„Cele trei degete ale morții“ au ajuns în Ucraina | VIDEO

„Cele trei degete ale morții“ au ajuns în Ucraina | VIDEO

Celebrele vehiculele de apărare antiaeriană Kub din Republica Cehă au ajuns pe frontul din Ucraina. O fotografie postată pe 25 august arată că vehiculele de apărare antiaeriană 2K12M2 Kub-M2, din epoca sovietică, modernizate de Republica Cehe – supranumite „Trei degete ale morții” – sunt acum active în Ucraina, completând un număr mic de astfel de sisteme pe care Kievul le avea deja serviciu.

După 18 luni de război necruțător, Ucraina are nevoie de mai multe sisteme de apărare antiaeriană deoarece își epuizează stocurile de vechi rachete din epoca sovietică. Atacuri constante ale rușilor cu rachete de croazieră și drone kamikaze de origine iraniană lovesc civili în orașele ucrainene, în timp ce elicopterele de atac zboară la joasă altitudine și avioanele de vânătoare-bombardează trupelor ucrainene de pe linia frontului.

2K12M2 Kub este un sistem de apărare antiaeriană destinată protecției trupelor terestre de atacuri aeriene. Fiecare baterie 2K12M2 este alcătuită dintr-un număr de vehicule pe șenile similare, dintre care unul poartă un radar cu bandă de 25 kW G / H (cu o bătaie de 75 km ) prevăzut cu vehiculul 1S91 (vehicul SURN, denumit NATO "Straight Flush" un iluminator cu undă continuă, în plus față de dispozitiv optic de ochire. De obicei bateria include, de asemenea, patru transmițătoare cu trei rachete (TEL) și patru camioane, fiecare purtând trei rachete de rezervă și o macara. TEL se bazează pe un șasiu GM-578, în timp ce vehiculul radar 1S91 se bazează pe un șasiu GM-568, dezvoltat și produs de MMZ.

În serviciu din 1967, Kub (numele de cod NATO: SA-6 Gainful) este incontestabil redutabil, chiar dacă fiecare baterie este capabilă să angajeze doar o singură țintă. Dar este mobil – capabil să urmeze trupele care avansează în prima linie și să fie desfășurat în cinci minute – și ar putea ajuta Ucraina să umple un gol în apărarea antiaeriană cu rază scurtă și medie de acțiune, unde acționează drone, rachete de croazieră, elicoptere și bombardiere de vânătoare.

Foto army.cz

Foto army.cz

Mai mult, Kub-urile donate de Cehia au beneficiat de o modernizare unică făcută de compania Retia la mijlocul anilor 2000, incluzând o caroserie/șasiuri revizuite, urmată de instalarea de cabluri moderne, surse de alimentare, sisteme de comunicații interoperabile NATO și aer condiționat.

Radarele și sistemele de control din era tubului vidat ale vehiculului SURN au fost digitizate, îmbunătățind rezistența la blocaj și identificarea prietenului sau dușmanului (IFF) prin procesarea semnalului, în timp ce noile afișaje și sistemele de control mai puternic automatizate permit să fie acționate cu un echipaj redus. Modernizarea a prelungit, de asemenea, durata de viață a vehiculelor și a rachetelor, a îmbunătățit fiabilitatea și a redus costurile de întreținere prin utilizarea instrumentelor digitale de autodiagnosticare. Amploarea și upgrade-urile propuse pentru 2K12 cehe lasă deschisă posibilitatea de a folosi rachete occidentale.

Sistemele Kub și-au arătat eficianța în urmă cu o jumătate de secol, în războiul de Iom Kippur din octombrie 1973 . Egiptul și Siria au surprins militarii israelieni în Războiul de Iom Kipur din 1973, pentru că israelienii erau obișnuiți să aibă superioritate aeriană pe câmpul de luptă. Dar 2K12 foarte mobil, a avut superioritate față de A-4 Skyhawk mai lente și chiar în cazul avioanelor F-4 Phantom, formând o umbrelă de protecție, până când trupele puteau fi îndepărtate. Echipamentele de avertizare radar de pe avioanele israeliene nu alertau piloții despre faptul că erau în bătaia unui semnal radar. Odată ce sistemele de avertizare RWR au fost reprogramate și tactica schimbată, rachetele Kub nu mai reprezentau o amenințare atât de gravă, dar încă produceau pierderi grele aviației israeliene.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Foarte interesante amănunte...

2 „Ești prost și îngâmfat” / „Ia apă în gură că faci praf! Javra dracului” / Scandal la România TV între Adriana Bahmuțeanu și Dumitru Dragomir

3 Putin: „NATO a decis să intre în război cu Rusia” / Textul integral al declarației președintelui rus. Este România amenințată?

4 Pe asta ați citit-o?

5 Frate, ce țară e asta? / Economist rus: Pentru unele familii sărace din Rusia, bărbații sunt mai prețioși morți decât vii