Cele trei condiții ale premierului Benjamin Netanyahu pentru pace în Gaza

Cele trei condiții ale premierului Benjamin Netanyahu pentru pace în Gaza

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a prezentat trei condiții prealabile pentru negocieri de pace în Fâșia Gaza și nu menționează ostaticii sau soluția celor două state, în schimb a reafirmat opoziția sa față de rolul Autorității Palestiniene în conducerea enclavei după război.

Netanyahu jpg

Premierul Benjamin Netanyahu a declarat luni că, înainte de a exista pace între Israel și palestinieni, „Hamas trebuie să fie distrus, Gaza trebuie demilitarizată, iar societatea palestiniană trebuie să fie deradicalizată“.

Cele trei condiții prealabile au fost detaliate într-un articol de opinie publicat în „Wall Street Journal“, în care premierul și-a reiterat poziția potrivit căreia Autoritatea Palestiniană nu este aptă să guverneze Fâșia Gaza după ce Hamas va fi învins, o poziție care l-a pus în conflict cu administrația președintelui american Joe Biden.

În articolul premierul israelian nu a inclus ca o condiție prealabilă eliberarea celor 129 de ostatici răpiți de Hamas la 7 octombrie și care sunt încă deținuți de teroriști în Fâșia Gaza. Miile de teroriști invadatori au răpit în total aproximativ 240 de ostatici în acea zi și au ucis aproximativ 1.200, majoritatea civili.

Netanyahu a evitat, de asemenea, să menționeze un stat palestinian sau o soluție cu două state, soluții față de care el spune în mod regulat că se opune cu tărie.

Distrugerea Hamas

În ceea ce privește prima condiție pentru pace, Netanyahu a scris că "SUA, Marea Britanie, Franța, Germania și multe alte țări susțin intenția Israelului de a desființa grupul terorist. Pentru a atinge acest obiectiv, capacitățile sale militare trebuie să fie dezmembrate, iar dominația sa politică asupra Gaza trebuie să ia sfârșit.

Netanyahu a susținut că comunitatea internațională ar trebui să dea vina pe Hamas pentru pierderile masive de vieți omenești civile din actualul război, din cauza folosirii de către gruparea teroristă palestiniană a populației și a unităților sanitare din Gaza ca scuturi umane. "Israelul face tot posibilul pentru a minimiza victimele civile", a scris el.

Demilitarizarea Gaza

În al doilea rând, Netanyahu a declarat că Israelul trebuie să se asigure, de asemenea, că Gaza „nu va mai fi niciodată folosită ca bază de atac“.

„Printre altele, acest lucru va necesita stabilirea unei zone de securitate temporare în perimetrul Gaza și a unui mecanism de inspecție la granița dintre Gaza și Egipt care să răspundă nevoilor de securitate ale Israelului și să prevină contrabanda de arme în teritoriu“, a declarat Netanyahu.

Având în vedere sugestiile că Autoritatea Palestiniană ar putea administra Gaza după război, el a declarat că „așteptarea ca Autoritatea Palestiniană să demilitarizeze Gaza este o iluzie“, adăugând că Ramallah „nu a demonstrat nici capacitatea, nici voința de a demilitariza Gaza“.

El a acuzat că AP „finanțează și glorifică în prezent terorismul“ în Cisiordania „și îi educă pe copiii palestinieni să caute distrugerea Israelului“.

Deradicalizarea palestinienilor

Prezentând cea de-a treia condiție prealabilă pentru pace, premierul a scris că „școlile palestiniene trebuie să îi învețe pe copii să prețuiască viața mai degrabă decât moartea, iar imamii trebuie să înceteze să mai predice pentru uciderea evreilor“. „Societatea civilă palestiniană trebuie să fie transformată astfel încât oamenii săi să sprijine lupta împotriva terorismului, în loc să îl finanțeze“, a susținut el.

„Acest lucru va necesita probabil o conducere curajoasă și morală“, a spus Netanyahu, atacându-l pe președintele Autorității Palestiniene Mahmoud Abbas, care „nu se poate hotărî nici măcar să condamne atrocitățile din 7 octombrie“.

Netanyahu a subliniat „deradicalizarea de succes“ care a avut loc „în Germania și Japonia după victoria aliaților în cel de-al Doilea Război Mondial“ și a spus că „astăzi, ambele națiuni sunt mari aliați ai SUA și promovează pacea, stabilitatea și prosperitatea în Europa și Asia“. El a mai spus că, după atacurile teroriste de la 11 septembrie 2001, „liderii arabi vizionari din Golf au condus eforturile de deradicalizare a societăților lor și de transformare a țărilor lor“.

„Odată ce Hamas va fi distrus, Gaza va fi demilitarizată și societatea palestiniană va începe un proces de deradicalizare, Gaza va putea fi reconstruită și perspectivele unei păci mai largi în Orientul Mijlociu vor deveni realitate“, a conchis el.

„În viitorul previzibil, Israelul va trebui să păstreze responsabilitatea supremă în materie de securitate asupra Gaza“, a mai spus premierul, repetând o poziție care l-a pus în dezacord cu Casa Albă, care susține guvernarea Gaza de către o Autoritate Palestiniană "renovată".

În comentariile scăpate luna aceasta în presa ebraică de la Comisia pentru afaceri externe și apărare a Knessetului, Netanyahu a spus că Autoritatea Palestiniană, ca și Hamas, urmărește să distrugă Israelul, deși „în etape“.

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 Greu de crezut așa ceva, dar...

2 Culisele picante din spatele așa-zisei crize dintre partidele „condamnate” să împartă un ciolan mai auster

3 VIDEO Singura întrebare care l-a făcut pe Putin să tușească...

4 DOCUMENT Pensiile rămân înghețate o perioadă, salariile bugetarilor la fel, dar pentru întreg anul viitor / Toate modificările importante

5 Amușinarea lui Orban pe la București arată că pe măsură ce se blochează colaborarea energetică cu Ucraina, cu atât devine mai importantă cea cu Români…