Cele patru precondiții cruciale pentru o contraofensivă ucraineană de succes

Cele patru precondiții cruciale pentru o contraofensivă ucraineană de succes

Înfruntă furtuna, epuizează inamicul și apoi ripostează. Aceasta a fost mantra armatei Ucrainei de luni de zile, una repetată de înalți oficiali americani și NATO încă din iarnă.

Ucrainenii se pregătesc de contraofensivă FOTO Profimedia

Ucrainenii se pregătesc de contraofensivă FOTO Profimedia

Aceasta este ideea. Dar poate fi executată și dacă da unde, când și cu ce? Chiar și ucrainenii înșiși s-ar putea să nu știe încă, în timp ce studiază linia frontului de peste 1.000 de kilometri pentru a descoperi vulnerabilitățile rusești, la fel cum au făcut-o când au lansat brusc ofensiva surpriză din septembrie în regiunea de nord-est a Harkovului.

Dar ei sunt conștienți că va fi un capitol crucial al conflictului. General-majorul Kirilo Budanov, șeful Serviciului de Informații al armatei Ucrainei, a declarat într-un interviu luna trecută că Rusia și Ucraina vor duce „o bătălie decisivă în această primăvară, iar această bătălie va fi cea finală înainte de încheierea acestui război”.

Asta sugerează că ucrainenii își rezervă timp pentru a maximiza capacitățile. Previziunile sunt o misiune prostească; vor exista o mulțime de piste false și dezinformare despre intenții în săptămânile următoare. Dar pregătirile sunt în curs, susține CNN.

Precondițiile esențiale pentru o contraofensivă ucraineană includ finalizarea pregătirii și integrarea noilor unități, degradarea spatelui frontului rusesc, un lanț logistic rezistent și informații în timp real.

„Serviciile de informații vor transmite unde ar putea exista puncte slabe în apărarea rusă, precum și locațiile cartierului general rusesc, logisticii și localizarea forțelor de rezervă”, a spus Mick Ryan, fost general în armata australiană care a fost recent în Ucraina.

Ucraina formează mai multe corpuri de armată noi, fiecare dintre ele ar cuprinde câteva mii de soldați. „În acestea vor fi incluse nu numai tancuri occidentale noi, vehicule de luptă de infanterie și o mulțime de echipamente de inginerie”, a spus Ryan pentru CNN.

Lanțul logistic, crucial

Aceste unități pot fi aproape gata. „Surse ucrainene au sugerat deja că formează sau au format șase până la nouă brigăzi noi pentru contraofensivă”, a spus Kateryna Stepanenko de la Institutul pentru Studiul Războiului din Washington (ISW).

Ryan spune că astfel de ofensive ambițioase consumă cantități mari de combustibil, muniții, alimente, consumabile medicale și echipamente de rezervă. Lanțul logistic – care poate fi îngreunat de vremea nefavorabilă – este extrem de important.

Unde și când?

Ofițerii superiori americani și ucraineni au efectuat simulări „la scară mare” luna trecută. Șeful Statului Major Interarme al Statelor Unite, generalul Mark Milley, a declarat : „Ucrainenii mișcă lucrurile pe aceste hărți pentru a determina care este cea mai bună cale de acțiune și determină avantajele și dezavantajele riscurilor asociate”.

Un indiciu – deși poate fi bine camuflat – vor fi operațiunile de lovire a centrelor logistice, bazelor din spate și depozitelor de muniție aflate adânc în spatele liniilor frontului rusesc, ambele cu arme occidentale cu rază lungă de acțiune, cum ar fi HIMARS, și operațiuni de sabotaj. A existat deja o creștere a acestor atacuri în sudul regiunii Zaporojie și Crimeea.

Ryan a spus: „Ne-am putea aștepta în mod rezonabil la acțiuni ofensive, probabil de diferite mărimi, în cel puțin două (posibil mai multe) locații din est și sud”, nu în ultimul rând pentru a-i deruta pe ruși cu privire la locul principal unde va avea loc contraofensiva.

Sudul reprezintă potul mai mare: o oportunitate de a împărți coridorul terestră rusesc către Crimeea ocupată și de a recupera unele dintre cele mai bune terenuri agricole din Ucraina. În afară de Mariupol, o mare parte din sud a suferit mai puține distrugeri decât orașele din estul Ucrainei.

O lovitură de succes spre sud ar face ca apărarea unor părți din Herson pe care Rusia încă le deține să fie de nesuportat. De asemenea, ar putea deschide calea pentru ca Ucraina să recupereze controlul asupra centralei nucleare Zaporojie și a canalului care furnizează apă dulce în Crimeea.

Dar Stepanenko este de acord că ar fi o greșeală să se concentreze doar pe un loc. Ofensivele din est și sud s-ar putea sprijini reciproc, ridicând rușilor provocări suplimentare de logistică și de desfășurare.

Un contraatac în zona Bahmut de către o forță bine pregătită ar putea semnala începutul acțiunii ofensive. Săptămâna trecută, comandantul forțelor terestre ucrainene, general colonel Oleksandr Sirski, se afla în zona Bakhmut și a spus: „Sarcina noastră este să distrugem cât mai mulți soldați inamici și să creăm condițiile pentru ca noi să lansăm o ofensivă”.

Volodimir Zelenski și Rishi Sunak în fața unui tanc Challenger 2 FOTO EPA-EFE

Volodimir Zelenski și Rishi Sunak în fața unui tanc Challenger 2 FOTO EPA-EFE

Ce mai e nou în tabăra Kievului?

Ucrainenii arată fluxul de arme occidentale care a început să sosească pentru a-și spori forțele terestre. Au trimis echipaje de tancuri pentru antrenament pe tancurile Leopard 2 și Challenger în Germania și, respectiv, în Marea Britanie.

Apărarea lor antirachetă se îmbunătățește constant și, odată cu desfășurarea bateriilor Patriot, se va îmbunătăți în continuare. Primul grup de soldați ucraineni care se antrenează pe Patriot s-au întors acum în Europa. Dar integrarea unităților va fi critică.

„Ucraina trebuie să-și sporească capacitățile de război combinat înaintea contraofensivei lor. Acest lucru necesită un grad ridicat de coordonare între diversele brigăzi ucrainene și integrarea artilerie pentru a sprijini manevra”, a spus Stepanenko pentru ISW.

Un astfel de război nu a făcut în mod tradițional parte din manualul ucrainean și nu este învățat peste noapte. În timp ce ofensiva prin Harkov în septembrie anul trecut a fost un triumf și a exploatat deficiențele Rusiei din zonă, încercarea de a recâștiga Hersonul a fost mult mai costisitoare în personal și material.

În ultimele luni, ucrainenii au primit echipamente esențiale pentru orice acțiune ofensivă: muniții de demolare, echipamente de deminare, capacități mobile de ponton și MRAP - vehicule rezistente la mine.

În plus, peste 4.000 de soldați ucraineni au finalizat antrenamentul cu arme combinate în Germania, inclusiv două brigăzi echipate cu vehicule de luptă Bradley furnizate de SUA și vehicule Stryker fabricate în SUA.

Două batalioane de infanterie motorizate formate din 1.200 de soldați ucraineni sunt încă antrenate în Germania.

Instruirea pentru utilizarea echipamentelor de inginerie furnizate de SUA va fi, de asemenea, esențială. Cel mai recent pachet de ajutor american anunțat în martie a inclus poduri lansate de vehicule blindate, care ar însoți unitățile în avans – precum și muniții de demolare.

„Acest lucru este important pentru că în lupta care urmează ucrainenii vor trebui să se angajeze în traversarea obstacolelor cu arme combinate pentru a pătrunde și depăși apărarea rusă, care include mine, șanțuri antitanc, dinți de dragon și obstacolele naturale”, a spus generalul Ryan Ryan.

Ajutorul occidental a încercat să abordeze deficitul de capacități cheie a Ucrainei în ceea ce privește puterea de foc mobilă.

„Vehiculele blindate de transport de trupe și transportoarele blindate vor ajuta ca infanteria mecanizată ucraineană să se poate desfășura în siguranță în zona de luptă”, a spus Stepanenko.

Tancurile occidentale vor acționa ca „vârful suliței”, dar întrebarea este dacă au ajuns un număr suficient pentru a face o diferență decisivă. Informațiile open-source sugerează că mai puțin de 100 de tancuri de luptă principale occidentale se află în Ucraina.

Răspunsul Rusiei

Rusia este, desigur, foarte conștientă de faptul că Ucraina plănuiește noi ofensive. A folosit ultimele câteva luni pentru a construi mai multe straturi de apărare, în special în sud.

Ryan spune că, în plus, rușii probabil au pregătite forțe mobile de contraatac. Colectarea de informații și loviturile la distanță mare pentru a degrada astfel de unități reprezintă un element important în planificarea ucraineană.

Istoricul militar Stephen Biddle scrie că „apărările superficiale pot fi sparte prin atacuri bine organizate cu arme combinate, dar apărările profunde cu rezerve semnificative în spate ridică probleme mult mai dificile pentru cel care atacă”.

Dar Biddle subliniază, de asemenea, că „cel mai bun lucru în războiul real este combinația între îndemânare și motivație“, iar la acest capitol ucrainenii ar sta mai bine.

Forțele armate ucrainene s-au dovedit agile, adaptabile și inovatoare; majoritatea unităţilor au demonstrat un moral ridicat în faţa forţei superioare ruse. În ultimul an, armatele occidentale au oferit instruire în aproape toate fațetele conflictului, de la războiul cu tancuri până la logistică și conducere.

În schimb, mobilizarea Rusiei în toamnă nu a mutat prea mult acul pe câmpul de luptă, iar rapoartele privind indisciplina și conducere slabă într-un sistem de comandă de sus în jos sugerează că dimensiunea capabilităților rusești ar putea să nu fie egalată de performanță.

Ceea ce ne readuce la factorul de epuizare. De trei luni, forțele ruse – inclusiv unele dintre cele mai bune divizii ale lor – au încercat să distrugă apărarea ucraineană în patru zone principale. În afară de câștigurile progresive din zona Bahmut, practic nu au făcut niciun progres.

Dilema pentru înaltul comandament rus este când și dacă să treacă de la ofensivă la apărare.

„La un moment dat, ofensiva lor va culmina”, a spus Ryan. „Vor trebui să decidă dacă își asumă o poziție mai defensivă în săptămânile următoare pentru a absorbi sau a răspunde la orice ofensivă ucraineană”.

Multe constelații trebuie să se alinieze pentru ca o contraofensivă ucraineană să reușească.

„Vor dori nu numai să-i surprindă pe ruși cu ora și locul atacurilor lor principale și de susținere, dar vor dori să genereze un tempo operațional care să copleșească capacitatea Rusiei de a răspunde rapid sau la momentul potrivit cu forța potrivită”, a subliniat Ryan.

Succesul în primele etape ar genera impuls. „Ucrainenii trebuie să facă o singură pătrundere în liniile defensive tactice ale Rusiei pentru a trece apoi printr-un torent de forțe de ruse”, care „la rândul lor ar putea forța realinieri pe scară largă și retrageri”, a adăugat Ryan.

Asta speră Statele Unite. „Ceea ce vrea Ucraina să facă în primul moment este să creeze un impuls și să stabilească condițiile pe câmpul de luptă care să fie în favoarea ei”, a declarat secretarul Apărării Lloyd Austin în februarie.

Ucrainenii știu că, după ce au primit blindate și alte echipamente în valoare de zeci de miliarde de dolari și au pregătit mii de trupe, trebuie să livreze rezultate pentru a-și menține sprijinul coaliției.

Ucrainenii vor dori ca totul să fie încercat și testat înainte de a se angaja în ceea ce va fi probabil un episod esențial al conflictului, conchide CNN.

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 Dan Dungaciu / României i s-a dat peste mână. Germania a blocat proiectul unionist, pentru că era împotriva înțelegerii sale cu Rusia asupra Moldovei

2 Audiență de excepție la Antena 3 în timpul emisiunii cu Nicolae Ciucă / O informație care spune multe despre sondajele lui pește prăjit...

3 Christophe Barraud, un guru al prognozelor: Harta SUA se va face roșie

4 VIDEO Clip electoral controversat în SUA / Democrații spun că republicanii vor interzice masturbarea dacă vor câștiga alegerile

5 CTP, despre prestația lui Ciucă la ultima dezbatere electorală: „A fost cea mai bună apariție publică a sa”