O sursă familiarizate cu informaţii de la servicii a dezvăluit pentru CNN că Rusia nu se rezumă la un plan teoretic, ci îşi pregăteşte paşii pentru o invazie reală.
Situaţia stă în felul următor: Rusia a mai invadat Ucraina, şi anume de două ori - prima dată Crimeea, pe care a şi anexat-o, iar apoi a împânzit Donbas. Rusia a acţionat în timp ce s-a dezis de aceste mişcări.
O parte din problema Rusiei în prezent este că aceste mutări au mers până jumătatea drumului în lipsa unui plan solid pentru viitor. Tensionările actuale ar oferi Rusiei prilejul de a putea finaliza ce a început, cu beneficii mai mari pe termen lung. Doar că, după un conflict atât de lung, drumul e plin de necunoscut şi Rusia riscă prea mult în raport cu ce ar putea obţine. SUA fac şi ele un joc riscant marşând pe retorica risculului iminent al unei invazii.
Acţiunile negândite până la capăt ale Rusiei au avut consecinţe - după ce a năvălit în Crimeea, în 2014, Moscova a fost lăsată fără un coridor terestru care să lege peninsula cu pământul-mamă, şi reuşind abia în 2018 să clădească un pod firav de-a lungul strâmtorii Kerci.
Deşi invazia de facto a Donbasului s-a încheiat în 2015, Rusia întreţine în continuare o mişcare separatistă dezordonată aici - mercenarii săi sunt costisitori, în timp ce Rusia nu poate spera să profite economic pe seama unei zone ce nu mai e ce-a fost.
Faptul că Rusia are nevoie de o conexiune terestră cu Crimeea şi un statut mai clar al Donbasului sunt adesea invocate drept argumente pentru care Rusia are motive să invadeze Ucraina a treia oară în opt ani.
Doar că majoritatea opţiunilor militare vin cu un preţ exorbitant pentru Rusia.
O acţiune de mică amploare ar putea fi trimiterea de trupe în Donbas cu scopul „normalizării” luării în stăpânire a regiunii şi asigurarea controlului sau Rusia chiar să-şi lărgească puţin mai mult zona-tampon cu restul Ucrainei.
Asta i-ar aduce cu siguranţă beneficii, dar probabil că ar declanşa şi sancţiuni piperate, în acelaşi timp în care i-ar formaliza poziţia de sponsor al regiunii greu încercate.
Alţi analişti sugerează că Rusia ar putea crea o fâşie de trecere de-a lungul Mării Azov prin oraşul ucrainean Mariupol, ceea ce ar ajuta Rusia să reducă costurile cu proviziile energetice şi de apă în Crimeea. Totuşi, acesta ar fi greu de apărat şi de aceea nu ar fi prea eficientă ca rută constantă de aprovizionare.
O altă opţiune ar fi invazia pe scară largă. Potrivit acestui scenariu, Rusia şi-ar putea croi drum până la fluviul Nipru, cucerind oraşele Karkiv, Poltava şi ţintind Kievul.
Jurnalistul britanic im Marshall a prezentat patru scenarii prin care Rusia ar putea invada Ucraina.El a explicat că Rusia va căuta să ocupe terenul plat întins între Marea Baltică şi Munţii Carpaţi, pentru că este direcţia din care au invadat francezii şi germanii. Dacă Rusia nu poate ocupa acest spaţiu unde se simte vulnerabilă, va încerca cel puţin să domine porţiunea unde terenul devine lat.
Scenariile unei invazii sunt următoarele, potrivit explicaţiei video a jurnalistului britanic :
1.Ocuparea şi anexarea completă a regiunii Donbas.
2.Un atac din Crimeea pentru a uni teritoriile.
3. Un atac pe coasta Mării Negre până la Odesa, un oraş rusofon, anexarea zonei de coastă şi ruperea Ucrainei de Marea Neagră.
4. Cel mai ambiţios plan ar fi mutarea soldaţilor în Belarus, o ţară prietenoasă cu Rusia, şi avansarea prin Belarus, spre sud, prin mlaştinile Pripet, care sunt îngheţate iarna, şi încercuirea capitalei Ucrainei, Kiev. Cel mai bun moment pentru această acţiune este iarna, deoarece va fi un atac mecanizat, iar diviziile mecanizate au nevoie de teren tare, îngheţat”.