Cele șapte alimente antiinflamatorii pe care ar trebui să le puneți în coșul de cumpărături în fiecare săptămână

Cele șapte alimente antiinflamatorii pe care ar trebui să le puneți în coșul de cumpărături în fiecare săptămână

Alimentele ultraprocesate sunt produse precum fast-food, chipsuri ambalate și produse de patiserie, iar consumul ridicat al acestora a fost asociat cu o stare proinflamatorie. De aceea, specialiștii recomandă să ne orientăm spre alimentele antiinflamatorii, precum usturoiul și uleiul de măsline.

Uleiul de măsline conține acid oleic, care inhibă inflamația FOTO: Arhivă

Uleiul de măsline conține acid oleic, care inhibă inflamația FOTO: Arhivă

În schimb, majoritatea meselor, ar trebui să concentreze pe alimente integrale și pe cele care sunt în mod natural antiinflamatorii, susține dieteticianul Annie Nguyen, pentru EatingWell. Specialistul a făcut o listă cu cele șapte alimente antiinflamatorii pe care le pune în coșul de cumpărături în fiecare săptămână.

1. Cafeaua

Încep fiecare zi cu espresso cu puțin lapte și, deși există unele dezbateri cu privire la faptul dacă cafeaua este antiinflamatoare, dovezile actuale par să indice beneficiile cafelei cu moderație. Cafeaua este de fapt una dintre principalele surse de antioxidanți, iar acești compuși sănătoși luptă împotriva radicalilor liberi, care contribuie la inflamația celulară. Cercetările au descoperit chiar că băutorii frecvenți de cafea au niveluri mai scăzute de inflamație și pot trăi mai mult decât cei care beau mai puțină cafea sau nu beau deloc.

2. Usturoiul

Folosesc usturoiul proaspăt în orice, așa că îmi fac provizii săptămânal. Cercetătorii au descoperit că zdrobirea sau tăierea cuișoarelor activează alicina, principalul antioxidant din usturoi, așa că este o idee bună să vă pregătiți usturoiul și să-l lăsați să stea 10-15 minute înainte de gătit pentru a evita orice pierdere de nutrienți.

Usturoiul este bogat în antioxidanți FOTO: Arhiva

Usturoiul este bogat în antioxidanți FOTO: Arhiva

În Egiptul antic și în timpul romanilor, usturoiul era cunoscut ca un mijloc preventiv al bolilor contagioase. Ulterior s-a stabilit că efectul usturoiului, în combinație cu mierea de albine, sau alte produse naturale, este benefic în prevenirea sau ameliorarea bolilor cardiovasculare, a tulburărilor digestive, sau a pneumopatiilor. În afară de efectul antimicrobian, are și un efect antihelmintic (contra viermilor intestinali).

3. Ulei de măsline extravirgin

Acest aliment de bază al dietei mediteraneene este grăsimea sănătoasă preferată pentru gătit și finisarea mâncărurilor. Acesta conține acid oleic, despre care se știe că inhibă inflamația, precum și alți 20 de polifenoli, sau antioxidanți pe bază de plante, care combat compușii din sânge care cauzează inflamația. Unele cercetări au descoperit chiar că unul dintre acești compuși poate fi la fel de eficient ca ibuprofenul în ameliorarea inflamațiilor.

4. Nucile

Nucile sunt o gustare excelentă din atât de multe motive. Acestea combină proteine și fibre și grăsimi sănătoase într-un singur pachețel satisfăcător. Sunt gustoase și conțin cei mai mulți antioxidanți dintre toate nucile, în special acid alfa-linolenic (ALA), un acid gras despre care se știe că reduce inflamația și joacă un rol-cheie în prevenirea bolilor cardiovasculare și neurocognitive. Le adaug la fulgi de ovăz, iaurt, salate și produse de patiserie.

5. Iaurt simplu strecurat (de tip grecesc)

În timp ce o mulțime de produse lactate pot fi pro-inflamatorii, produsele fermentate precum kefirul și iaurtul par să fie o excepție. În plus, probioticele din iaurt contribuie la un intestin sănătos, care este legat de imunitatea generală (aproximativ 80% din celulele imunitare ale organismului se găsesc în tractul gastrointestinal. Eu prefer iaurtul strecurat (în stil grecesc) pentru consistența sa mai groasă și mai cremoasă și pentru aportul suplimentar de proteine și îl savurez cu fructe, un pic de granola și un strop de miere sau sirop de arțar. De asemenea, folosesc iaurtul ca marinată, pentru a face cremoase sosurile de salată sau ca înlocuitor pentru smântână sau maioneză în cam orice rețetă.

Somonul, bogat în grăsimi sănătoase antiinflamatoare Foto: Shuterstock

Somonul, bogat în grăsimi sănătoase antiinflamatoare Foto: Shuterstock

6. Somon într-o conservă sau pungă

Ca majoritatea americanilor, poate fi greu pentru mine să obțin cota mea de fructe de mare, o sursă de top de proteine slabe și grăsimi sănătoase antiinflamatoare.

Conservele de somon sunt o soluție salvatoare pentru că se păstrează la raft, așa că le puteți deschide și le puteți transforma în prăjituri de pește, le puteți adăuga în salate sau le puteți întinde pe biscuiți pentru o gustare hrănitoare.

7. Ovăzul

Cerealele integrale precum ovăzul conțin compuși fenolici, care au efecte antiinflamatorii. De fapt, un studiu a constatat că consumul de ovăz poate reduce inflamația cronică sistemică la adulții care prezintă risc de boli cardiovasculare în doar două săptămâni. În plus, ovăzul este atât de versatil: față de fulgii de ovăz, îi folosesc pentru granola de casă și îi adaug la smoothie-uri și produse de patiserie pentru un plus de fibre.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Polițist de provincie cu două vile, două apartamente, opt case de vacanță, terenuri, spațiu comercial, Porsche Cayenne

2 Sondaj BCS cu cifre mai aproape de realitate

3 De citit...

4 Apar dezvăluiri din interior de ce a decis Iranul să lanseze atacul surprinzător de puternic cu rachete balistice

5 Foarte interesante amănunte...