Cele mai frumoase destinaţii de vacanţă din Balcani. Evadare în orașe idilice, cu locuri de basm
Dubrovnik, Belgrad dar şi alte oraşe idilice mai puţin cunoscute sunt printre cele mai frumoase destinaţii ale Balcanilor şi merită vizitate cel puţin o dată. O vacanță de vară petrecută pe aceste meleaguri înseamnă o evadare în locuri de poveste.
Dubrovnik din Croația, un oraș de poveste FOTO Shutterstock
Protejat de Unesco, oraşul Dubrovnik este cea mai populară destinaţie din Croația şi una dintre cele mai apreciate din Balcani. Are toate ingredientele pentru a mulţumi turiştii: clădiri istorice, plaje frumoase şi preţuri accesibile. Split, marele său rival, este la fel de maiestuos pe cât te-ai aștepta de la un loc al cărui oraș vechi este construit în jurul zidurilor palatului Dioclețian.
De la revenirea sa ca stat independent în 2006 (anterior a fost legat de vecinul său mai mare, formând Serbia și Muntenegru), Muntenegru s-a poziționat drept vecinul de plajă primitor al Croației. Orașele de pe țărm – Bar, Budva, Kotor, toate încă încadrate de fortificații venețiene sunt o parte de neratat a experienței muntenegrene.
Așa cum îi spune și numele, Muntenegru este o țară cu munți stâncoși, cu o înalțime medie de peste 2000 metri, văi și defileuri spectaculoase, dar şi cu zona litoralului Adriatic în care falezele alternează cu plaje de nisip sau de pietriş.
Pe măsură ce te îndrepți spre marea Adriatică, munții devin tot mai stâncosi și relieful mai arid. La un moment dat, din această pustietate se deschide o panoramă spectaculoasă spre Golful Kotor. Acesta este cunoscut și sub numele de “Boka Kotorska” sau fiordul cel mai sudic al Europei. De fapt, este o serie de golfuri mai largi legate de strâmtori înguste ce creează un cadru natural uluitor, având pe o parte și alta munții stâncoși Lovćen și Orjen, ce creează un contrast cu albastrul Mării Adriatice.
Orașe excepționale
În partea de nord-vest a regiunii, Slovenia este mai degrabă parte a Europei Centrale decât a Balcanilor. Are granițe cu Italia și Austria, iar Alpii Iulieni îi modelează orizontul. Acest din urmă fapt este deosebit de evident în Lacul Bled, a cărui frumusețe înconjurată de munți a devenit cartea poștală de necontestat a țării.
Și totuși, dincolo de ceea ce este evident, există multe de văzut, inclusiv Ljubljana, una dintre cele mai mici și mai atractive capitale ale Europei, și Peșterile Skocjan, catalogate de Unesco drept „excepționale”. Există și o coastă adriatică, între Italia și Croația, unde orașele stațiuni Piran și Portoroz împodobesc un golf zvelt.
Sarajevo, o bijuterie istorică
Războaiele iugoslave au provocat dezastru în partea de vest a peninsulei Balcanice, unde Bosnia și Herțegovina a fost distrusă, iar capitala, Sarajevo, a căzut victima unui asediu de patru ani. Dar această țară magică, legată de munți, începe să se îndepărteze de umbrele sale.
Sarajevo este o bijuterie istorică – parțial relicvă otomană, parțial ecou austriac, dar complet bosniacă în energia și efortul său. Există minarete și biserici, tarabele din piață din Bascarsija, clădirile clasice de-a lungul râului Miljacka, dar și o telecabină în vârful muntelui Trebevic.
Rupt parcă din cărţile de poveşti, oraşul Mostar din sudul Bosniei şi Herţegovina, este destinaţia perfectă. Traversat de râul Neretva pe malurile căruia se află o serie de clădiri medievale, oraşul a fost bombardat în timpul războaielor din fosta Iugoslavie. Acum este complet restaurat şi un adevărat paradis pentru romantici.
Una dintre cel mai vechi așezări
Serbia merită să fie văzută. Capitala Belgrad este una dintre cele mai vechi așezări din Europa și are o bogăție culturală impresionantă: romană, bizantină, otomană și iugoslavă - multe dintre acestea vizibile în arhitectura Cetății Belgrad, nucleul orașului vechi.
Cel de-al doilea oraș al Serbiei, Novi Sad, este la fel de captivant, viu, cu restaurante și cafenele pe malul Dunării, relatează yahoo.com
Deși și-a declarat independența în 2008 și este recunoscută de 101 națiuni (inclusiv Marea Britanie), marele vecin al Kosovo, Serbia, nu îi recunoaște suveranitatea.
Totuși, Kosovo merită trecut pe lista destinațiilor din Balcani. Bazarul din Pristina trebuie vizitat, atmosfera pieței este unică. Este probabil unul dintre cele mai bune locuri pentru a obține o perspectivă a cotidianului din Pristina. Moscheea Imperială din Priștina se află la doar 5 minute de mers pe jos de piață. A fost construită în 1461 de către sultanul Mehmet II Fatih și este declarată monument cultural.
O enigmă
Macedonia de Nord este una dintre destinațiile cele mai puțin cunoscute ale Europei; o enigmă între Albania şi Bulgaria. Skopje, capitala sa, ascunde o adevărată agitație în magazinele din Vechiul Bazar și cafenelele ațezate de-a lungul râului Vardar.
Ohrida este o încântare. O bijuterie de oraș, pe malul lacului cu același nume.
În Albania, o destinaţie recomandă este oraşul Dhërmi cu o viaţă de noapte activă şi plaje scăldate în ape turcoaz. Berat este un oraș din centrul Albaniei de sud și capitala regiunii cu acelaşi nume. Are ieșire la râul Osun şi este perfect situat la marginea munţilor Tomorri. A fost construit sub forma unei cetăți ridicate pe deal unde mai poate fi găsit și astăzi castelul original ce poartă numele Kalaja. În 1961 Berat a fost ales „orașul muzeelor”, motiv pentru care reprezintă o destinație perfectă pentru iubitorii de istorie și cultură.
De asemenea, Apollonia este un oraș din centrul Albaniei de sud și capitala regiunii cu acelaşi nume. Are ieșire la râul Osun şi este perfect situat la marginea munţilor Tomorri. A fost construit sub forma unei cetăți ridicate pe deal unde mai poate fi găsit și astăzi castelul original ce poartă numele Kalaja. În 1961 Berat a fost ales „orașul muzeelor” , motiv pentru care reprezintă o destinație perfectă pentru iubitorii de istorie și cultură
Obiective turistice pentru toate gusturile
Bulgaria oferă atracții nebănuite, nu doar pârtiile de schi ieftine din Bansko și stațiunile și mai ieftine de la malul Mării Negre.
Munții Rodopi – lanțul care, modelând sudul țării, formează o mare parte a graniței sale cu Grecia. În Plovdiv poți petrece un adevărat city-break de câteva zile fără să te plictisești, cu obiective turistice pe gustul oricărui gen de călător: muzee, biserici etc.
Nu în ultimul rând, România poate fi o destinație specială de vacanță. Legenda Contelui Dracula ori Bucureștiul bântuit de fantomele comunismului cu imensa clădire a Palatului Parlamentului (structura vastă comandată de dictatorul Nicolae Ceaucescu) pot fi locuri de relaxare.
De asemenea, Capitala și-a câștigat renumele „Parisul Estului” datorită bulevardele sale largi. Sibiu și Sighișoara, două orașe medievale superbe, nu trebuie ratate.
Sursa: adevarul.ro