Centralele pe cărbune vor fi repuse în funcțiune. „La Paroșeni va fi pornit un grup pe bază de huilă”, anunță Burduja

Centralele pe cărbune vor fi repuse în funcțiune. „La Paroșeni va fi pornit un grup pe bază de huilă”, anunță Burduja

Având în vedere faptul că aproape toată țara se află sub avertizare Cod roșu de caniculă, Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a declarat că „pot exista anumite avarii locale”, însă nu ar trebui să ne îngrijorăm de pene de curent.

Sebastian Burduja.

Sunt perioade când România importă și 1000 MW. Foto: Inquam Photos/ Octav Ganea (Arhivă)

În zilele de caniculă pot exista anumite avarii locale cauzate pe de o parte de un consum de energie electrică mai mare. Se întorc românii acasă, dau drumul la aparatele de aer condiționat. Pe de altă parte, de anumite componente și echipamente tehnice transformatoare și așa mai departe, care pot fi afectate. Noi ne străduim, ca minister, să lucrăm împreună cu operatorii de distribuție și ne asigurăm că durata acestor avarii este cât mai mică, astfel încât românii să aibă condiții corecte în casele lor. Din datele pe care le avem pe întreg lanțul sistemului energetic nu avem de ce să ne temem în acest moment”, a declarat pentru Europa fm Sebastian Burduja.

În situația actuală, sunt perioade când România importă și 1000 MW. Din lipsă de vânt, nici centralele eoliene nu produc energie electrică.

Dacă vă veți uita Transelectrica la rapoartele de acum un an, exact aceeași zi din an cu cea de azi sau cea de ieri veți vedea că ne lipsesc pe producții undeva la 500, poate 700 de MW energie eoliană – anul trecut a bătut vântul – și din perspectiva producției hidro, de asemenea, lipsesc 500, 600, poate 700 de MW, în funcție de zi. De ce? Pentru că două treimi din producția Hidro România este asigurată pe fir de apă. Fiind secetă, debitul este scăzut”, a declarat ministrul Energiei.

În cursul zilei de luni va avea loc un nou comandament la Ministerul Energiei în vederea reglării producției de energie electrică a țării.

Am discutat cu Hidroelectrica pentru a încerca să crească producția din aceste lacuri de acumulare. Ele sunt încă la un nivel bun, peste 80% și pentru ceilalți producători – OMV Petrom la Brazi produce la capacitate maximă, discutăm cu Elcenul pentru eventuala pornire a CET Sud în București. De asemenea, la Paroșeni, în Valea Jiului, duminică va fi pornit acest grup, pe bază de huilă și la Complexul Energetic Oltenia lignit – încă două grupuri vor putea fi pornite în zilele următoare”, a mai adăugat Burduja.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Mircea Geoană, desființat într-un editorial de un cunoscut jurnalist

2 Dispariția misterioasă a unui bancher a provocat o undă de șoc. Apoi a venit o factură de 11 milioane de dolari

3 Soția lui Gigi Mulțescu / „După al doilea vaccin, boala lui s-a accelerat“

4 Sprijinite de tancuri și acoperite de avioane de luptă cu bombe cu planare, trupele ucrainene au străpuns linia defensivă din Kursk într-un nou punct …

5 Motivul bizar pentru care o femeie din Hawaii vrea să se mute în România. Ce sfaturi îi dau străinii stabiliți în țară și românii