Autoritățile de la Moscova au fost în alertă toată ziua ca urmare a faptului că mai multe drone au zburat nestingherite pe la periferia capitalei ruse, ulterior lovind clădiri rezidențiale. Imagini filmate de cetățenii ruși au devenit virale pe internet.
Rușii acuză că în spatele atacului se află Ucraina, precizând că trei persoane au fost rănite după acest incident.
Mihailo Podoliak, consilierul președintelui Zelenski, într-un interviu acordat azi a negat că Ucraina s-a aflat în spatele atacului și a răspuns ironic: „Poate că nu toate dronele sunt pregătite să atace Ucraina şi vor să se întoarcă la creatorii lor şi să pună întrebări în consecinţă: de ce ne trimiteţi să lovim copiii Ucrainei, Kievului şi aşa mai departe?".
Jurnalistul Val Vîlcu și-a pus întrebarea de ce Ucraina ar recurge la aceste atacuri care nu produc pagube, înseamnă o risipă de resurse înainte de contraofensivă și riscă să întărească regimul dictatorial al lui Vladimir Putin, existând riscul ca rușii să solidarizeze cu Kremlinul.
Și totuși, cum a fost posibil ca în contextul în care ucrainenii doboară pe bandă rulantă drone iraniene Shahed, rușii să nu fie capabili să intercepteze drone deasupra Moscovei?
La aceste întrebări a încercat să răspundă generalul (r.) Dan Grecu.
Trei scenarii privind atacul asupra Moscovei: Atac din interiorul teritoriului rus, incompetență crasă sau steag fals
Drone lovind clădiri rezidențiale la Moscova. Foto: ASTRA TELEGRAM CHANNEL via Pravda.ua
Într-un dialog purtat cu defenseromania.ro , generalul (r.) Dan Grecu a precizat că deși există foarte puține date privind atacul asupra Moscovei, el nu ar fi putut fi orchestrat decât de Ucraina, de un grup de partizani ruși asemenea celor din Belgorod care beneficiază de sprijinul ucrainenilor, sau să fi fost un atac sub steag fals organizat chiar de Moscova.
1. Grup de partizani care au atacat din teritoriul rus
„După imagini par drone sovietice, posibil Tupolev, ele fiind atât în dotarea Ucrainei cât și a Rusiei. Ucraina neagă implicarea. Nu e exclus să existe forțe de rezistență anti-Putin rusești pe care într-un fel sau altul ucrainenii le sprijină, nu neapărat controlează”, precizează generalul (r.) Grecu.
El a subliniat că asemenea drone nu pot fi operate precum cele occidentale de la distanțe mai mari de 200-300 de kilometri, ceea ce indică faptul că dronele au fost controlate de pe teritoriul rus.
2. Atac al Ucrainei
„Să admitem că dronele au pornit de pe teritoriul ucrainean. E o distanță pe care o dronă o poate realiza. Dar niciun sistem nu a detectat-o? Oamenii din Moscova o filmau cu ochiul liber. Sistemele de supraveghere, radare, avioane etc nu au reușit?”, s-a întrebat generalul (r.) Grecu care a precizat că un asemenea scenariu ar arăta o incompetență uriașă a sistemelor de apărare ruse.
3. Atac rus sub steag fals pentru radicalizarea populației
„Dronele sunt mari, nu au o viteză atât de mare. Dacă e o acțiune internă (n.r. - a partizanilor ruși) sau a Ucrainei e mare incompetență din partea rușilor. Dar când e vorba de ruși să nu excludeți niciodată acțiunile sub steag fals”, a arătat generalul (r.) Grecu.
„Moral atacul poate afecta populația, atacul arătând că nici Moscova nu mai e sigură. În egală măsură Putin primește „muniție”, adică poate justifica propriei populații războiul împotriva Ucrainei”, a conchis acesta, în dialogul purtat cu defenseromania.ro .