Cele mai populare stațiuni montane din România. Unde se află destinațiile de iarnă ale Carpaților
Cele mai populare stațiuni montane din România se înșiruie de-a lungul văii Prahovei, însă locuri ca Munții Apuseni, Bucovina sau Valea Jiului atrag și ele nenumărați turiști.
Stațiunea Straja Foto: Bunzac Media, Complex Montana.
Peste 200 de kilometri de pârtii de schi au fost amenajate în stațiunile montane din România, însă zăpada nu este singura atracție turistică oferită de zonele de agrement. Unele stațiuni sunt cunoscute ca locuri de relaxare în timpul iernii și de pornire în expediții pe munte, încă de la începutul secolului XX.
Altele astfel de locuri au fost descoperite de români în deceniile de comunism, când în ținutul sălbatic până atunci al munților, au demarat proiecte hidroenergetice hidrocentralele de pe Lotru și din Retezat, ori au fost construite primele șosele care au deschis accesul spre crestele munților Carpați.
Unele stațiuni montane s-au dezvoltat abia după 1990, în jurul unor mici cabane montane folosite în trecut de excursioniști. În prezent, circa 40 de stațiuni montane sunt în România, iar odată cu venirea iernii cele mai multe dintre ele se aglomerează de turiști.
Cele mai populare stațiuni montane - Poiana Brașov
Aflată în vecinătatea municipiului Brașov, la peste 1.000 de metri altitudine în Masivul Postăvaru, stațiunea Poiana Brașov a fost încă de la începutul secolului XX un loc căutat de schiori.
S-a dezvoltat la mijlocul secolului trecut, odată cu amenajarea primului teleferic Poiana - Postăvaru, iar în prezent aici au fost amenajate 12 pârtii se schi.
Accesul se face dinspre Brașov sau Râșnov. În apropierea ei, în județul Brașov, turiștii se pot relaxa în stațiunile montane Bran - localitate faimoasă pentru castelul său medieval - , în Moeciu, Râșnov și Timișu de Sus.
Cele mai populare stațiuni montane - Valea Prahovei
Stațiunea montană Sinaia a devenit un loc căutat de turiști încă de la sfârșitul secolului al XIX-lea, odată cu construcția șoselei și a căii ferate Brașov - Ploiești de Valea Prahovei și cu construcția Castelului Peleș.
Inaugurat în 1883, Castelul Peleş a fost construit la iniţiativa Regelui Carol I, pentru a-i servi drept reşedinţă de vară, investită cu funcţii politice, culturale şi simbolice, iar cu timpul a devenit una dintre marile atracții turistice de pe Valea Prahovei.
În jurul locului emblematic de pe Valea Prahovei s-au dezvoltat localitățile Sinaia, Predeal, Bușteni, Azuga. Poiana Țapului, Breaza, Cheia și Vălenii de Munte, devenite stațiuni turistice.
Alături de stațiunile căutate iarna pentru zăpadă, pe Valea Prahovei turiștii pot explora atracții turistice ca Sfinxul și Babele, Crucea Caraimanului, castelele Peleș, Pelișor, Cantacuzino, mănăstirile Sinaia și Caraiman, peșteri, lacuri și alte monumente ale naturii din Munții Bucegi.
Cele mai populare stațiuni montane - Masivul Parâng
Cele mai „înalte” stațiuni montane din România se află în Masivul Parâng și au devenit populare abia în ultimii ani, unele datorită pârtiilor aflate la peste 2.000 de metri.
Povestea stațiuni Rânca din Masivul Parâng a început odată cu construcția șoselei Transalpina, în anii ‘30, drumul montan care străbate Carpații ajungând la peste 2.100 de metri altitudine, în Pasul Urdele.
Însă șoseaua a fost asfaltată abia în anii 2000 pe întreaga sa distanță de 140 de kilometri dintre Sebeș și Novaci, trecând prin zona turistică Rânca. Iar odată cu deschiderea completă a căii rutiere, atât Rânca, dar și alte zone turistice din Masivul Parâng au început să se extindă.
Una dintre ele a fost stațiunea Voineasa - Domeniul Schiabil Transalpina, aflată în vecinătatea lacului Vidra din Munții Lotrului.
Lacul de acumulare și hidrocentralele de pe Lotru au fost amenajate în anii ‘70, iar de atunci statul român a început dezvoltarea stațiunilor din zonă. Infrastructura rutieră precară i-a ținut însă departe pe turiști de locurile de agrement.
De aproape un deceniu, în vecinătatea Lacului de acumulare Oașa (video) de pe Valea Sebeșului - traversată de Transalpina, s-a dezvoltat și Domeniul schiabil Șureanu, din Alba, cu pârtii aflate la peste 2.000 de metri, apropiate vârfurilor montane care au păstrat rămășițe ale castrelor romane vechi de peste 1.900 de ani.
Cele mai populare stațiuni montane - Valea Jiului
Aflată la 1400 - 1600 de metri sub vârful Straja (1.868 metri) din Munții Vâlcan, stațiunea montană Straja din Hunedoara (video) se numără printre locurile de agrement cele mai căutate în timpul iernii, fiind atractivă în special prin pârtiile de schi largi și accesibile iarna, întreținute cu zăpadă artificială atunci când precipitațiile nu sunt suficiente pentru amenajarea lor.
La fel ca stațiunile învecinate din Valea Jiului, Parâng și Pasul Vâlcan, stațiunea montană Straja s-a dezvoltat în ultimele două decenii, când statul român a căutat ca prin investițiile în turism să redreseze zona minieră a Văii Jiului, intrată în declin economic după închiderea treptată a minelor de cărbune.
Peste 200 de pensiuni și case de vacanță au fost construite în Straja și sunt puse la dispoziția turiștilor în timpul iernii, la prețuri mai accesibile față de cele din Poiana Brașov și din stațiunile de pe Valea Prahovei. Locuri de cazare, pârtii de schi de mai mulți kilometri și trasee de drumeție pe munte accesibile iarna, pot fi găsite și în stațiunea Parâng, apropiată zonei de agrement Straja.
Cele mai populare stațiuni montane - Munții Apuseni
Vârtop și Arieșeni, două stațiuni învecinate aflate la limita județelor Alba și Bihor, sunt căutate iarna atât pentru pârtiile de schi, dar și ca locuri de plecare în trasee de drumeție din Munții Apuseni.
În zona centrală a lanțului montan se află Parcul Național Apuseni, al cărui teritoriu bogat în monumente ale naturii este împărțit între județele Cluj, Bihor și Alba. Parcul a fost înființat la începutul anilor 2000, după aproape un secol de când ținuturile montane au fost propuse de oamenii de știință pentru a deveni rezervații ale naturii. Tot în Apuseni, turiștii se pot relaxa iarna la Stâna de vale, o stațiune din județul Bihor, aflată la circa 1.100 de metri altitudine.
Alte stațiuni montane populare din România, iarna, sunt: Bâlea Lac, Muntele Mic, Semenic, Văliug, Borșa, Cavnic, Păltiniș, Câmpulung Moldovenesc, Gura Humorului, Vatra Dornei, Soveja, Horezu, Durău, Lacu Roșu, Miercurea Ciuc, Praid.
Sursa: adevarul.ro