Cele mai temute forţe speciale din lume. Trupele speciale care bagă groaza-n terorişti
Forţele speciale de elită sunt printre cele mai bine pregătite unităţi de luptă cu care se poate lăuda o ţară. Acestea acţionează în locurile în care alţi soldaţi se tem să meargă, previn posibile ameninţări, îşi stabilesc obiective strategice şi conduc misiuni de salvare îndrăzneţe. Deşi este dificil să faci diferenţa între ele, există câteva unităţi care se deosebesc de altele prin istoricul lor şi prin teama pe care o insuflă adversarilor, scrie Business Insider.
Aceşti soldaţi au trecut prin exerciţii riguroase de formare menite să îi elimine pe aceia dintre ei care nu pot face faţă standardelor exigente. Într-o lume în care mărimea armatei unei ţări nu înseamnă neaparat şi profesionalism, aceşti membri ai forţelor speciale sunt aceia care înfruntă pericolele pentru a-şi duce misiunile la bun sfârşit, notează Business Insider.
9. Grupul Special de Servicii din Pakistan (SSG), cunoscut şi ca “Black Storks” (Berzele Negre), din cauza comandourilor cu feţele acoperite. Trupele au un training de peste 35 de kilometri parcurşi în 12 ore şi peste patru kilometri de alergare la viteza maximă în 50 de minute.
În octombrie 2009, comandourile SSG au luat cu asalt o clădire de birouri şi au salvat 39 de oameni care fuseseră luaţi ostatici de nişte presupuşi soldaţi talibani în urma unui atac la sediul armatei.
8. Unitatea Spaniolă de Operaţiuni Speciale sau “Naval Special Warfare Force”, după cum a devenit cunoscută din anul 2009, a fost una dintre cele mai respectate forţe speciale armate din Europa. Fondată iniţial ca fiind o unitate care făcea voluntariat sub numele de Amphibious Climbing Company în 1952, a urmat ulterior exemplul Serviciului Special Aerian al Marii Britanii prin care a devenit o forţă de luptă de elită.
7. Russian Alpha Group este una dintre cele mai cunoscute forţe speciale de luptă din lume. Această elită antiterorism a fost create de către KGB în 1974 şi a rămas sub conducerea omologului său de azi, FSB. Forţele speciale ruse ţi Grupul Alpha în special, a fost supus crticilor în anul 2002 în timpul crizei ostaticilor de la Moscova, în care 129 de oameni au murit din cauza efectelor gazului folosit pentru a alunga militanţii dintr-un teatru de operaţiune.
6. Dintre toate forţele de combatere a terorismului din lume, puţine pot concura cu Grupul Naţional de Intervenţie al Jandarmeriei din Franţa (GIGN). Grupul este format din 200 de oameni intens antrenaţi să intervină în situaţiile de luare de ostatici. Reprezentanţii grupului susţin că au eliberat peste 600 de persoane din 1973, anul în care s-a format acesta. Unul dintre cele mai remarcante episoade din istoria GIGN-ului a fost capturarea Masjid al-Haram, cea mai importantă moschee din Mecca.
5. Israel's Sayeret Matkal este o altă unitate de elită din lume. Principalul său scop este de a colecta informaţii, iar de cele mai multe ori operează chiar în spatele liniilor inamice. Pe parcursul taberei de selecţie (Gibbush) potenţialii recruţi îndură exerciţii dure de antrenament în timp ce sunt monitorizaţi în permanenţă de cadrele medicale şi de psihologii de pe margine. Doar cei mai buni dintre ei ajung să facă parte din această echipă.
În 2003, un şofer de taxi israelian pe nume Eliyahu Gurel a fost răpit în timp ce transporta patru palestinieni la Ierusalim în maşina lui. Grupul Sayeret Matkal a intervenit în forţă şi l-a salvat de la moarte, după ce urma să fie aruncat de la 10 metri în groapa unei fabrici situate în suburbia Ramallah.
4. Pentru trupele Special Boat Service, procesul de selecţie presupune un test de rezistenţă istovitor, un stagiu de formare în pădurile tropicale din Belize şi un training în lupta pentru supravieţuire, toate acestea fiind urmate de un intens interogatoriu al candidaţilor care au doar două încercări de a intra în această echipă.
3. Pentru a te alătura echipei de luptători US Navy SEAL trebuie să fii capabil să faci minimum 42 de flotări în două minute, 50 de abdomene în două minute şi să alergi 2,4 km în 11 minute. Iar aceşti paşi sunt parcurşi înaintea începerii adevăratului antrenament.
2. Unitatea de combatere a terorismului, Delta Force, fondată în 1970, are reguli de confidenţialitate stricte şi dure pentru candidaţi. Fostul operator Delta Paul Howe a spus că doar 12 sau 14 recruţi se califică în această armată din 240 de persoane supuse la teste.
1. În cele din urmă, printre cele mai temute trupe speciale se află Serviciile britanice SAS, care datează din 1941. Această unitate a fost gândită ca fiind unitatea “originală” de forţe speciale care a inspirat şi altele din jurul lumii. Insigna serviciilor poartă celebra frază “Cine îndrăzneşte câştigă”. Întrebat despre importanţa şi rolul SAS în luptele din cadrul războiului din Irak, generalul Stanley McChrystal a spus că trupele au avut un rol esenţial şi că nu s-ar fi putut face faţă războiului fără ele.
Sursa: mediafax.ro