Cele patru păcate ale mândriei exagerate. Cum recunoști o persoană arogantă care îți poate distruge viața fără să știi

Cele patru păcate ale mândriei exagerate. Cum recunoști o persoană arogantă care îți poate distruge viața fără să știi

Un cunoscut psihiatru spaniol, Enrique Rojas, a dezvăluit pe Instagram cele patru trăsături definitorii ale persoanelor arogante.

Atitudinea arogantă este frecvent asociată cu singurătatea, precum și cu diverse probleme de sănătate mentală și fizică. În plus, poate cauza dificultăți serioase în relațiile interpersonale și o profundă lipsă de echilibru în imaginea de sine.

În tradiția creștină, mândria, considerată primul dintre cele șapte păcate capitale, era percepută ca o cale sigură către damnarea eternă. Se crede că tocmai mândria l-a transformat pe îngerul Lucifer în Satan, simbolul răului absolut.

Astăzi, deși societatea tratează mândria cu mai multă indulgență, aceasta continuă să rămână o trăsătură dezaprobată .

Cu toate acestea, prin psihoterapie, persoanele care manifestă aroganță pot învăța să își înțeleagă și să își gestioneze mai bine comportamentele, cu condiția să fie dispuse să facă acest pas spre schimbare.

Psihiatrul Enrique Rojas, cunoscut pentru expertiza sa în domeniul sănătății mentale, subliniază importanța conștientizării acestor comportamente și lucrului cu ele pentru a îmbunătăți relațiile și imaginea de sine.

imagini cu persoane trufașe

Comportamentul unei persoane arogante Colaj

Definiția aroganței și trăsăturile persoanelor îngâmfate

Academia Regală Spaniolă (RAE) definește mândria ca „trufie și dorință exagerată de a fi preferat altora,” „satisfacție și vanitate legate de propriile calități, însoțite de dispreț față de ceilalți” sau „mânie și furie manifestate prin comportamente haotice ori cuvinte insultătoare și arogante”.

Astfel, persoanele arogante nu doar că se percep ca fiind superioare, dar îi și privesc pe ceilalți cu dispreț, având o imagine distorsionată asupra propriei persoane.

Ce spune specialistul

Celebrul psihiatru Enrique Rojas descrie mândria ca fiind „o anumită orbire psihologică”, explicând pe profilul său de Instagram că „persoana arogantă vede doar calitățile și realizările proprii, dar este incapabilă să își recunoască și să-și asume defectele într-o măsură corectă”.

Expertul atrage atenția că persoanele cu un comportament arogant au mari dificultăți în a menține relații, deoarece sunt închise în propriul univers, se izolează de ceilalți și nu reușesc să se perceapă obiectiv.

Cele patru semne ale trufiei

Enrique Rojas a dezvăluit pe contul său de Instagram cele patru trăsături fundamentale ale persoanelor arogante, comportamente care influențează profund atât relațiile lor interpersonale, cât și sănătatea lor mentală.

Psihiatrul spaniol Enrique Rojas Foto Diario Sur

Psihiatrul spaniol Enrique Rojas Foto Diario Sur

1. Aerul de autosuficiență

Persoanele arogante adoptă o atitudine care sugerează că nu au nevoie de ceilalți. Psihiatrul descrie acest comportament ca fiind „o îngâmfare care rigidizează gesturile și generează obiceiuri arogante”. Astfel, aceste persoane se prezintă ca fiind pline de sine, dar acest comportament poate ascunde, de fapt, o nesiguranță interioară.

2. Vanitatea și sensibilitatea excesivă

Pe lângă atitudinea de autosuficiență, aceste persoane sunt extrem de sensibile la critică, ceea ce le face și mai vulnerabile. Expertul subliniază că această sensibilitate aproape maladivă le determină să aibă „o mare dificultate de a trece neobservați, o tendință constantă de a vorbi despre sine și un dispreț față de oricine din jur care se remarcă într-un fel”.

3. Relații interpersonale fragile

Aceste comportamente conduc, de asemenea, la relații romantice fragile și instabile. Rojas explică faptul că, atunci când cineva are un atașament dezechilibrat față de propria persoană, îi este greu să se concentreze pe nevoile altora. Aceste persoane caută constant recunoașterea realizărilor lor și au dificultăți în a construi relații echilibrate.

4. Imposibilitatea conștientizării limitelor

În cele din urmă, psihiatrul subliniază că persoanele arogante nu își dau seama de existența limitelor, fiind incapabile să recunoască obstacolele sau restricțiile care apar atunci când analizează realitatea. Aceasta le face să întâmpine dificultăți nu doar în relațiile interpersonale, ci și în carieră, iar pe termen lung, comportamentele arogante pot afecta atât sănătatea lor, cât și pe cea a celor din jur.

Astfel, comportamentele arogante pot duce la o izolare profundă și la dificultăți în stabilirea unor conexiuni autentice, iar în timp, acestea pot avea un impact semnificativ asupra calității vieții lor.

Pericolele orgoliului

Psihologul american Atara Wertentheil explică pe site-ul clinicii Long Island Psychology: „Aroganța este adesea confundată cu încrederea în sine, ceea ce face dificilă identificarea momentului în care un gând al nostru devine arogant. Încrederea în sine înseamnă să ai cunoștințe demonstrate că poți îndeplini anumite sarcini, având în vedere că pot exista obstacole și că vei avea nevoie de ajutor și sfaturi din partea altora. Este o trăsătură pozitivă, pe care însă o persoană arogantă o folosește pentru a se descrie pe sine”.

Comportamentul arogant, echivalent cu mândria exagerată, poate oferi unei persoane nesigure un sentiment temporar de putere, dar pe termen lung poate provoca daune, mai menționează Wertentheil: „Aroganța contribuie la izolare, depresie și lipsă de direcție sau succes. De asemenea, poate afecta sănătatea fizică , mai ales dacă gândirea arogantă te împinge să îți asumi riscuri inutile”.

Despre Enrique Rojas

Enrique Rojas este un psihiatru renumit din Spania, cunoscut pentru lucrările sale pe teme de sănătate mentală, în special pentru analiza comportamentului uman și a trăsăturilor de personalitate, precum aroganța și mândria.

Cu o vastă experiență în domeniul psihiatriei și psihoterapiei, Rojas a scris numeroase cărți și articole, în care explorează cum trăsăturile de personalitate afectează viața socială și profesională a unei persoane. Munca sa este apreciată pentru abordările clare și fundamentate științific, iar învățăturile sale sunt frecvent citate în contextul dezvoltării personale și al terapiei.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Oameni buni, vă dăm un sfat / Începând de anul ăsta, fiți pregătiți pentru orice!

2 Așa este în America...

3 VIDEO Imagini care trebuie văzute de la vizita lui Trump jr. în Groenlanda...

4 VIDEO „S-a terminat, Vladimir, nu mai există niciun imperiu. Ești un idiot!”

5 VIDEO Da, sunt ruși „sancționați” și „izolați”, „plângând” la Courchevel, în Franța...