Cele mai grave atentate teroriste din Europa începând din 1995 (cronologie)
Atentatul de miercuri împotriva sediului publicației franceze de satiră Charlie Hebdo din Paris este printre cele mai sângeroase din Europa ultimilor 20 de ani, pe care care AFP le prezintă succint în ordine invers cronologică.
Foto: (c) chenxiaowei/ XINHUA FLUX
—24 mai 2014, Belgia: Un bărbat a deschis focul în holul de la intrarea în Muzeul evreiesc din Bruxelles, ucigând patru persoane, printre care un cuplu de turiști israelieni. Arestat la Marsilia (sudul Franței), presupusul autor, francezul de origine algeriană Mehdi Nemmouche (29 de ani), a fost predat la finalul lunii iulie justiției belgiene, care l-a inculpat pentru ''asasinat în context terorist'' și l-a plasat în arest preventiv.
—22 mai 2013, Marea Britanie: Un soldat britanic, Lee Rigby (25 de ani), a fost ucis cu un cuțit de doi bărbați în apropierea unei cazarme militare a Artileriei regale în Woolwich, cartier din sud-estul Londrei. Potrivit martorilor, cei doi agresori au încurajat trecătorii să filmeze scena în timp ce ei strigau ''Allahu akbar!'', după care au fost arestați de poliție.
—11 — 19 martie 2012, Franța: Pe 11 și 15 martie, Mohamed Merah (23 de ani) a ucis trei militari cu focuri de armă la Toulouse și Montauban (sud-vestul Franței), iar pe 19 martie trei copii și un profesor la colegiul evreiesc 'Ozar Hatorah' din Toulouse. Autorul a fost omorât de poliție pe 22 martie, după un asediu de 32 de ore asupra apartamentului său.
—18 iulie 2012, Bulgaria: Cinci turiști israelieni au fost asasinați la aeroportul din Burgas, în urma exploziei unei bombe plasate într-un autocar. Șoferul acestuia și autorul atentatului au decedat de asemenea în atentat. Israelul a acuzat că la originea atacului s-a aflat mișcarea libaneză Hezbollah.
—22 iulie 2011, Norvegia: Un extremist de dreapta, Anders Behring Breivik, a detonat o bombă în apropierea sediului guvernului de la Oslo, după care la scurt timp s-a deplasat pe insula Utoya, unde avea loc o tabără de vară a tinerilor socialiști norvegieni, ucigând 69 de persoane, majoritatea dintre ei adolescenți. El execută o pedeapsă de 21 de ani de închisoare, pedeapsa maximă în Norvegia, care va putea fi prelungită pe termen nedeterminat dacă autorul va fi considerat periculos.
—7 iulie 2005, Marea Britanie: Patru atentate sinucigașe comise simultan în trei rame de metrou și într-un autobuz din Londra s-au soldat cu 56 de morți și 700 de răniți. Atacurile au fost revendicate de o grupare care a susținut că se numește Al-Qaida.
—11 martie 2004, Spania: Zece bombe au explodat la Madrid și în suburbiile sale la bordul a patru trenuri, provocând moartea a 191 de persoane și rănire a peste 2.000. Atentatul, revendicat în numele Al-Qaida de o celulă islamistă radicală, este cel mai grav din Europa Occidentală după cel de la Lockerbie (Scoția), comis în 1988 la bordul unui avion de linie și soldat cu 270 de morți.
—11 octombrie 2002, Finlanda: Un atentat cu bombă în centrul comercial Vantaa, din apropiere de Helsinki, s-a soldat cu șase morți, printre care autorul (un student de 19 ani), și peste 80 de răniți.
—15 august 1998, Marea Britanie: Un atentat cu mașină-capcană la Omagh (centrul provinciei Ulster) a cauzat moartea a 29 de persoane și rănirea altor 220. Atentatul a fost revendicat de o facțiune disidentă a organizației Armata Republicană Irlandeză (IRA) și care se opunea procesului de pace din Irlanda de Nord.
—25 iulie 1995, Franța: O bombă a explodat într-un tren aflat în stația 'Saint-Michel' din Paris, cauzând moartea a opt persoane. Atribuit extremiștilor islamiști algerieni, atentatul a fost cel mai sângeros dintr-o serie de acțiuni teroriste comise în vara anului 1995 și soldate cu peste 200 de răniți.
AGERPRES/(AS — autor: Tudor Martalogu, editor: Gabriela Ionescu)
Citește și:
Atentatele teroriste cele mai sângeroase din Franța din ultimii peste 40 de ani (AFP)