Cele patru diete asociate cu longevitatea: alimente care reduc decesul prematur

Cele patru diete asociate cu longevitatea: alimente care reduc decesul prematur

Un nou studiu realizat de cercetătorii de la Harvard a analizat date de la peste 75.000 de femei și 44.000 de bărbați, căutând legături între anumite tipare alimentare specifice, respectarea acestor tipare și rezultatele pe termen lung în materie de sănătate. Participanții au fost urmăriți timp de 36 de ani (au completat chestionare de sănătate la fiecare patru ani) și, la începutul studiului, niciunul dintre ei nu avea boli cardiovasculare sau cancer.

Alimentele cu un conținut ridicat de antioxidanți, cele mai indicate FOTO Shutterstock

Alimentele cu un conținut ridicat de antioxidanți, cele mai indicate FOTO Shutterstock

Rezultatele, publicate în JAMA Internal Medicine1, au arătat că participanții care au obținut un scor mai mare în ceea ce privește respectarea unuia dintre cele patru modele de alimentație sănătoasă au avut cu 20% mai puține riscuri de a muri în timpul perioadei de studiu, deci o longevitate mai mare. Aceștia au înregistrat, de asemenea, o rată considerabil mai mică a bolilor cardiovasculare, a cancerului și a bolilor respiratorii.

Rezultatele au arătat, de asemenea, că participanții care și-au făcut dieta cu doar 25% mai sănătoasă ar putea reduce riscul de a muri din cauza bolilor cardiovasculare cu 6% până la 13%, a cancerului cu 7% până la 18%, a bolilor neurodegenerative cu 7% și a bolilor respiratorii cu până la 35% până la 46%, ceea ce este destul de frapant.

Cercetarea a avut unele limitări. De exemplu, aceasta s-a bazat pe capacitatea participanților de a-și raporta singuri obiceiurile alimentare , ceea ce deschide un anumit potențial de inexactitate. De asemenea, arată o corelație între modelele alimentare și o viață mai lungă, dar nu dovedește că dieta duce direct la o viață mai lungă , ceea ce este cunoscut sub numele de cauzalitate.

Cele patru stiluri de alimentație sănătoasă

Dieta mediteraneană : Există un motiv pentru care dieta mediteraneană s-a clasat în mod constant ca fiind una dintre cele mai sănătoase diete de zeci de ani. Aceasta presupune consumul de alimente cu un conținut ridicat de antioxidanți, cum ar fi fructele și legumele, și subliniază importanța cerealelor, fasolei, legumelor, nucilor, semințelor, uleiului de măsline, ierburilor și condimentelor. De asemenea, permite un consum regulat, dar limitat, de carne de pasăre, ouă, brânză și iaurt.

Dieta bazată pe plante: O dietă bazată pe plante este exact ceea ce sugerează numele - o dietă care se concentrează doar pe alimente care provin din plante, nu de la animale. Acest lucru înseamnă nuci și semințe, fructe și legume, precum și leguminoase și cereale. Doar rețineți: Cei care mănâncă pe bază de plante trebuie să fie sârguincioși în ceea ce privește evitarea ingredientelor artificiale și a zahărului adăugat, care se pot strecura în multe alimente pe bază de plante.

Dieta sănătoasă tradițională: Aceasta provine din Ghidul dietetic pentru americani, care este publicat de USDA și de Departamentul de Sănătate și Servicii Umane al SUA și promovează un mod de viață bazat pe plante, precum și consumul de produse animale slabe și reducerea aportului de carne procesată, grăsimi inflamatorii și alcool. De asemenea, pledează pentru renunțarea la zahăr.

Indicele alternativ de alimentație sănătoasă de la Harvard: Această dietă a fost dezvoltată de cercetătorii de la Harvard special pentru acest studiu și a presupus clasificarea diferitelor alimente în funcție de legătura lor cu factorii de risc pentru bolile cronice. Pe scurt, această dietă este foarte asemănătoare cu dieta mediteraneană prin faptul că încurajează legumele și fructele proaspete, nucile și legumele, precum și peștele și grăsimile sănătoase. Ceea ce iese în evidență la Indicele alternativ de alimentație sănătoasă este faptul că recomandă în mod specific evitarea cartofilor (toți cartofii, dar mai ales a cartofilor prăjiți), a sucurilor de fructe și a cerealelor rafinate.

Concluziile studiului

Acest studiu ne lasă cu două mesaje extrem de importante de reținut.

În primul rând, acesta reiterează faptul că aderarea la o strategie de alimentație sănătoasă pe termen lung poate avea un impact masiv asupra sănătății noastre. Și, deși cam știam deja acest lucru, văzând cifrele este o motivație excelentă pentru a ne dubla obiceiurile alimentare sănătoase.

În mod specific, toate aceste diete prezintă cereale integrale, fructe, legume, nuci și leguminoase. Iar beneficiile unei astfel de diete pot fi completate de alți factori de stil de viață. De exemplu, administrarea unui supliment probiotic poate ajuta să vă asigurați că profitați de toate beneficiile acestor alimente pline de nutrienți.

De asemenea, studiul a accentuat faptul că există mai mult de un mod de a mânca sănătos. Înseamnă că avem o mare flexibilitate în ceea ce privește crearea propriilor noastre modele alimentare sănătoase, care pot fi adaptate la preferințele alimentare individuale, la condițiile de sănătate și la culturi.

Prin adoptarea unei diete pline de cereale integrale, fructe, legume, nuci și leguminoase, vă puteți influența masiv sănătatea.

„Nu este niciodată prea târziu pentru a adopta modele de alimentație sănătoasă, iar beneficiile unei diete sănătoase pot fi substanțiale în ceea ce privește reducerea numărului total de decese premature și a diferitelor cauze de deces prematur”, a explicat co-autorul studiului, Frank Hu,

Alte strategii de promovare a longevității includ gestionarea stresului, dormitul suficient și administrarea de suplimente după cum este necesar.

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 Greu de crezut așa ceva, dar...

2 Culisele picante din spatele așa-zisei crize dintre partidele „condamnate” să împartă un ciolan mai auster

3 VIDEO Singura întrebare care l-a făcut pe Putin să tușească...

4 DOCUMENT Pensiile rămân înghețate o perioadă, salariile bugetarilor la fel, dar pentru întreg anul viitor / Toate modificările importante

5 Amușinarea lui Orban pe la București arată că pe măsură ce se blochează colaborarea energetică cu Ucraina, cu atât devine mai importantă cea cu Români…