Cele trei opțiuni de contraofensivă pe care le are Ucraina dacă reușește să preia inițiativa pe câmpul de luptă

Cele trei opțiuni de contraofensivă pe care le are Ucraina dacă reușește să preia inițiativa pe câmpul de luptă

Trupele ruse au avut inițiativa pe câmpul de luptă din Ucraina în ultimele 10 luni, mai mult decât oricare dintre părțile beligerante într-o etapă a războiului, până acum. În același timp, acestea au obținut doar succese modeste. O străpungere cu consecințe strategice s-a dovedit imposibilă, pe de o parte din pricina parității tehnologice, iar pe de altă parte a faptului că avantajele Rusiei nu au fost unele copleșitoare, relatează Meduza într-o amplă analiză.

Militari din batalionul „Lupii Da Vinci” în direcția Pokrovsk FOTO PROFIMEDIA

Militari din batalionul „Lupii Da Vinci” în direcția Pokrovsk FOTO PROFIMEDIA

Din perspectiva Kievului, armata trebuie să preia inițiativa, să lanseze o nouă contraofensivă și, eventual, să forțeze Kremlinul să negocieze (dacă nu de pe o poziție de forță, atunci în condiții mai bune decât cele posibile în prezent). Singura modalitate de a realiza acest lucru este să reziste până când armata rusă își va epuiza din nou potențialul ofensiv.

În pofida ordinelor stricte de a menține linia cu orice preț, forțele ucrainene nu doar că pierd teritoriu. Forțele ruse se apropie de centre logistice esențiale pe care Ucraina nu își poate permite să le piardă.

Încercările de redistribuire a brigăzilor dintr-o zonă de criză în alta (unele grupuri și-au schimbat locația de trei ori de la începutul anului) nu îmbunătățesc deloc situația. În plus, frontul se extinde: în februarie, după căderea Avdiivka, linia frontului la vest de oraș se întindea pe 25 de kilometri. În prezent, are o lungime de peste 40 de kilometri. Totodată, ofensiva Rusiei la nord de Harkov a adăugat alte câteva zeci de kilometri. În consecință, brigăzile active ale Ucrainei trebuie să țină un front din ce în ce mai lung.

Care sunt obiectivele ofensivei în desfășurare a Rusiei?

Armata rusă avansează activ în trei teatre de operațiuni: atacul principal este îndreptat spre centrul Donbasului de-a lungul unui arc de o sută de kilometri de la Ceasiv Yar la Krasnohorivka; cu atacuri auxiliare lângă Vuhledar în sudul Donbasului și spre râul Oskil (în regiunea estică Harkov, nordul regiunii Donețk și Luhansk).

Cele mai mari progrese ale Rusiei au fost în zona de la vest și est de Avdiivka, dar oricare dintre aceste atacuri ar putea deveni un succes pentru armata sa dacă Ucraina este forțată să își consolideze apărarea în zonă prin retragerea soldaților dintr-o altă secțiune a frontului. În ultimele 10 luni, schimbând astfel direcția atacurilor sale, Rusia a reușit o avansare lentă, dar progresivă.

Cum ar putea forțele armate ucrainene avansa dacă preiau inițiativa?

Dacă armata ucraineana reușește să epuizeze trupele ruse în timp ce formează simultan un nou grup de atac, va avea câteva opțiuni pentru contraofensivă.

Este dificil să ne imaginăm că armata ucraineană va fi capabilă să obțină un avantaj covârșitor în ceea ce privește forța față de Rusia în următoarele luni. Prin urmare, orice ofensivă ucraineană trebuie să se concentreze într-o singură direcție, unde succesul i-ar aduce cele mai mari beneficii.

Există câteva căi pe care Kievul le-ar putea urma dacă are oportunitatea, fiecare dintre ele cu propriile avantaje și dezavantaje.

O contraofensivă în regiunea Harkov

Aceasta este cea mai sigură opțiune, care necesită și cel mai mic efort. Trupele ruse au invadat granița regiunilor Belgorod și Harkov pe două fronturi cu grupuri de atac relativ slabe, astfel că nu au reușit să străpungă apărarea Ucrainei la o adâncime semnificativă. Tot ce ar trebui să facă Kievul aici este să împingă trupele Rusiei înapoi peste graniță.

image

Avantaje

O victorie lângă Harkov ar putea aduce beneficii politice semnificative: Putin a ordonat public trupelor ruse să împingă armata ucraineană departe de granița regiunii Belgorod (deși Kremlinul a retrogradat ulterior ofensiva la o operațiune „tactică”, după ce ofensiva sa a eșuat).

Împingerea armatei Rusiei înapoi peste graniță ar elibera forțe pentru alte fronturi. Apărarea Harkovului și Vovceanskului a solicitat Kievului să concentreze forțe mari: aproximativ opt brigăzi și jumătate (30.000-40.000 de oameni). În caz de succes, o forță mai slabă ar putea fi lăsată la graniță.

Trupele ruse au avansat doar 5-7 kilometri în zonele din jurul Harkov și Vovceansk, ceea ce pune noul cap de pod în raza de acțiune a aproape tuturor armelor din arsenalul Ucrainei. Dacă Moscova decide să-și întărească apărarea în afara Harkovului cu rezerve, asta va reduce presiunea pe care o pot acestea exercita asupra altor secțiuni ale frontului.

Dezavantaje

Până și o înfrângere în regiunea Harkov este puțin probabil să silească Kremlinul să facă compromisuri; întrucât ar fi totuși prea puțin semnificativă pentru a schimba obiectivele de război ale Rusiei.

Într-o altă contraofensivă la Harkov, trupele ucrainene ar risca să se blocheze din nou (cum au făcut în iunie și începutul lunii iulie). Dacă s-ar întâmpla asta, forțele Ucrainei de pe câmpul de luptă principal, în Donbas, ar rămâne fără nicio speranță la întăriri.

O contraofensivă în regiunea Zaporojie

Așa cum a fost cazul acum un an, cel mai promițător front pentru Ucraina, atât din punct de vedere politic, cât și militar, rămâne sudul țării. Dacă ar reuși să ajungă până la liniile de aprovizionare ale trupelor ruse de lângă Tokmak, Melitopol și Volnovaha ar putea provoca o prăbușire majoră a apărării rusești. Doar că principala provocare a Kievului în sud este aceeași ca și vara trecută: s-ar confruntă cu un grup mare de trupe rusești care se bazează pe un sistem de apărare sofisticat, extrem de bine pus la punct. Iar Moscova are posibilitatea de a trimite rezerve în orice moment.

Avantaje

Armata ucraineană își dorește de multă vreme să reproducă cea mai de succes ofensivă a sa: străpungerea profundă pe care a obținut-o în regiunea Harkov în toamna lui 2022, care i-a adus imediat câștiguri operaționale, strategice și politice semnificative.

Un succes decisiv în regiunea Zaporojie ar putea îmbunătăți prompt și într-o manieră radicală poziția Kievului în viitoarele negocieri (ar putea chiar să impulsioneze eforturile Ucrainei de a reînnoi discuțiile dintr-o poziție de forță).

Dezavantaje

O contraofensivă reînnoită în sud vine cu mari riscuri pentru Ucraina, indiferent de câștigurile potențiale ale acesteia. În cel mai bun scenariu, armata ucraineană a învățat din greșelile sale anterioare și, de data aceasta, s-ar baza pe mai mult decât brigăzile nou formate, fără experiență, dedicând toate forțele disponibile operațiunii, creând un grup capabil să atingă superioritatea aeriană locală (cel puțin în timpul fazei de străpungere, folosind avioane de luptă F-16 și sisteme occidentale de apărare aeriană) ca să obțină în sfârșit elementul surpriză. Totuși, chiar dacă Kievul ar reuși să realizeze toate acestea, o străpungere pe câmpul de luptă și o victorie asupra rezervelor Rusiei par mai puțin probabile în prezent decât în ​​vara lui 2023.

image

O contraofensivă de iarnă în centrul Donbasului

Sarcina principală a armatei ucrainene în lunile următoare este să contracareze amenințarea unei străpungeri rusești în centrul Donbasului, cu potențial de a destabiliza apărarea și liniile de aprovizionare ale Ucrainei în regiune. În toamna anului 2022, forțele ucrainene au exploatat slăbiciunile din flancurile supraîntinse ale trupelor ruse de lângă Balaklia, iar forțele armate ucrainene ar putea face asta încă o dată, grupul rus avansând acum spre Pokrovsk. O operațiune de succes aici ar putea anula toate câștigurile Rusiei din ultimele luni.

image

Avantaje

Kievul trebuie să pună capăt capacității Rusiei de a amenința atât Pokrovsk, cât și drumul dintre Pokrovsk și Ceasov Yar. În caz contrar, trupele ucrainene din Donbas s-ar putea confrunta cu o gravă criză logistică și operațională.

Înfrângerea forțelor ruse de lângă Pokrovsk ar putea influența dorința Kremlinului de a continua războiul.

Dezavantaje

Ucrainei probabil că va fi imposibil să se bazeze pe vreun succes aici, deoarece ceea ce se află dincolo de pozițiile de avans ale Rusiei este orașul Donețk și suburbiile sale. Or, bătălia pentru acest teritoriu ar necesita o concentrare complet diferită de forțe.

Fereastra pentru un contraatac este aproape închisă: dacă trupele ruse ajung la Pokrovsk, vor face imposibilă aprovizionarea și organizarea unui grup mare de atac ucrainean. Kievul are nevoie de un succes intermediar: armata ucraineană trebuie să oprească ofensiva actuală a Rusiei. Asta, la rândul său, ar putea cere utilizarea imediată a rezervelor pe care Kievul le-a acumulat pentru o viitoare contraofensivă.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 O americancă stabilită în România, în stare de șoc: „În România găsești peste tot, în SUA nu se întâmplă așa”

2 Cea mai bună dovadă că sfârșitul lumii este aproape...

3 Procurorii DNA l-au reținut pe șeful Poliției Rutiere Maramureș

4 VIDEO War fashion / Un cecen capturat de ucraineni în regiunea Kursk purta un hanorac în valoare de 2.300 de dolari

5 Putin s-a enervat, a cerut împingerea imediată a ucrainenilor din Kursk și l-a întrerupt pe guvernatorul regiunii care făcea bilanțul teritoriului oc…