Cele trei ingrediente ale rețetei fericirii românilor. Psihologul Daniel David: „România e, probabil, în cea mai bună perioadă din istoria ei”

Cele trei ingrediente ale rețetei fericirii românilor. Psihologul Daniel David: „România e, probabil, în cea mai bună perioadă din istoria ei”

În ciuda realității sumbre reflectate în mass-media, românii se numără printre cei mai fericiți europeni și există, conform psihologului Daniel David, motive serioase pentru creșterea nivelului de fericire în ultimii ani. Psihologul a dezvăluit cele trei ingrediente simple ale rețetei fericirii.

Psihologul Daniel David și omul de televiziune Mihai Morar au discutat despre fericire. FOTO: FB

Psihologul Daniel David și omul de televiziune Mihai Morar au discutat despre fericire. FOTO: FB

„Luna trecută s-a făcut public clasamentul popoarelor fericite: Finlanda, ca în fiecare an este pe primul loc, apoi țările nordice, Norvegia, Suedia. America scade îngrijorător, nici măcar nu mai este în primele 20. Noi coborâm 8 locuri, suntem undeva pe 32. Pe de altă parte, în clasamentul de anul trecut, România s-a clasat pe locul 3 în UE” – astfel a început realizatorul Mihai Morar discuția despre fericire cu rectorul UBB, psihologul Daniel David în cadrul podcastului său – „Fain și Simplu”.

„Suntem sau nu fericiți?” – a întrebat el.

„Când vorbiți despre fericire trebuie să vorbiți cu psihologi. Sunt tot felul de demersuri în care se folosesc două-trei criterii imprecise. Nu se folosește ceea ce în psihologie numim scara de minciună. Adică după ce ai răspunsurile, în funcție de ce ai răspuns la scara de minciună dau credibilitate mai mică sua mai mare răspunsurilor”, a explicat David la podcast.

În general, am început să avem un nivel mai mare de fericire în România, a susținut psihologul.

„Nu văd de ce nu am avea un nivel de fericire în creștere. România e probabil în cea mai bună perioadă din istoria sa, ca securitate, ca dezvoltare economică, nu văd de ce nu ar crește sau nu ar fi crescut fericirea în ultimii 10-20 de ani. Sigur că noi niciodată nu suntem mulțumiți, că întotdeauna vrem mai mult, dar cred că nivelul de fericire a crescut și că acest lucru este explicabil și justificabil de siguranța și dezvoltarea economică a țării”, a explicat rectorul UBB.

El a mai precizat că nivelul de fericire se stabilește și în comparație cu ceilalți: „Când se prăbușește într-o anumită zonă, în altele arată mai bine.” Un exemplu în acest sens este situația din Germania. „Germanii aveau un stil de viață foarte avansat, stabil, o economie care mergea bine. Țara începe să fie afectată”.

Rețeta fericirii

Întrebat despre cum poți măsura fericirea, David a explicat:

„Despre fericire poți vorbi din perspective diferite. Cei care vor să fie complicați și misterioși o să vă spună că fericirea este un lucru după care omul tinde mereu dar nu-l atinge niciodată, este ceva ce căutăm în viață etc. Venim noi din psihologie și vă spunem „Vreţi să fiţi fericiţi?”

În continuare psihologul a explicat că pe baza unei cercetări intense în acest domeniu s-a aflat care este „rețeta fericirii”.

Noi, deja, prin sute de studii, avem reţeta. Şi reţeta fericirii este foarte clară. Primul element pentru a fi fericiţi: definiţi-vă setul valoric, faceţi lucruri congruente cu ele. Veţi avea sentimentul unei vieţi cu sens şi semnificaţie” – a explicat rectorul Daniel David .

Prin „set valoric” psihologul înțelege nu o listă de 10-20 de valori în care să te pierzi, ci două-trei valori cardinale pe care tu le asumi ca individ și pe care le lași să-ți coloreze viața.

Valoare este ceva considerat bun pentru o societate. Pentru unii poate să fie familia, pentru alții poate să fie munca, pentru alții poate să fie compasiunea, pentru alții poate să fie creativitatea șamd.

„În fiecare zi trebuie să faci ceva congruent cu cele două-trei valori cardinale”, explică David.

Găsește-ți punctele tari

Următorul pas spre fericire, conform studiilor citate de Daniel David, se referă la găsirea punctelor tari pe care le avem.

„Iarăşi studiile de psihologie arată că dacă vă găsiţi acele trei- cinci puncte tari pe care le aveţi ca persoană, şi faceţi lucruri congruente cu ele, apare sentimentul psihologic de viaţă bună”, explică el.

Câteva exemple de „puncte tari” sunt: creativitatea, inteligența, empatia, compasiunea.

Astfel, dacă nu ești conștient de punctele tale tari și nu faci lucruri care să aibă legătură cu ele, n-ai cum să ai sentimentul subiectiv al unei vieți bune.

Lucruri care-ți fac plăcere

Cel de-al treilea ingredient al fericirii sunt lucrurile care ne face plăcere. „Eu totdeauna am recomandat o listă de şapte, până la zce comportamente”, explică David .

El susține că foarte mulți oameni nu sunt în stare să spună rapid 7-10 comportamente pe care le fac plăcere. Cei mai mulți se opresc pentru a se gândi după ce spun, rapid, 2-3 comportamente. Dacă sunt întrebați câte dintre aceste comportamente au făcut în ultima săptămână, vor răspunde că n-au avut timp, au fost obosiți etc.

Pentru a avea o viață plăcută, trebuie să faci săptămânat 2-3 comportamente care-ți fac plăcere, din lista de 7-10, subliniază David.

„Fericirea implică toate cele trei comportamente: viaţa cu sens şi semnificaţie, viaţă bună şi viaţă plăcută”, a concluzionat psihologul.

„Ce faină definiție”, a exclamat Miahi Morar.

„Și e simplu, zic eu. Altfel poţi să cauţi fericirea în viaţă, n-o s-o găsești niciodată, şi o să mori căutând-o” - a concluzionat rectorul UBB, Daniel David.

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 Observația lui Liviu Avram despre legătura dintre Ciucă și Georgescu în contextul noilor dezvăluiri

2 „Vreau să asigur organele de securitate de deplina mea sinceritate, loialitate” / „Domnul Șucu Dan Viorel a fost recompensat de organele de Securitate c…

3 Infarctul poate fi prevenit / 7 simptome care apar cu o lună înainte, descoperite de experții din SUA

4 De citit ce scrie, cu pragmatism, Ioana Dogioiu, despre candidatul prezidențial Nicușor Dan

5 BREAKING Luni va fi votat noul guvern!