Cele trei bătălii cheie de pe frontul ucrainean
Rusia a lansat sâmbătă dimineață un val de peste 100 de rachete și drone care au avariat instalații ale sistemului energetic din cinci regiuni ale Ucrainei, transmite Reuters.
Atacul efectuat de forţele ruse vineri noaptea face parte din eforturile sistematice ale Moscovei de a distruge infrastructura energetică a Ucrainei.
Rusia acumulează forţe în apropierea părţii de nord a regiunii ucrainene Harkov, dar încă nu dispune de trupe suficiente pentru a lansa o ofensivă majoră în acea zonă, a afirmat joi şeful Statului Major al armatei ucrainene, generalul Oleksandr Sîrski.
Ucraina susţine că a stabilizat frontul în nord-estul regiunii Harkov, unde forţele ruse au lansat pe 10 mai un atac care a deschis un nou front şi întins trupele depăşite numeric ale Kievului.
Rusia şi-a concentrat cea mai mare parte a presiunii ofensive în estul Ucrainei, zonă unde trupele sale au reuşit să înainteze lent şi progresiv după cucerirea oraşului Avdiivka din Doneţk în luna februarie.
CNN prezintă cele trei puncte cheie unde se desfășoară acum luptele, urmărind câștigurile marginale pe care Rusia le-a obținut de-a lungul unei linii de front care fusese înghețată timp de luni de zile.
În nord, trupele Moscovei urmăresc să își aducă trupele astfel orașul Harkov să intre în raza de acțiune a artilerie sale. De-a lungul frontului sudic, bătălia se duce pentru a recuceri satele eliberate în timpul contraofensivei ucrainene de anul trecut și pentru a pătrunde mai departe pe teritoriul ucrainean.
Între timp, Ucraina se grăbește să își repare punctele slabe actuale după ce s-a trezit pe picior greșit și promite să lupte „casă cu casă, stradă cu stradă”.
Frontul Harkov
În urma asaltului transfrontalier, rușii au preluat rapid controlul asupra mai multor sate.
De atunci, Rusia și-a intensificat atacurile în zonă, încercând să preia controlul asupra așezărilor cheie Vovciansk și Lipți.
Lipți, care se află la aproximativ 30 de kilometri nord de Harkov, se află sub un bombardament intens al Rusiei. Cucerirea satului destul de mare ar permite trupelor rusești să poziționeze artileria în raza de acțiune a orașului Harkov, al doilea ca mărime din Ucraina, care este deja vulnerabil la atacurile cu rachete, după cum a arătat atacul din acest weekend asupra unui supermarket de materiale de construcții.
Atacul permite, de asemenea, Rusiei să deturneze resursele ucrainene, care sunt deja subțiri, de la alte linii de front și să creeze o zonă tampon împotriva atacurilor ucrainene asupra regiunilor de frontieră rusești. Orașul rusesc Belgorod din apropiere, de exemplu, a fost tot mai des atacat de ucraineni în ultimele luni.
Avdiivka și Bahmut, în est
Înainte de ofensiva de la Harkov, Rusia și-a concentrat în mare măsură capacitățile ofensive în est. Cucerirea zonei industriale de est a Ucrainei – cunoscută sub numele de Donbas – rămâne un obiectiv major al Kremlinului. În februarie, trupele Moscovei au înregistrat un succes major pe acest front când au ocupat orașul Avdiivka. Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că decizia de trupelor sale de a se retrage a fost luată pentru a „salva viețile soldaților”, în contextul bombardamentelor ruse puternice și constante și al unui dezavantaj de zece la unu. De atunci, trupele ruse au făcut progrese constante spre vest, în direcția Pokrovsk, care servește ca un centru militar vital în efortul de război al Ucrainei.
La câțiva zeci de kilometri spre nord, orașul Bahmut a fost recucerit de ruși în primăvara anului trecut, în urma unei bătălii de nouă luni. Acum, forțele Rusiei se îndreaptă spre vest, spre Ciasiv Iar. Obținerea controlului asupra terenurilor înalte pe care se află orașul ar aduce trupele lui Putin mai aproape de orașul strategic Kramatorsk.
Bătălia pentru Robotîne
Mai la sud, forțele ucrainene sunt sub presiune la sud-est de Zaporojie, una dintre puținele zone în care au obținut succese, deși de dimensiuni modeste, în contraofensiva din vara trecută.
Atât bloggerii militari ruși, cât și DeepStateMap din Ucraina raportează mici progrese ale Rusiei într-un buzunar al teritoriului ucrainean recucerit.
Robotîne, un sat micuț care acum este complet distrus, a schimbat de mai multe ori „proprietarul“ în timpul războiului. Acesta a fost cucerit pentru prima dată de forțele ruse la începutul lunii martie 2022, iar Moscova a revendicat din nou controlul asupra lui la începutul acestei luni, lucru negat de Ucraina.
Bătălia pentru Robotîne evidențiază fluiditatea câmpului de luptă și este o ilustrare clară a naturii luptelor, războiul fiind decis în bătălii brutale pentru sate adesea abandonate.
Sursa: adevarul.ro