Cele mai mari greșeli de igienă pe care mulți le facem fără să ne dăm seama
Când vine vorba despre igienă, mulți dintre noi credem că facem totul cum scrie la carte. Dar s-ar putea să facem unele greșeli de igienă de care nici măcar nu ne dăm seama. Și asta nu pentru că nu ne pasă suficient, ci pentru că avem impresia că facem bine ceea ce facem.
Greșeli de igienă FOTO Pixabay
Specialiștii în sănătate au alcătuit o listă cu greșeli de igienă pe care mulți dintre noi le considerăm inofensive, dar care, de fapt, sunt rele pentru sănătatea noastră.
Nu ne periem dinții suficient
Deși majoritatea știm de câte ori pe zi ar trebui să ne spălăm pe dinți, cei mai mulți nu știm cât timp ar trebui să să periem dinții. Regula de bază este că ar trebui să ne spălăm pe dinți timp de cel puțin două minute. Altfel, placa bacteriană are posibilitatea de a se acumula și asta duce la gingivită sau chiar cancer bucal, în unele cazuri.
Folosim același prosop prea mult timp
Nu e rău să folosim prosopul de mai multe ori, dar ar trebui spălat după cel mult două utilizări, spun specialiștii. Prosoapele sunt mult mai murdare decât par și sunt, de asemenea, un loc perfect pentru dezvoltarea bacteriilor, mai ales atunci când sunt ude.
Dormim în lenjerie de corp
Nu este greșit să dormim ocazional în lenjerie de corp, dar poate fi dăunător dacă facem din asta un obicei. Asta pentru că dormitul în lenjerie de corp poate reține umezeala în zonele sensibile, ceea ce nu e bine pentru piele .
Lăsăm vasele la înmuiat în chiuvetă
Acest lucru poate fi uneori inevitabil, dar este important să nu lăsăm vasele la înmuiat în chiuvetă prea mult timp sau constant, după fiecare masă. Atunci când vasele sunt în chiuvetă, e un loc propice pentru dezvoltarea bacteriilor.
Ne spălăm părul prea des
Dacă ne spălăm părul în fiecare zi se va deteriora, mai ales dacă folosim șampoane dure. Acest lucru îl va lăsa fără uleiurile sale naturale, însă depinde de tipul de păr . În cazuri rare, există persoane care chiar au nevoie să-și spele zilnic părul.
Ne spălăm părul prea rar
Nici să ne spălăm părul prea rar al părului nu este benefic. În fond, este vorba despre echilibru. Lăsarea părului murdar prea mult timp acordă timp bacteriilor să se dezvolte pe scalp și să ajungă la foliculii de păr. Asta poate duce la erupții cutanate și chiar infecții. Numărul optim de spălări săptămânale ale părului este în funcție de tipul de păr. În medie, ar trebui să ne spălăm părul o dată la două-trei zile.
Utilizăm săpunuri dure în zonele sensibile
Uneori săpunul și produsele de spălare a corpului pe care le luăm din magazin conțin substanțe chimice dure. Aceste substanțe chimice sunt, de obicei, destul de sigure pentru majoritatea părților corpului nostru, dar pot perturba echilibrele noastre chimice naturale, cum ar fi nivelul Ph-ului, în zonele mai sensibile. De aceea, este mai bine să găsim săpunuri mai puțin dure pentru acele zone sensibile sau să renunțăm complet la săpun și să folosim doar apă.
Spălăm prea rar cearșafurile
Spălarea regulată a așternuturilor poate fi o corvoadă, dar ar trebui să le spălăm aproximativ o dată pe săptămână, pentru ca acestea să rămână mereu curate. Majoritatea dintre noi nu le spălăm atât de des, deși așa indică specialiștii, conform scientistplus.com
Păstrăm periuța de dinți prea aproape de vasul de toaletă
S-a demonstrat că atunci când păstrăm periuța de dinți lângă vasul de toaletă nu este o ideea prea bună, pentru că de fiecare dată când tragem apa, aceasta aruncă în aerul din jur particule minuscule, iar unele dintre aceste particule ajung pe periuța de dinți . Așadar, este mai bine să păstrăm periuța de dinți la cel puțin doi metri de toaletă.
Nu ne ștergem corpul suficient de bine după duș
Faptul că nu ne uscăm corpul suficient de bine după duș poate provoca dezvoltarea bacteriilor și a ciupercilor. Acestea, la rândul lor, pot duce la erupții cutanate și alte efecte secundare nedorite.
Nu curățăm tastatura suficient de des
Chiar dacă nu pare murdară, ar trebui să o ștergem în mod regulat cu un șervețel dezinfectant pentru a ne asigura că nu există germeni pe taste. Putem folosi și un aspirator pentru a scăpa de mizeria adunată sub taste.
Ne curățăm urechile cu bețișoare
Curățarea urechilor cu acest tip de bețișoare cu vată poate fi de fapt dăunătoare pentru urechi, deoarece împinge o parte din cerumen în interior. Acest lucru poate crește producția naturală de ceară de urechi a organismului și poate duce chiar la o ușoară pierdere a auzului din cauza faptului că atât de multă ceară este acumulată acolo.
Folosim prea multă apă de gură
Folosirea excesivă a acestui produs poate fi dăunătoare pentru igiena dentară. Asta pentru că apa de gură ucide atât germenii/bacteriile rele, cât și pe cele bune. În plus, dacă o folosim prea des, s-ar putea ca gura să devină excesiv de uscată sau să ne deterioreze smalțul dinților. Apa de gură nu ar trebui folosită mai mult decât o dată pe zi.
Lăsăm hainele murdare prea mult timp în coșul de rufe
Cu cât mai mult timp stau rufele acolo, cu atât mai mult timp au bacteriile să se dezvolte. N-ar fi rău să mai curățăm coșul de rufe din când în când cu un șervețel dezinfectant.
Nu ne curățăm suficient de mult telefonul
Interacționăm cu telefoanele noastre mai mult decât, probabil, orice alt obiect din casa noastră. Acest lucru înseamnă că le atingem în mod constant și că le murdărim ecranele cu bacterii, pe care apoi le luăm din nou pe mâini. Cei mai mulți specialiști recomandă să curățăm telefonul cel puțin o dată pe zi cu un șervețel dezinfectant.
Sursa: adevarul.ro