Cele mai mari 25 de secrete ale oamenilor care au trăit 100 de ani

Cele mai mari 25 de secrete ale oamenilor care au trăit 100 de ani

Cea mai longevivă persoană cunoscută din lume ar fi murit la vârsta 146 de ani, depășind cu mult speranța de viață a SUA, care este în jur de 75 de ani. Totuși, a trăi peste 100 de ani nu mai este chiar o raritate în zilele noastre. Estimările arată că 1 din 7 milioane de occidentali ajunge să depășească vârsta de 110 ani.

25 de secrete ale longevității FOTO Shutterstock

25 de secrete ale longevității FOTO Shutterstock

Fiecare centenar și supercentenar (mai mult de 110 ani) își atribuie longevitatea extraordinară unor anumite lucruri, unele având baze științifice, altele complet surprinzătoare. Cercetătorii sunt de părere că, în mare parte, este o chestiune de genetică, notează Cheapism .

25 de secrete ale centenarilor

1. Nu înceta niciodată să muncești... și bea vin

Lucile Randon, cunoscută sub numele de sora André, a fost o călugăriță franceză despre care se credea că este cea mai în vârstă persoană din lume, până când a murit pe 17 ianuarie, cu mai puțin de o lună înainte de a împlini 119 ani. Supercentenara a apărut pe prima pagină a ziarelor în 2021, când a fost testată pozitiv pentru COVID-19 și a experimentat atât de puține simptome încât nu și-a dat seama că este bolnavă.

Întrebată care ste secretul pentru o viață lungă, ea a spus presei franceze că: munca... te face să trăiești și că a lucrat până la 108 ani. De asemenea, era cunoscută pentru că savura un pahar de vin, în fiecare zi, și se răsfăța cu ciocolată.

2. O dietă bogată în ulei de măsline și ciocolată

Franțuzoaica Jeanne Louise Calment, care a ajuns în Guinness World Records s-a născut în 1875 și care a murit în 1997, după 122 de ani și 164 de zile. Ea a rămas activă în scrimă până la vârsta de 100 de ani, atribuind, de asemenea, viața ei lungă faptului că a râs frecvent, că a folosit uleiul măsline pe piele și a mâncat un kilogram de ciocolată pe săptămână.

3. Mâncare sănătoasă, porții mici

Pe de altă parte, cel care a primit titlul în Guinness World Records de mai în vârstă bărbat care a trăit vreodată a fost Jiroemon Kimura. S-a născut în 1897 și a murit la vârsta de 116 ani, în 2013. Motto-ul său personal a fost „mânca lumină pentru a trăi mult”, adică să mănânci doar până când esști sătul în proporție de 80%. Studii științifice recente sugerează că reducerea caloriilor zilnice poate avea, într-adevăr, un efect profund asupra longevității.

4. Băi în izvoare termale și dulciuri

Masazo Nonaka din Japonia s-a născut în 1905, la doi ani după primul zbor cu motor de succes al fraților Wright și, pentru o vreme, a fost cel mai bătrân om în viață din lume. A murit în 2019, la vârsta de 113 ani. Nonaka a recunoscut că a mâncat dulciuri și a făcut băi în izvoarele termale ale familiei sale de pe insula Hokkaido, pentru a trăi mult. Fiica sa crede că viața fără stres a fost cheia.

5. Sushi și somn

Misao Okawa a fost cea mai bătrână persoană în viață din lume, până a murit în 2015, în casa ei din Osaka, Japonia, la vârsta de 117 ani. Întrebată despre secretul longevității ei, ea a spus: „Și eu mă întreb despre asta!”. Crede, totuși că se datorează consumului de sushi și dormitului a cel puțin opt ore pe noapte.

6. Evită carnea de porc, pui și romul

Violet Moss-Brown din Jamaica, anterior deținătoare a recordului pentru titlul de cea mai în vârstă persoană în viață, a murit în septembrie 2017, după 117 ani de viață. „Când oamenii întreabă ce mănânc și beau pentru a trăi atât de mult, le spun că mănânc de toate, cu excepția porcului și a puiului, și nu beau rom ”, a declarat ea, într-un interviu.

7. Mănâncă paste proaspete, carne crudă și trei ouă zilnic

O altă fostă cea mai în vârstă persoană în viață, Emma Morano din Vercelli, Italia, a trăit aproape 118 ani, din 1899 până în 2017. Se spune că ea a urmat aceeași dietă timp de 90 de ani, constând în paste proaspete, un fel de mâncare din carne crudă și trei ouă pe zi - toate acestea fiind adesea corelate cu speranța lungă de viață, ca majoritatea aspectelor dietei mediteraneene.

8. Totul cu moderație

Născut în 1903, supercentenarul polonez-israelian Yisrael Kristal a fost cel mai în vârstă supraviețuitor în viață al Holocaustului și, pentru scurt timp, cel mai bătrân om în viață înainte de moartea sa în 2017, la vârsta de 113 ani. „Atitudinea lui față de viață a fost: totul cu moderație, a spus fiica lui, Kristal.

9. Nu lăsa nimic să te deranjeze

O tendință comună în rândul centenarilor pare să fie o abordare fără stres a vieții de zi cu zi, așa cum a confirmat și Sarah Knauss, care a murit la vârsta de 119 ani în 1999. O existență mai puțin anxioasă și mai fericită a fost mereu legată de o speranță de viață mai lungă.

10. Evită mâncarea nesănătoasă și vă ocupă-te de propria afacere

Născută în 1896, Besse Cooper a trăit 116 ani, înainte de a muri, în 2012. În lunga sa viață ea a spus că s-a ocupar de propria afacere și a evitat mâncarea nesănătoasă.

11. Nimic fără Dumnezeu

Înainte de a muri în 2019, Anthony Mancinelli din Newburgh, New York, deținea un record mondial unic - cel mai bătrân frizer din lume. Născut în Italia în 1911, Mancinelli tundea din 1923

Doar un singur bărbat știe secretul. „Cine este acela?” Am spus: „Dumnezeu, afirma el.

12. Nu ieși niciodată la pensie

Ruth Gruber s-a născut în 1911, înainte ca femeile să aibă dreptul la vot și a devenit un fotojurnalist legendar, corespondent străin și autoare, înainte de a muri la vârsta de 105 de ani. Sfatul ei pentru creșterea longevității a fost fidel eforturilor ei jurnalistice: „Niciodată, niciodată, dar niciodată, să nu ieși la pensie”.

13. Rămâi singur/ă

Cea mai bătrână femeie în viață din Scoția, Jessie Gallan, a murit în 2015, la vârsta de 109 ani, la scurt timp după ce a spus pentru publicația The Times că secretul ei era să mănânce terci în fiecare dimineață și „să stea departe de bărbați. Nu este singura femeie supercentenară care spune acest lucru, iar afirmația este susținută și mai mult de studii care arată că femeile singure de o viață tind să se descurce mai bine decât omologii lor de sex masculin.

14. Iubește ceea ce faci

Pediatrul din Atlanta, Dr. Leila Danemarca, a trăit până la 114 ani, înainte de a muri în aprilie 2012, retrăgându-se de la serviciu cu doar 11 ani înainte, la vârsta de 103 ani. Sfatul ei pentru a obține o astfel de longevitate a fost simplu: Trebuie să iubești ceea ce faci”.

15. Fii drăguț cu toată lumea

O recomandare sănătoasă pentru prelungirea duratei de viață a venit de la Bonita Zigrang, din Rancho Palos Verdes, California, care a murit în 2015, la vârsta de 110 ani. Secretul ei, a spus ea, a fost doar să fii drăguță cu toată lumea”.

16. Multe pasiuni și mulți oameni în jur

Fost cel mai bătrân investitor activ în viață, înainte de moartea sa în 2015, newyorkezul Irving Kahn a trăit până la 109 ani și a dat un răspuns cu mai multe fațete despre secretele sale pentru a trăi mai mult: „În primul rând, ai nevoie de o dietă hrănitoare, cu multe legume și salate. Ia mult aer curat. În al treilea rând, nu bea. Eu beau cel mult un pahar de vin, la fiecare trei luni. În al patrulea rând, trebuie să fii mereu în mișcare, să fii deschis, să cunoști oameni din toată lumea. Și, în al cincilea rând, ai o mulțime de interese înveți lucruri noi - care te ține tânăr!

17. Consumul zilnic de prune uscate

Originar din Yonkers, New York, Morris Lensky s-a născut în 1911 și a murit în 2012, la vârsta de 101 de ani. Când a fost întrebat cum a supraviețuit atât de mult, Lensky a spus: „Trebuie să fii norocos(...). Am mâncat și prune în fiecare zi.” Într-adevăr, prunele vin cu o serie de beneficii diverse pentru sănătate, care pot ajuta speranța de viață.

18. Pune-te pe primul loc

Brazilianca Maria Gomes Valentim da Silva, care s-a născut în 1896 și a trăit până la vârsta de 114 ani, a spus că secretul ei pentru o viață lungă era să se îngrijească de ea însăși înaintea altora, plus să se lipească de un mic dejun cu fructe, cafea și pâine.

19. Mult ulei de arahide

Satele Chengmai, din provincia insulară Hainan din China a unul dntre cele cu cei mai mulți rezidenți cu vârsta de peste 100 de ani: mai mult de 200 dintr-o populație totală de 560.000. În 2013, strănepoata unui astfel de rezident, pe nume Li Aizhu, născută în 1900, a spus că pretinsul secret al bunicii ei a fost să mănânce mult ulei de arahide - o sursă bună de vitamina E și antioxidanți care pot reduce factorii de risc pentru boli de inimă și hipertensiune.

20. Terci de prune și fără mâncare înainte de culcare

Se credea că rezidentul din Scoția, David Henderson, este cel mai în vârstă bărbat din Regatul Unit înainte de moartea sa, în 1998, la vârsta de 109 ani. Potrivit BBC, el și-a atribuit longevitatea terciului, prunelor uscate și faptului că nu mergea niciodată la culcare cu stomacul plin - practică legată de un metabolism mai bun și de prevenirea creșterii în greutate.

21. Roagă-te, iubește, mănâncă legume

Supercentenarul Daisey Bailey s-a născut în 1896 și a murit în 2010, la vârsta de 113 ani, lăsând în urmă 20 de nepoți și 30 de strănepoți. Bailey a spus că longevitatea ei a fost atribuită practicilor sale de a se ruga mereu, a iubi, a ierta și a mânca legume.

22. Păstreză-ți optimismul

După moartea lui Bailey, Mississippi Winn a devenit cea mai bătrână afro-americană în viață, până când a murit în 2011, cu puțin timp înainte de a împlini 114 ani. Ea a evitat produsele lactate și a luat o aspirină și o vitamină pe zi. Deeși nu a oferit niciun secret pentru longevitate ca alte persoane de pe această listă, ea a împărtășit câteva lucruri în comun cu ei, cum ar fi că este necăsătorită și, din toate punctele de vedere, optimistă.

23. Nu sări peste un micul dejun

Printre cei mai bătrâni bărbați care au trăit vreodată, Benjamin Harrison Holcomb și-a atribuit longevitatea faptului că a mâncat mereu un mic dejun bogat, precum și lipsei lui de vicii - el nu a băut niciodată. Holcomb a murit în 2000, la vârsta de 111 ani.

24. Nu purta machiaj

Adelina Domingues, din San Diego, a murit la vârsta de 114 ani, în 2002. Printre sfaturile ei cel mai des oferite femeilor care își doresc longevitate a a fost să se abțină de la a purta machiaj.

25. Mergi pe jos, nu cu mașina

Veteran al celui de-al Doilea Război Mondial, care a mărșăluit alături de Martin Luther King Jr., George Boggess a murit în 2016, la vârsta de 104 ani. El și-a atribuit viața lungă faptului că a fost mereu activ. „Îmi atribui longevitatea, în mare măsură, mersului pe jos”, a spus el.

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 LIVE Alegeri parlamentare 2024 / PSD a câștigat alegerile cu peste 22%, AUR e pe doi cu 18%, urmat de PNL

2 Simple zvonuri?

3 Uite, asta este chestie gravă și concretă despre Călin Georgescu!

4 VIDEO Da, este surprinzătoarea președintă a POT, are două masterate şi a participat la tranzacţii imobiliare de sute de milioane de euro

5 ALERTĂ Avem distribuirea mandatelor în Parlament! PSD, PNL, UDMR și Minoritățile au majoritate și pot guverna fără USR, spun calculele partidelor!