Cele mai mari minciuni din manualele de istorie comuniste
Cele mai mari minciuni din manualele de istorie comuniste / FOTO: http://adevarul.ro
Partidul comunist şi „cel mai iubit fiu al poporului“ erau cele mai importante subiecte, în timp ce perioada monarhiei era omisă aproape în întregime.
Cei care au trăit Epoca de Aur din perioada comunistă îşi amintesc cu toţii că manualele de istorie erau o mare minciună. Istoria era bazată pe directivele de la Moscova, deturnându-se practic sensul neamului românesc, prin încercarea de a se spune că poporul român este de sorginte slavă şi nicidecum latină. Profesorii de istorie spun că s-a falsificat atât de mult istoria în acea perioadă încât încercarea de curăţenie în acest domeniu după căderea comunismului în decembrie 1989 nu s-a făcut cu mare atenţie, strecurându-se alte greşeli în manuale.
Pe când era elev în clasa a IV-a, profesorul de istorie Dragoş Dragomir din Constanţa a învăţat după manualul de Istoria Patriei, elaborat în anul 1968 şi revizuit în anul 1986. "Este un manual bine structurat si frumos scris, al cărui principal autor, prof. univ. dr. Dumitru Almaş, a reuşit, cu harul dovedit în atâtea cărţi de povestiri istorice pentru copii, să transforme istoria patriei într-o poveste frumoasă şi uşor de urmărit de elevii din învăţământul primar. Totuşi, fiind un manual editat în vremea comunistă şi adresat foştilor şoimi ai patriei, pionieri şi viitori utecişti, perioada modernă şi contemporană nu putea fi prezentată decât în notă marxist-leninistă“, arată Dragoş Dragomir (41 ani), profesor de istorie la Liceul I.C. Brătianu din comuna Nicolae Bălcescu.
Dascălul arată că, deşi editat în plină epocă a comunismului, lozincile patriotarde din manual sunt foarte rare atunci când este abordată perioada de până la 1921. „Ungaria fiind, pe atunci, o ţară socialistă prietenă, se impun formulări de genul «Cronicarii unguri laudă mult eroismul cu care au luptat românii sub conducerea lui Gelu» sau «Împreună cu românii, secuii şi saşii au apărat ţara de prădăciunile migratorilor, au muncit şi au sporit mereu bogăţiile ţării. Saşii, ajutaţi de români, au contribuit la zidirea cetăţilor Sibiu, Braşov şi Bistriţa, care apărau oraşele»“, explică el.Citeste mai mult pe adevarul.ro.
Sursa: realitatea.net