Centrele de testare COVID vor fi redeschise. Purtarea măştii, recomandată în spaţii închise

Centrele de testare COVID vor fi redeschise. Purtarea măştii, recomandată în spaţii închise

„Ce trebuie să facă o persoană care are simptome COVID? Să se testeze la medicul de familie. Repunem în funcţiune şi acele centre de testare care vor fi accesibile persoanelor, mai ales în weekend, unde se pot duce să preleveze o probă, dacă au simptomatologie, după care fie rămân în observaţie la medicul de familie, care poate să le prescrie şi un tratament, fie merg la un centru de evaluare. Sau, în cazul unei evoluţii mai grave, se duc la spital", a declarat ministrul.

Ministrul Sănătăţii a precizat că se păstrează recomandările privind purtarea măştii în spaţiile închise, igiena mâinilor şi aerisirea spaţiilor publice. De asemenea, a punctat că aceste măsuri nu sunt obligatorii, ci reprezintă recomandări.

„Nimeni nu impune nimic. Sunt doar recomandări, ca să putem să avem o vară cât mai liniştită, să ne putem face concediile, să nu fim în niciun fel în situaţia de a nu putea să mergem în concediu, pentru că ne îmbolnăvim noi sau membrii familiilor. Utilizarea măştii în spaţii închise sau mijloacele de transport în comun şi evitarea aglomeraţiei sunt măsuri deja cunoscute, la fel ca şi igiena mâinilor. Autorităţile locale ar trebui să aibă în vedere igienizarea periodică a mijloacelor de transport în comun. (...) Să asigurăm aerisirea spaţiilor publice. Este una dintre metodele cele mai eficiente de reducere a transmiterii. Nu costă nimic, trebuie doar iniţiativă şi rigoare", a mai adăugat Rafila, conform Agerpres .

Totodată, Rafila a mai adăugat că a vorbit de săptămâna trecută cu direcţiile de sănătate publică despre o probabilă creştere a numărului de infectări cu SARS-CoV-2, iar, luni, a fost organizată o teleconferinţă cu reprezentanţii spitalelor din Capitală, ai Ambulanţei şi ai Direcţiei de Sănătate Publică. Tema principală a discuţiei a fost reprezentată de asigurarea condiţiilor pentru spitalizare a persoanelor infectate, inclusiv a celor care au nevoie de îngrijiri medicale şi pentru alte afecţiuni.

„Lucrul acesta nu trebuie să afecteze în niciun fel accesul la servicii de sănătate pentru populaţia generală", a punctat el.

Conform ministrului, centrele ambulatorii din ţară dispun de cantităţi suficiente de antivirale dar şi de anticorpi monoclonali.

„Eu cred că abordarea responsabilă şi echilibrată este cheia succesului şi probabil în a doua jumătate a lunii august putem să considerăm că trecem de vârful acestui mini-val - sau val, o să vedem, în funcţie de amplitudine - al pandemiei. Sunt măsuri normale pe care ne dorim să le putem lua ori de câte ori apare vreo ameninţare la adresa sănătăţii publice", a mai declarat Rafila.

Vaccinarea este în continuare recomandată persoanelor vulnerabile, potrivit spuselor ministrului Sănătăţii.

„Aşteptăm şi noi cu interes să vedem dacă cei doi producători de vaccin care utilizează tehnologia ARN recombinat reuşesc să îşi valideze produsele pentru tulpina Omicron şi dacă, într-adevăr, aceste produse influnţează transmiterea, pentru că ne interesează extrem de mult reducerea transmiterii, încât în cursul toamnei şi România, alături de alte ţări, să beneficieze de o formulă nouă a vaccinului care să fie adaptată tulpinilor circulante", a mai adăugat Rafila.

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 Greu de crezut așa ceva, dar...

2 Culisele picante din spatele așa-zisei crize dintre partidele „condamnate” să împartă un ciolan mai auster

3 VIDEO Singura întrebare care l-a făcut pe Putin să tușească...

4 DOCUMENT Pensiile rămân înghețate o perioadă, salariile bugetarilor la fel, dar pentru întreg anul viitor / Toate modificările importante

5 Amușinarea lui Orban pe la București arată că pe măsură ce se blochează colaborarea energetică cu Ucraina, cu atât devine mai importantă cea cu Români…