Cele mai poluate orașe din România, Europa și din lume. Surprize mari în primele locuri

Cele mai poluate orașe din România, Europa și din lume. Surprize mari în primele locuri

IQAir a analizat cele mai poluate orașe și localități din întreaga lume, inclusiv România, în privința concentrației anuale de particule în suspensie.

Cele mai poluate orașe din România FOTO Shutterstock

Cele mai poluate orașe din România FOTO Shutterstock

Potrivit raportului, în România, cele mai poluate orașe și localități sunt Sântana de Mureș, Ojdula (Covasna) și municipiul Cluj-Napoca în anul 2022, potrivit livescience.com.

Top 20 cele mai poluate orașe și localități din România în 2022 (PM 2,5 concentrație μg/m³)

1. Sântana de Mureș – 29,7 (locul 31 în Europa)

2. Ojdula, Covasna – 28,1

3. Cluj Napoca – 20,4

4. Popricari – 23,2

5. Târgu Mureș – 22,9

6. Modelu

7. Popești Leordeni

8. București

9. Mogoșoaia

10. Otopeni

11. Craiova

12. Rădăuți

13. Miercurea-Ciuc

14. Iași

15. Măgurele

16. Brașov

17.Slatina

18. Timișoara

19. Căciulați

20. Holboca

P oluarea aerului este măsurată cu ajutorul concentrației de particule în suspensie (PM) sau un amestec de materiale solide și picături lichide, care se găsesc în atmosferă.

Sute de orașe din întreaga lume sunt foarte poluate, iar Organizația Mondială a Sănătății le consideră nesănătoase pentru locuitorii săi.

Un raport IQAir a constatat că Lahore, Pakistan, a avut cea mai proastă calitate a aerului în 2022. Hotan din China s-a clasat pe locul doi, urmat de o suburbie din Delhi, India. În 2021, primele trei cele mai poluate orașe se aflau în India; în rândul capitalelor lumii, Delhi s-a clasat pe primul loc, apoi Dhaka, Bangladesh și N'Djamena, Ciad. Toate aceste orașe au înregistrat o medie de peste 90 de micrograme pe metru cub de PM2,5 pe parcursul anului, adică de aproape 20 de ori mai mult decât nivelul recomandat.

În ciuda faptului că aceste clasamente dezvăluie unele puncte fierbinți de poluare a aerului, este imposibil să se determine care orașe au cu adevărat cel mai prost aer. Senzorii utilizați variază în calitate, în timp ce multe țări din Africa nu apar pe listă deoarece nu raportează deloc date.

Chiar și parametrul măsurat, PM2,5, are limitări. Inhalarea de particule mici poate cauza probleme de sănătate și foarte puține orașe respectă cea mai strictă linie directoare a OMS privind PM2,5.

Dar compoziția chimică a acestor particule poate avea, de asemenea, un impact asupra sănătății. Un purtător de cuvânt al OMS a declarat că cercetările nu sunt concludente, dar este posibil ca orașele cu aceleași niveluri generale de PM2,5 să aibă rezultate diferite în ceea ce privește sănătatea, în funcție de sursa de poluare.

Există mai multe motive pentru care unele orașe au mai multe PM2,5 decât altele. Unul dintre ele este geografia. Hotan se află în apropierea deșertului Taklamakan și se confruntă cu furtuni de praf frecvente. N'Djamena, la fel, se află în apropierea marginii sudice a deșertului Sahara. Munții pot avea un impact asupra calității aerului prin faptul că fac mai dificilă dispersarea poluanților: Delhi, Lahore, Dhaka și multe alte orașe cu un aer nesănătos se află chiar la sud de Himalaya.

În Delhi, de exemplu, "este suficient să atingeți orice și veți avea praf, chiar dacă faceți curățenie în fiecare zi", a declarat Umesh Kulshrestha, decanul Școlii de Științe ale Mediului de la Universitatea Jawaharlalal Nehru din New Delhi.

Ploile rare în afara sezonului musonic ajută la acumularea prafului - nu numai din deșerturile îndepărtate, ci și de pe drumurile neasfaltate și de la lucrările de construcție chiar în Delhi.

Statele Unite rămân al doilea mare consumator de combustibili fosili din lume, după China, contribuind astfel la calitatea slabă a aerului la nivel mondial. Cu toate acestea, în urmă cu câteva decenii, smogul persistent prins în bazinul Los Angeles din California a determinat adoptarea Legii privind aerul curat, care de atunci a îmbunătățit poluarea aerului în întreaga SUA.

De asemenea, orașele cele mai poluate din prezent iau măsuri pentru a-și proteja cerul. În Dhaka, interzicerea motoarelor în doi timpi ineficiente și foarte poluante ale vehiculelor cu trei roți a contribuit la menținerea constantă a nivelurilor de PM2,5 provenite din emisiile vehiculelor, pe măsură ce orașul a crescut.

Chiar dacă multe orașe chinezești se numără printre cele mai poluate, în ultimul deceniu s-a înregistrat o scădere dramatică a poluării, de când țara a implementat politici privind aerul curat. În Delhi, Kulshrestha face presiuni pentru a crea lacuri artificiale. Mai multă apă ar trebui să însemne mai multă evaporare, mai multă ploaie și - conform cercetărilor lui Kulshrestha - cel puțin puțin puțin praf.

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 Greu de crezut așa ceva, dar...

2 Culisele picante din spatele așa-zisei crize dintre partidele „condamnate” să împartă un ciolan mai auster

3 VIDEO Singura întrebare care l-a făcut pe Putin să tușească...

4 DOCUMENT Pensiile rămân înghețate o perioadă, salariile bugetarilor la fel, dar pentru întreg anul viitor / Toate modificările importante

5 Amușinarea lui Orban pe la București arată că pe măsură ce se blochează colaborarea energetică cu Ucraina, cu atât devine mai importantă cea cu Români…