Cercetătorii americani lucrează la o mască antivirală care omoară coronavirusul la contact
O echipă de cercetători americani de la Universitatea din Kentucky au primit recent finanțare pentru a proiecta o mască de față care ucide coronavirusul când intră în contact direct cu acesta.
După ce am primit informații contradictorii despre rolul măștilor în combaterea pandemiei la începutul anului, acum consensul general este că protecția feței poate preveni infectarea persoanelor susceptibile. În consecință, majoritatea autorităților acum recomandă sau chiar își obligă cetățenii să le poarte în public.
Enzime care dezactivează coronavirusul, făcându-l inofensiv
Cercetătorii de la Universitatea din Kentucky vor să ducă lucrurile cu un pas mai departe, dezvoltând măști care nu numai că blochează virusul din a intra în corp prin gură sau nas, ci îl ucid complet.
Echipa condusă de Dibakar Bhattacharyya, profesor de inginerie chimică și director al Centrului de Științe ale Membranelor al Universității din Kentucky, intenționează să încorporeze enzime care se atașează de vârfurile (țepușele) formate din proteine de pe suprafața coronavirusului, dezactivând astfel virusul. Coronavirusul este denumit după vârfurile care ies din suprafața sa („corona” înseamnă „coroană”, în latină).
Prin aceste mici țepușe virusul injectează material genetic în celulele gazdă pentru a se reproduce. Și prin separarea acestor vârfuri de virus cu ajutorul enzimelor proteolitice, coronavirusul este distrus – sau cel puțin asta este ideea, deoarece acest lucru nu a fost încă testat.
Măștile de față acționează ca un filtru pentru fluidele care pot conține virusuri din aerosolii pe care îi respirăm. Eficacitatea acestei protecții depinde de calitatea materialului (pânza mai densă este mai bună la filtrarea particulelor mai mici) și de comportamentul persoanei care o poartă. De exemplu, dacă o persoană își atinge masca și apoi atinge nasul, gura sau ochii, riscă să se infecteze.
O mască ce nu numai că filtrează virusurile, dar le omoară la contact ar putea reduce drastic răspândirea virusului în spațiile publice.
Dibakar Bhattacharyya, Universitatea din Kentucky, a declarat într-un comunicat de presă: Avem posibilitatea de a crea o membrană care nu numai că ar filtra eficient coronavirusul, cum face masca N95, dar dezactivează complet virusul. Această inovație ar încetini și ar împiedica răspândirea virusului. De asemenea, ar avea aplicații viitoare pentru că oferă protecție împotriva unui număr divers de patogeni umani.
Alte echipe de cercetare au abordări asemănătoare
Alte grupuri de cercetare din lume lucrează, de asemenea, la măști care omoară virusuri. Cercetătorii de la Universitatea din Alberta au experimentat cu utilizarea sării pentru măști care ucid coronavirusul în câteva minute. Alții s-au îndreptat către cupru — un metal cunoscut pentru proprietățile sale antibacteriene și pentru abilitatea de a dezactiva virusurile.
Deocamdată, Bhattacharyya și colegii săi au obținut un grant de 150.000 USD de la Fundația Națională de Știință (NSF) pentru a-și dezvolta măștile. Aceștia susțin că ar fi nevoie de aproximativ șase luni pentru a termina proiectarea și producerea membranei enzimatice pentru măști COVID-19, relatează Libertatea .