CEPA: Ucraina este pe marginea prăpastiei

CEPA: Ucraina este pe marginea prăpastiei

Dacă războiul din Ucraina va continua în aceeași manieră, Kievul va fi învins în 2025, potrivit mai multor experți americani importanți. În același timp, aceștia spun că acest lucru nu trebuie să se întâmple și dau indicații cu privire la ceea ce trebuie făcut pentru a asigura victoria Ucrainei. Doug Livermore, vicepreședinte al Special Operations Association of America, comandant adjunct al Detașamentului de Operațiuni Speciale al Gărzii Naționale a Armatei din Carolina de Nord și fost consilier al subsecretarului american al apărării pentru informații și securitate, afirmă că, pentru a evita înfrângerea Kievului, Occidentul și guvernul ucrainean trebuie să își revizuiască abordarea față de acest război.

Într-o analiza pentru Center for European Policy Analysis (CEPA) , Livermore afirmă că Ucraina este „tensionată din cauza avansului neîncetat al Rusiei în mai multe regiuni”.

Expertul amintește că „planul de victorie”, bazat pe creșterea ajutorului militar și pe relaxarea restricțiilor privind utilizarea armelor occidentale împotriva Rusiei, nu și-a atins încă obiectivul principal de asigurare a sprijinului occidental.

Iar principala problemă pentru Ucraina, spune el, este capacitatea fără limită a Rusiei de a arunca în război trupe, proprii sau de la parteneri săi, precum Coreea de Nord, mercenari sirieni, oameni din Asia de Sud sau din alte regiuni.

Statele occidentale trebuie să acorde Ucrainei permisiunea să lovească ținte militare importante de pe teritoriul Rusiei

Pe lângă lipsa de arme și având în vedere traiectoria actuală a războiului, Occidentul și guvernul ucrainean ar trebui să ia o serie de măsuri concrete. Propunerile lui Livermore includ: scăderea vârstei minime și mobilizarea „mai agresivă”: „probabil de la 25 la 22 sau chiar 21 de ani”; cooperarea cu agențiile europene de imigrație și de aplicare a legii pentru a extinde proiectul la serviciul militar pentru refugiații ucraineni din străinătate si ridicarea restricțiilor privind utilizarea armelor occidentale.

Acest punct se traduce mai clar prin permisiunea acordată Ucrainei să lovească ținte militare critice de pe teritoriul Rusiei, va perturba liniile de aprovizionare, aerodromurile și centrele de comandă rusești, forțând Moscova să își redistribuie forțele în defensivă și să reducă loviturile aeriene asupra infrastructurii critice ucrainene.”

De asemenea, Occidentul și Ucraina ar trebui sa insiste pe consolidarea și extinderea pregătirii forțelor armate; consolidarea punerii în aplicare a sancțiunilor și a presiunii economice pentru a se asigura că aceste măsuri punitive au efectul scontat; consolidarea flancului estic al NATO si desfășurarea de trupe și echipamente suplimentare ale NATO în Europa de Est.

Fără schimbări semnificative în abordarea strategică, perspectivele Kievului devin din ce în ce mai sumbre, subliniază autorul acestor recomandări.

În opinia sa, ajustările specifice ale tacticilor actuale ar putea ajuta Ucraina să recâștige inițiativa și să se apropie de obținerea unei păci durabile, să schimbe dinamica ostilităților în favoarea Ucrainei și să creeze o presiune suplimentară asupra Kremlinului.

Livermore a adăugat, de asemenea, că furnizarea de informații în timp real, capacități de război cibernetic și sisteme de sprijin aerian ar putea oferi Ucrainei avantajul de care are nevoie pentru a contracara avansul Rusiei.

CEPA menționează că aceste propuneri nu reprezintă poziția oficială a guvernului SUA, a Departamentului american al Apărării sau a Armatei SUA.

Un grup de autori de la Brookings Institution , un think tank american, și-a prezentat, de asemenea, propria opinie cu privire la schimbările necesare pe care Occidentul trebuie să le facă în 2025 pentru a susţine Ucraina. Aceștia subliniază că armata rusă a atacat în mod deliberat zonele populate, infrastructura civilă și rețelele energetice pentru a „teroriza și epuiza ucrainenii, încălcând flagrant legile internaționale ale războiului și forțând milioane de ucraineni să își părăsească locuințele”.

Kremlinul beneficiază, de asemenea, de parteneriatul său continuu cu China, precum și de aprofundarea relațiilor sale cu Iranul și Coreea de Nord.

Având în vedere situația actuală, Brookings Institution spre 2025 și îi îndeamnă pe ucraineni să se gândească dacă „este realist ca Ucraina să încerce să elibereze toate teritoriile pe care Rusia le-a ocupat începând cu 2014?

Și dacă nu, ar fi mai logic pentru Ucraina să caute un armistițiu, păstrând speranța de a-și recâștiga teritoriul în viitor, cu o schimbare în procesul politic.

Accelerarea aderării Ucrainei la NATO ar trebui să facă parte integrantă din orice acord de pace

„Desigur, orice astfel de negocieri ar putea funcționa numai dacă Rusia este, de asemenea, dispusă să își schimbe cererile actuale de a-i da nu numai Crimeea, ci întregul teritoriu ucrainean cuprins în patru regiuni: Herson, Donețk, Luhansk și Zaporojie”, adaugă analiștii.

În ceea ce privește arhitectura de securitate, analiștii solicită să se decidă dacă accelerarea aderării Ucrainei la NATO „ar trebui să facă parte integrantă din orice acord de pace pe care Kievul și Moscova l-ar putea încheia în următorii ani, indiferent de preferințele Rusiei” sau „dacă există alte arhitecturi de securitate sau garanții care s-ar putea dovedi la fel de utile pentru securitatea Ucrainei și mai potrivite pentru negocierile cu Moscova”.

Raportul sugerează că asistența occidentală pentru Ucraina nu poate continua la nesfârșit. Prin urmare, viitorul ajutor militar s-ar putea concentra pe apărarea antiaeriană și antirachetă și pe armele care sunt cele mai utilizate pentru operațiunile tactice de apărare (artilerie, vehicule aeriene fără pilot, tehnologie antidrone, sisteme de război electronic, rachete antiaeriene și antitanc).

„Deși războiul din Ucraina se află în prezent în mare parte într-un impas, există șanse mari ca acest lucru să se schimbe - și poate chiar dramatic - în 2025 sau chiar mai târziu în acest an. Războiul a fost și rămâne cea mai mare amenințare la adresa securității europene din 1945. Orice președinte american, precum și noul Congres, vor trebui să se concentreze asupra acestei probleme importante, a concluzionat Brookings Institution în raportul său. SURSA: defenseromania.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Informații care dau fiori...

2 ALERTĂ România, condamnată să-i plătească 85 de milioane de euro plus dobânzi fostului proprietar rus al rafinăriei RAFO Onești

3 VIDEO Priviți ce „drăcovenie” au scos americanii din „cutia cu maimuțe”

4 Dau și ceilalți? / O mare navă rusă s-a scufundat în Mediterană după o explozie la sala motoarelor / „Ursa Major” era „strategică” pentru Rusia

5 Băiatul lui Ștefan Bănică Jr. povestește cum a fost bătut și umilit: „Mi-a dat pumni în burtă, apoi se lua de mine: de ce plângi, ești fetiță?”