Celebrul bazar din Istanbul are nevoie urgentă de renovare
Verdictul arhitecților este nemilos: Marele Bazar din Istanbul se lasă și alunecă în mod periculos. La peste 550 de ani de la deschidere, cea mai vizitată piață acoperită din lume urmează să fie renovată din temelie, lucru care îi îngrijorează pe cei mai nostalgici partizani ai săi, relatează marți AFP.
Pentru milioanele de turiști străini care vizitează anual cel mai mare oraș al Turciei, ca și pentru locuitorii din Istanbul, o plimbare pe străduțele înguste ale bazarului, în căutarea unei bijuterii, a unui obiect de piele — adesea contrafăcut — sau ca simpli curioși face parte din lucrurile care trebuie făcute. Cu peste 90 de milioane de vizitatori în 2014, bazarul este considerat cel mai frecventat loc din lume. Nici filmele nu l-au neglijat: cei 40.000 de metri pătrați de acoperișuri ai bazarului au fost decor pentru aventurile lui James Bond în 2011, când celebrul agent 007 a făcut o serie de cascadorii pe motocicletă în "Skyfall".
Construit în 1450, în timpul domniei sultanului Mehmet al II-lea, Marele Bazar a fost mărit, distrus, reconstruit sau modernizat de-a lungul secolelor prin improvizații care, chiar dacă nu au respectat mereu canoanele istorice, i-au justificat totuși numele. Nu și-a pierdut nimic din efervescența seculară, dar își arată vârsta. Pavajul se strică, arcadele se înclină, acoperișurile alunecă...
Primăria stambuliotă a decis prin urmare să facă o renovare fără precedent. "Este cel mai vizitat loc din lume, așa că este foarte important pentru noi", arată primarul districtului Fatih, Mustafa Demir, un apropiat la președintelui turc Recep Tayyip Erdogan. "Este un proiect de durată, care se va întinde pe zece ani", a adăugat el. Factura este pe măsura ambiției acestui proiect: 30 de milioane de euro vor fi alocați lucrărilor de renovare, finanțați în mare parte de autorități.
Prioritatea absolută este refacerea stabilității clădirilor. "Marele Bazar este construit pe un deal al cărui sol este îmbibat cu apă. Solul nu mai poate susține clădirea, care se lasă și alunecă în pantă, spre Cornul de Aur", a spus șeful tehnic al lucrărilor din primărie, Okan Erhan Olfaz. Străduțele din bazar vor fi săpate una câte una, urmând să fie instalate tunele de beton prin care va trece apa de ploaie sau din canalizare și, în unele locuri, cabluri electrice (acestea se văd în prezent de-a lungul zidurilor). "Galeriile vor rigidiza toată construcția subterană și vor stabiliza ansamblul coloanelor clădirii", a adăugat inginerul șef Olfaz.
Proprietarii celor circa 3.000 de magazine din bazar vor contribui și ei la finanțarea lucrărilor, fiind convinși de necesitatea unor lucrări de amploare.
Chiar dacă toți sunt de acord că renovarea este necesară, există totuși îngrijorări, mai ales din partea celor care au închiriat spații mici și care se tem de creșterea masivă a chiriilor.
Obișnuiți cu acțiuni de renovare forțate declanșate de primăria din Istanbul, câteva asociații ale societății civile simt că, în cazul reparării Marelui Bazar, ar fi vorba de o profitabilă operațiune imobiliară. În acest cadru ar intra anunțata construcție a două hoteluri în zone adiacente pieței acoperite care, susțin asociațiile, amenință integritatea istorică a locului.
"La noi reabilitarea urbană se face fără interes față de populație și acest lucru creează fracturi sociale. Nu cred că acest proiect este conceput pentru întărirea identității culturale și istorice a edificiului. Marele Bazar nu trebuie să se transforme într-un simplu centru comercial", a avertizat Cemal Gokce, președinte al Camerei inginerilor de construcții civile din Istanbul.
Primarul districtului este de altă părere: "Suntem în secolul al XXI-lea, nu se pune problema să lăsăm Marele Bazar în trecutul său. Trebuie să păstrăm tradiția, dar răspunzând necesităților oamenilor de astăzi", a afirmat Mustafa Demir.
Începerea lucrărilor de renovare este prevăzută în această primăvară.
AGERPRES