Cele mai bune țări din Europa pentru expați în 2023
Oamenii se mută în străinătate din mai multe motive - pentru a-și schimba locul de muncă, pentru a fi mai aproape de partenerul de viață sau pentru a cunoaște o nouă cultură. Spre exemplu, unii europeni au emigrat spre sud, reducând facturile de încălzire prin alegerea unor țări cu vreme mai blândă.
Muntenegru FOTO Pixabay
Site-ul Numbeo , (cea mai mare bază de date din lume cu prețuri și costuri de trai) a adunat date pentru fiecare țară din Europa, luând în calcul chiria medie, costul produselor alimentare și prețul utilităților și al divertismentului. Top 10 țări în funcție de costul de trai sunt Ucraina, Kosovo, Macedonia de Nord, Moldova, Bosnia și Herțegovina, Belarus, Serbia, Albania, România și Polonia.
Însă costul vieții nu este, evident, singurul aspect de luat în considerare înainte de o mutare. Siguranța și alte considerente legate de calitatea vieții sunt, de asemenea, primordiale.
Iată patru țări care reușesc să atingă echilibrul, conform Euronews.
Muntenegru
Muntenegru se mândrește cu orașe medievale, lacuri glaciare, al doilea cel mai adânc canion din lume - și prețuri extrem de scăzute.
Numbeo acordă țării un rating de 38,9. Spre comparație, Elveția - cea mai scumpă destinație din Europa - are un indice de 114,2.
Acești indici reprezintă un procent din costul destinației în comparație cu orașul New York, orașul de referință al motorului de căutare. Astfel, prețurile din Muntenegru reprezintă aproximativ 38,9% din prețurile din New York, în timp ce prețurile din Elveția sunt cu 14,2% mai mari decât cele din marele oraș american.
Nomazii pot aplica pentru o viză de 2 ani de ședere în Muntenegru, cu posibilitatea de prelungire.
Mâncare ieftină în Capitala Muntenegrului: 30 de lei (6,4 euro)
O halbă de bere: 10 lei (2 euro)
Chiria pe o lună într-o garsonieră este de aproximativ 1.800 de lei (370 euro).
Portugalia
Portugalia - cu plajele sale însorite și orașele sale pline de viață - este cea mai populară destinație pentru nomazii digitali din Europa.
Numbeo acordă Portugaliei un indice al costului vieții de 45,3.
În cadrul noului program destinat nomazilor digitali, persoanele care muncesc la distanță vor putea locui și lucra în Portugalia timp de până la 12 luni. Pentru a se califica, solicitanții trebuie să câștige cel puțin 2.800 de euro pe lună - de patru ori salariul minim din Portugalia.
Mâncare ieftină în capitala Portugaliei, Lisabona: 60 de lei (12 euro)
O halbă de bere: 12 lei
Chiria pe o lună într-o garsonieră este în jur de 6.000 de lei ( 1.207 euro).
Croația
Croația este puțin mai scumpă decât Portugalia, cu un indice de 46,7. Orașele de la malul mării, precum Split și Dubrovnik - renumite pentru locațiile de filmare din „Game of Thrones” - ridică media costurilor. Cu toate acestea, țara balcanică este totuși o opțiune cu costuri reduse pentru imigranți.
Croația a început să ofere vize speciale pentru lucrătorii din domeniul digital din afara Uniunii Europene în ianuarie 2021, permițându-le să rămână până la un an și scutirea impozitului pe venit.
Mâncare ieftină în capitala Croației, Zagreb: 50 de lei (9,80 euro)
O halbă de bere: 12 lei
Chiria pe o lună într-o garsonieră este în jur de 2.700 de lei ( 560 euro).
Lituania
Lituania este, de asemenea, populară printre nomazii digitali - în special capitala Vilnius, care se mândrește cu o abundență de spații de coworking. Numbeo îi acordă un rating de 48,8.
Cei care doresc să plece din Regatul Unit, SUA, Australia, Coreea de Sud, Noua Zeelandă sau Japonia pot solicita o viză simplificată și rapidă, care poate fi obținută în general în câteva luni.
Mâncare ieftină în capitala Lituaniei, Vilnius: 50 de lei (10 euro)
O halbă de bere: 20 lei
Chiria pe o lună într-o garsonieră este în jur de 3.500 de lei ( 720 euro).
Ce cred localnicii despre nomazii digitali
Prețurile mici sunt excelente pentru nomazii digitali - dar pot avea un impact negativ asupra comunităților locale, care suferă din cauza inflației și a crizelor de locuințe.
Este demn de remarcat faptul că salariul mediu lunar în Podgorica este de 628 de euro - aproximativ o cincime din salariul mediu lunar din Londra.
Înainte de a vă muta în străinătate, faceți cercetări pentru a afla ce părere au localnicii despre imigranți și cum puteți sprijini în mod etic comunitățile în care vă alăturați.
Învățarea limbii locale este un prim pas foarte bun, mai ales că puteți începe înainte de a ajunge în țară. De asemenea, familiarizați-vă cu obiceiurile locale. Astfel, nu numai că vă veți simți mai integrat, dar veți evita să jigniți pe cineva din greșeală.
Sursa: adevarul.ro