Cele mai periculoase fructe pentru siluetă: au mai mult zahăr decât o prăjitură. Cu ce le înlocuim
Patru fructe trebuie excluse din dietă, dacă vrei să slăbești. Sunt atât de periculoase încât îngrașă mai mult decât o prăjitură. Din cauza conținutului mare de zahăr, nutriționiștii ne sfătuiesc să le evităm.
Patru fructe trebuie evitate dacă dorim să slăbim FOTO Shutterstock
„Sunt patru fructe care trebuie să fie interzise , atunci când recomand o dietă: banane, struguri, smochine şi curmale. Restul fructelor îngraşă şi ele, dacă depăşiţi o anumită cantitate. De aceea, eu spun `două mere sau echivalentul lor`. Sau trei pere, patru portocale. Oricare fruct în această cantitate nu îngraşă. Dacă depăşeşti această cantitate, sigur se va depune”, a declarat medicul Andrei Haidar, conform foodstory.ro .
Cum se manifestă intoleranța la fructoză
Știm cu toții că există intoleranța la gluten sau lactoză. Nutriționistul Mihaela Bilic ne avertizează însă că și fructele pot da intoleranță. Excesul de fructoză are, de asemenea, efecte neplăcute, pe care probabil cu toții le-am experimentat.
Cel mai frecvent, intoleranța apare ca urmare a unui exces de fructoză în alimentație. Ce înseamnă prea mult? Potrivit specialiștilor, un aport de peste 50 de grame de zahăr din fructe, într-o zi. Cantitatea este adesea depășită, astfel că multe persoane ajung să sufere de un sindrom de malabsorbție al fructozei. Acesta se manifestă prin: probleme digestive, balonare , diaree etc. Foarte rar este vorba de o problemă severă sau de o boală congenitală, potrivit Mihaelei Bilic.
"Dacă depășim un aport de 50g/zi, riscăm un dezechilibru metabolic"
„Zahărul din fructe este procesat exclusiv în ficat și dacă depășim un aport de 50g/zi riscăm un dezechilibru metabolic cu apariția depozitelor de grăsime pe abdomen și un nivel crescut de trigliceride în sânge”, spune nutriționista.
Fructoza poate proveni atât din fructe, zahăr (care este un amestec de glucoză și fructoză) și chiar miere.
„Ca să nu obosim ficatul și să nu ne trezim cu un colăcel de grăsime pe burtă, trebuie să reducem consumul de miere și zahăr”, mai notează Mihaela Bilic.
Cât despre fructe, recomandarea este ca acestea să fie consumate proaspete, mestecate cu tot cu pulpă, nu transformate în suc. Explicația? În felul acesta fructoza se absoarbe treptat în organism și în cantitate mai mică.
Sursa: adevarul.ro