CEPA: Sancțiunile occidentale împotriva Rusiei, mai eficiente decât sugerează scepticii

CEPA: Sancțiunile occidentale împotriva Rusiei, mai eficiente decât sugerează scepticii

<< Sancțiunile occidentale lovesc industria tehnologică a Rusiei. Aprovizionarea chineză și importurile paralele nu pot umple golul din ce în ce mai mare >>, scrie Michał Wyrębkowski, într-o analiză CEPA .

<< După un an de la invadarea Ucrainei de către Rusia, scepticii strigă în gura mare că sancțiunile occidentale nu au reușit să oprească mașinăria de război a Kremlinului. Este adevărat. Dar ele au dezvăluit și exacerbat slăbiciunea Rusiei.

Peste 1.000 de multinaționale occidentale s-au retras din Rusia, conform studiului profesorului Jeffrey Sonnenfeld pe care l-am ajutat în cercetare, la Yale School of Management. Pentru o țară care se bazează pe importuri și transferul de tehnologie, sancțiunile occidentale au „îngropat” pentru ani buni, dacă nu pentru decenii, orice vis de dezvoltare economică.

Rusia nu a fost niciodată o superputere tehnologică. Diminuarea bugetelor științifice, în anii 1990, a ucis o mare parte din ceea ce a rămas din potențialul tehnologic sovietic, centrat în jurul orașelor științifice închise. Încercările ulterioare de a stimula inovația, indusă de guvern, în special sub conducerea fostului președinte Dimitri Medvedev – un tânăr tehnocrat cu aspect occidental, care este acum șeful șoimilor ruși – au eșuat. Afaceri tehnologice de sus în jos, cum ar fi Rusnano și Skolkovo Center , au ajuns să fie sate Potemkin, incapabile să asigure o fracție din producția de cercetare și dezvoltare a clusterelor științifice americane, europene sau chineze.

Desigur, Rusia a obținut un succes limitat în importurile paralele, prin Turcia și Georgia. Potrivit datelor Eurostat, exporturile poloneze de utilaje și produse electronice către Turcia au crescut cu 51% în noiembrie 2022, comparativ cu anul trecut. Exporturile germane care tranzitează Turcia au crescut și ele cu 39,8%.

Dar aceste diversiuni maschează un colaps mai larg al importurilor rusești. Chiar dacă importurile totale ale Rusiei, din Turcia, au crescut cu 93%, acestea reprezintă doar 7,2% din totalul importurilor rusești, un prag deloc suficient de mare pentru a înlocui comerțul pierdut cu UE. Noile pachete de sancțiuni ar putea limita amploarea rutei turcești.

Nici China nu poate compensa diferența. Pivotul tehnologic al Rusiei către Est s-a dovedit a fi un fals. Exporturile de utilajele electrice și componentele de fabricație chinezească ș(inclusiv semiconductori) și de echipamente de telecomunicații au scăzut cu 19% și 30% față de nivelurile de dinainte de război. Speranțele rusești, că vor interveni companiile chineze pentru a-i înlocui colegii occidentali, nu s-au concretizat în nici 2014, nici în 2022. În cea mai mare parte a ultimilor ani, politica zero Covid a Chinei a cam însemnat pentru camionagii ruși carantină și cozi de câteva săptămâni la graniță, după o călătorie anevoioasă prin sălbăticia siberiană.

Sectorul energetic rusesc este cel în care sancțiunile tehnologice occidentale au avut până acum succes și, în mod interesant, au fost cele mai vizibile. Chiar dacă înainte de război firmele energetice occidentale dețineau participații semnificative în petrolul și gazele rusești, acestea subscriseseră în mare măsură la sancțiunile care au fost implementate după anexarea Crimeei de către Rusia în 2014.

Au anesteziat dezvoltarea petrolului și a gazelor naturale, pe termen lung. Cea mai mare parte a noii capacități de producție a Rusiei trebuia să provină din greu de exploatatele câmpuri din Arctica. După ce au plecat companiile petroliere occidentale, precum Shell și BP, multe întreprinderi de înaltă tehnologie, cu consum intens de capital, au stagnat. Rusia nu a găsit niciun substitut pentru software-ul necesar pentru modelarea hidrodinamică a zăcămintelor de petrol și gaze. Este posibil ca unele câmpuri rusești să fie închise în curând. Producția de petrol din Rusia ar putea scădea cu până la două milioane de barili pe zi, pe termen lung, iar exporturile de gaze naturale, cu peste patru milioane de barili pe zi, preconizează Agenția Internațională pentru Energie.

Dependența de tehnologia occidentală și de lanțurile de aprovizionare se extinde cu mult dincolo de energie. De la banalele fusuri și rulmenți cu bile până la unelte de tăiat metal și sisteme de control numeric, industria rusă depindea de Occident. În 2020, China furniza doar 13,3% din panourile electrice de control, 14,1% din motoarele cu ardere și 9,81% din piesele utilajelor de prelucrare a metalelor care au ajuns în Rusia. Principalii furnizori de software CAD, utilizat în producție, au părăsit Rusia, inclusiv Dassault Systèmes, PTC și Autodesk, fără înlocuitori chinezi clari. Potrivit publicației ruse RBK, firmele IT din Rusia depind de soluțiile occidentale de management al datelor pentru 80% din necesar.

Încercările rusești de a pune în aplicare schemele de substituție a importurilor pentru a înlocui componentele occidentale cu altele de fabricație rusă ar necesita sute de miliarde de dolari, know-how și timp. Având în vedere împrumuturile internaționale chineze care s-au retras în 2022, suspendarea investițiilor de către giganți chinezi, precum Sinopec, și controlul sancțiunilor asupra accesului Rusiei la piețele de capital occidentale, este greu de văzut o cale de ieșire pe partea tehnologică.

E de așteptat o lipsă de semiconductori. Orice semiconductori pe care Rusia poate să îi producă pe cont propriu sunt departe de nevoile armatei sale pentru arme de precizie și dispozitive de comunicație. Mikron, cu sediul în Zelenograd, poate produce cipuri de 90 nm, care este o tehnologie învechită, de la începutul anilor 2000. Angstrem, un alt producător de semiconductori, a dat faliment.

Rusia a încercat – și nu a reușit să construiască o industrie internă de fabricare a cipurilor. Precum în cazul multor altor țări, cipurile cu design rusesc au fost fabricate mai ales în Taiwan. Pe măsură ce TSMC a rupt orice legătură cu Rusia, ca parte a exodului de afaceri, armata rusă a început să folosească cipuri de uz casnic, pentru echipamentul militar. Intel, AMD și Nvidia au plecat toate, izolând Rusia de computerele personale și laptopuri. Parteneriatul dintre Sberbank și Nvidia pentru a construi un supercomputer este ruinat, la fel și dezvoltarea dronei Yandex și a AI.

Invazia pe scară largă a Rusiei în Ucraina a devenit un catalizator pentru exodul a peste 500.000 de ruși, dintre care mulți sunt profesioniști IT. Vecinii Rusiei ar putea beneficia. Tashkent IT park a crescut cu aproape 300%, în primele șase luni de război. În timp, capacitatea Rusiei de a înlocui tehnologia occidentală pe plan intern se va estompa, paralizând puterea sa în calitate de furnizor de servicii IT pe internetul rusofon.

Sancțiunile nu sunt etanșe. Avem nevoie de o creștere a transparenței, informații despre client și, eventual, sancțiuni secundare împotriva companiilor care încalcă regulile. Rușii par dispuși să suporte durerea și suferința.

Dar imaginea de ansamblu este clară: sancțiunile și retragerile corporatiste paralizează pozițiile Rusiei în energie, producție și IT. Funia sugrumă economia rusă. E de sperat că presiunea va contribui la oprirea agresiunii comise de Putin. >>


populare
astăzi

1 Informații care dau fiori...

2 ALERTĂ România, condamnată să-i plătească 85 de milioane de euro plus dobânzi fostului proprietar rus al rafinăriei RAFO Onești

3 VIDEO Priviți ce „drăcovenie” au scos americanii din „cutia cu maimuțe”

4 Dau și ceilalți? / O mare navă rusă s-a scufundat în Mediterană după o explozie la sala motoarelor / „Ursa Major” era „strategică” pentru Rusia

5 Băiatul lui Ștefan Bănică Jr. povestește cum a fost bătut și umilit: „Mi-a dat pumni în burtă, apoi se lua de mine: de ce plângi, ești fetiță?”