul principal al unui rezumat prezentat în timpul întâlnirii anuale virtuale din septembrie 2020 a Societății Nord-Americane de Menopauză.

„Studiul a arătat că un număr substanțial de femei încă apreciază foarte mult sexul, chiar și pe măsură ce îmbătrânesc, iar acest lucru nu este anormal”, a spus Thomas, profesor asistent de medicină la Universitatea din Pittsburgh.

„Dacă femeile sunt capabile să vorbească cu partenerul lor și să se asigure că au parte de un sex satisfăcător și plăcut, atunci este mai probabil să îl evalueze ca fiind foarte important pe măsură ce îmbătrânesc”, a spus ea.

„Este de fapt destul de îmbucurător faptul că un sfert dintre femei consideră sexul foarte important”, a declarat Dr. Stephanie Faubion, director medical al Societății Nord-Americane de Menopauză, care nu a fost implicată în studiu.

„Studiile de acest gen oferă informații valoroase pentru furnizorii de servicii medicale care, altfel, considerau că scăderea dorinței sexuale a unei femei reprezintă o cauză naturală a îmbătrânirii”.

Dezmințirea unui mit

Este adevărat că studiile anterioare au constatat că femeile tind să își piardă interesul pentru sex pe măsură ce îmbătrânesc. Dar practicienii în domeniul sănătății femeilor spun că această atitudine nu se potrivește cu realitatea.

„Unele dintre studiile anterioare sugeraseră că toate femeile își pierd apetitul pentru sex pe măsură ce îmbătrânesc”, a declarat Thomas.

„Acest tip de studiu ar prezenta doar mediile de-a lungul timpului”, a spus Thomas. „Și dacă te uiți la o medie, poate părea că toată lumea este la fel”.

Studiul prezentat în 2020 a folosit un alt tip de analiză care le-a permis cercetătorilor să urmărească traiectoria dorinței unei femei de-a lungul timpului, a spus atunci Thomas.

„Am vrut să folosim această tehnică diferită pentru a vedea dacă există într-adevăr aceste modele diferite”, a spus ea. „Și când cauți aceste traiectorii, vezi că există grupuri semnificative de femei care urmează o altă cale”.

Cum se schimbă apetitul sexual în timp

Cercetarea, care a analizat date dintr-un studiu național numit SWAN, sau Studiul Sănătății Femeilor în toată țara, a găsit trei trasee distincte în sentimentele unei femei cu privire la apetitul sexual.

Aproximativ un sfert dintre femei (28%) au urmat gândirea tradițională pe această temă: Au apreciat mai puțin sexul în anii de la mijlocul vieții.

Cu toate acestea, un alt sfert dintre femeile participante la studiu au spus exact contrariul. Aproximativ 27% dintre ele au declarat că sexul rămâne foarte important pe parcursul celor 40, 50 și 60 de ani - o contradicție surprinzătoare cu credința că toate femeile își pierd interesul pentru sex pe măsură ce îmbătrânesc.

„Sexul va arăta diferit”, a declarat Faubion, care este director al Centrului pentru sănătatea femeii de la Clinica Mayo.

„Nu va arăta la fel la 40 de ani ca la 20 de ani; nu va arăta la fel la 60 de ani ca la 40 de ani și nu va arăta la fel la 80 de ani ca la 60 de ani”, a spus ea. „S-ar putea să existe unele modificări pe care trebuie să le facem, dar oamenii, în general, care sunt sănătoși și au relații bune rămân activi sexual”.

Femeile din cadrul studiului care au apreciat foarte mult sexul au împărtășit următoarele caracteristici: Aveau un nivel de educație mai ridicat, erau mai puțin deprimate și experimentaseră o satisfacție sexuală mai bună înainte de a ajunge la vârsta mijlocie.

De asemenea, ar putea exista și factori socio-economici în joc, a adăugat ea. De exemplu, femeile cu un nivel de educație mai ridicat pot avea venituri mai mari și se simt mai stabile, cu mai puțin stres.

Studiul a descoperit un alt factor important atât pentru exemplele cu interes scăzut, cât și pentru cele cu interes ridicat - rasa și etnia.

Femeile afro-americane au fost mai predispuse să spună că sexul a fost important pentru ele pe toată durata vârstei mijlocii, în timp ce femeile chineze și japoneze au fost mai predispuse să aprecieze sexul ca având o importanță scăzută pe toată durata vârstei mijlocii.

„Femeile din diferite grupuri culturale au atitudini diferite... niveluri diferite de confort în ceea ce privește îmbătrânirea... și dacă este «normal» ca o femeie să continue să aibă apetit sexual pe măsură ce îmbătrânește”, a spus Thomas.

Ce factori afectează apetitul sexual al unei femei

Majoritatea femeilor (48%) s-au încadrat într-o a treia filieră: Ele au apreciat o viață sexuală sănătoasă la intrarea în anii menopauzei, dar și-au pierdut treptat interesul când aveau 50 sau 60 de ani.

Există o serie de factori emoționali, fizici și psihologici care ar putea afecta modul în care o femeie privește sexul, spun experții. Cei mai mulți pot fi împărțiți în patru categorii:

Condiții medicale: Pe măsură ce femeile intră în perimenopauză, la 40 și 50 de ani, încep să experimenteze schimbări hormonale care pot face ca sexul să devină mai puțin satisfăcător sau chiar dureros.

Scăderea nivelului de estrogen face ca țesuturile vulvei și vaginale să devină mai subțiri, mai uscate și mai ușor de rupt, de lovit sau de iritat. Excitarea poate deveni mai dificilă. Bufeurile și alte semne ale menopauzei pot afecta starea de spirit și calitatea somnului, ducând la oboseală, anxietate, iritabilitate, ceață cerebrală și depresie.

Multe afecțiuni medicale pot apărea sau se pot agrava în timpul vârstei mijlocii care pot afecta, de asemenea, libidoul.

Considerații mentale și emoționale: Componenta psihologică a sexului poate avea o influență uriașă asupra nivelurilor de dorință sexuală ale unei femei. Un istoric de abuz sexual sau fizic, luptele cu abuzul de substanțe și depresia, anxietatea și stresul sunt jucători majori în această categorie.

Deși studiul nu a analizat în mod specific anxietatea, rezultatele au arătat că femeile cu mai multe simptome de depresie au fost mult mai puțin susceptibile de a evalua sexul ca fiind o prioritate în viață. În plus față de impactul emoțional, un libido redus este un efect secundar al multor antidepresive prescrise pentru tratarea depresiei.

Partenerul: Femeile aflate la mijlocul vieții se pot confrunta, de asemenea, cu schimbări dramatice și deranjante în viața lor sentimentală, care pot avea un impact major asupra interesului lor pentru sex.

Obiceiurile sociale: Societatea afectează, de asemenea, modul în care o femeie se simte în legătură cu sexul. Valorile religioase, culturale și familiale despre acest subiect pot juca un rol important în ușurința și satisfacția sexuală.

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 Amănunte care dau fiori despre unul dintre cei mai puternici și enigmatici șmecheri ai planetei

2 Foarte interesante amănunte...

3 VIDEO „N-are cum. E mai mare” / Reacția lui Putin după ce a fost contrazis de primarul Moscovei într-o discuție despre salariu mediu

4 Unul dintre posibilii autori ai furtului tezaurului dacic, surprins pe camera de supraveghere. Se face apel pentru identificarea individului

5 Fostul șef al spionilor din România, despre Călin Georgescu și Donald Trump: „Cum se poate compara o broască oarecare cu un leu”