Cele mai comune simptome ale cancerului colorectal. Când este indicată colonoscopia

Cele mai comune simptome ale cancerului colorectal. Când este indicată colonoscopia

Cazurile de cancer colorectal sunt în creștere în rândul persoanelor tinere, dar depistarea precoce a acestuia crește șansele de vindecare completă. Astfel, este esențial să cunoști simptomele și să te adresezi unui medic dacă acestea apar, mai ales dacă ai mai multe, relatează Business Insider.

Anemia feriprivă poate fi un semn al cancerului de colon. Foto: Arhivă

Anemia feriprivă poate fi un semn al cancerului de colon. Foto: Arhivă

Ratele de cancer colorectal la persoanele sub 50 de ani au crescut cu 2% în fiecare an începând cu 2011, potrivit Societății Americane de Cancer. Și este în prezent cel mai mortal cancer în rândul bărbaților de această vârstă din SUA și al doilea cel mai mortal în rândul femeilor.

Cel mai adesea, cancerul colonului și cancerul rectal debutează sub forma unor excrescențe mici, cunoscute sub numele de polipi, în mucoasa organelor. De obicei, aceștia sunt inofensivi, dar uneori pot deveni canceroși.

De multe ori polipii sunt asimptomatici, așa că este important să se efectueze controale regulate, deoarece cei descoperiți în stadii incipiente pot fi de obicei îndepărtați complet, potrivit Mayo Clinic. Vârsta recomandată pentru a începe screening-ul pentru cancer este de 45 de an i, dar cei care au o predispoziție genetică, antecedente familiale de boală sau alți factori de risc colorectal pot fi sfătuiți să efectueze testele la o vârstă mai mică.

Obișnuiam să începem să facem colonoscopii ca metodă de screening la vârsta de 50 de ani, dar acum vârsta a fost redusă la 45 de ani, recunoscând faptul că tot mai mulți tineri suferă de cancer colorectal. Așa că vă rugăm să vă faceți colonoscopia", a declarat pentru sursa citată dr. James Cleary, oncolog gastrointestinal la Dana-Farber Cancer Institute din Boston.

Însă cei care acuză semne și simptome de cancer colorectal înainte de vârsta de 45 de ani ar putea dori, de asemenea, să efectueze un screening. „Dacă aveți un singur simptom, ar trebui să vă gândiți să faceți o colonoscopie, dar dacă aveți două dintre acestea, statistic vorbind, șansele sunt mai mari și chiar ar trebui să mergeți să faceți o colonoscopie", a spus medicul.

De exemplu, durerile abdominale sau crampele și slăbiciunea sau oboseala sunt ambele simptome ale afecțiunii. Deși acestea pot fi simptome ale mai multor afecțiuni, dacă le experimentezi pe ambele în același timp, ai putea lua în considerare posibilitatea de a te supune unui examen medical pentru depistarea cancerului.

Cleary a împărtășit trei dintre celelalte simptome și semne comune ale cancerului de colon la care trebuie să fii atent.

Anemie cu deficit de fier

Anemia feriprivă, care se manifestă în cazul unei persoane care are un nivel scăzut de fier, poate fi un semn al cancerului de colon.

Acest lucru apare de obicei deoarece cancerul de colon poate provoca sângerări, în special sângerări rectale, un alt simptom al bolii, a spus Cleary.

Cu toate acestea, sângerarea se poate produce la un nivel microscopic, de care pacientul nu ar fi conștient. O pierdere de sânge provoacă anemie, deoarece globulele roșii din sânge conțin fier. Așadar, dacă pierzi sânge, pierzi o parte din fier.

Simptomele comune ale anemiei feriprive includ oboseală, lipsă de energie, dificultăți de respirație și dureri de cap.

Modificări ale tranzitului intestinal

Modificarea tranzitului intestinal poate fi, de asemenea, un posibil semn al cancerului colorectal, dar acest lucru se poate manifesta în mai multe moduri, a spus Cleary.

Modificări precum mersul la baie mai des, scaune subțiri ca un creion și sânge în scaun sunt frecvente la pacienții cu cancer colorectal, a spus el.

Alte modificări pot include diaree și constipație.

Pierderea involuntară în greutate

Pierderea în greutate involuntară poate fi un semn al oricărui tip de cancer, inclusiv al cancerului de colon, a spus Cleary. El tinde să vadă acest lucru la pacienții cu cancer de colon în stadiu foarte avansat.

Dacă există o pierdere neintenționată în greutate, oamenii ar trebui să se adreseze medicului și să afle ce se întâmplă, întrucât aceasta reprezintă o problemă de mare risc, a explicat medicul, în special dacă se confruntă în același timp cu un alt simptom, cum ar fi sângerarea rectală.

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 Greu de crezut așa ceva, dar...

2 Culisele picante din spatele așa-zisei crize dintre partidele „condamnate” să împartă un ciolan mai auster

3 VIDEO Singura întrebare care l-a făcut pe Putin să tușească...

4 DOCUMENT Pensiile rămân înghețate o perioadă, salariile bugetarilor la fel, dar pentru întreg anul viitor / Toate modificările importante

5 Amușinarea lui Orban pe la București arată că pe măsură ce se blochează colaborarea energetică cu Ucraina, cu atât devine mai importantă cea cu Români…