Cele mai bune şi cele mai rele cinci alimente pentru tiroidă
Tiroida produce hormoni care afectează aproape fiecare organ din corpul dumneavoastră, de la bătăile inimii și temperatura corpului până la digestie, metabolism, dispoziție, respirație și multe altele.
Ouăle sunt printre cele mai bune 5 alimente pentru tiroidă, FOTO arhivă
O dietă bogată în alimente integrale vă poate ajuta să vă menţineţi echilibrul hormonal optim. Potrivit yahoo!life , dieteticienii au întocmit o listă cu cele mai bune şi cele mai daunătoare alimente în afecţiuni ale glandei tiroide.
Cele mai bune cinci alimente
1. Nucile de Brazilia
Aceste nuci de copac provin din pădurea tropicală amazoniană și sunt pline de nutriție. Seleniul este un mineral esențial, cu proprietăți antioxidante, care este vital pentru sănătatea tiroidei, potrivit National Institutes of Health. „Adesea recomand să mănânci o singură nucă de Brazilia în fiecare zi, care oferă mai mult decât cantitatea zilnică recomandată de seleniu”, afirmă Josten Fish, RD, proprietar al „Dietitian Meets Mom”.
2. Algele marine
Algele marine - care se regăsesc în şi rulourile de sushi - sunt pline de iod, un alt nutrient esențial, care permite tiroidei să își facă treaba. Există, însă, anumite măsuri de precauție pe care persoanele care suferă de boli tiroidiene trebuie să le ia în calcul. „În timp ce iodul este crucial pentru funcția tiroidiană, prea mult iod poate dăuna glandei tiroide, în special la persoanele cu Hashimoto”, avertizează Danielle Smith, dietetician înregistrat la Top Nutrition Coaching.
Suplimentele de iod, precum și consumul de alimente bogate în iod pot reprezenta un risc, sconfirmă şi Institutul Național de Diabet și Boli Digestive și Renale, așa că, dacă aveți Hashimoto, trebuie să discutați cu medicul înainte de a le încorpora în dietă.
3. Ouăle
Ouăle conţin o proteină completă și sunt o sursă excelentă de vitamina B12 și colină. Iar când vine vorba de sănătatea tiroidei, sunt un pachet complet, conținând seleniu, iod și tirozină, un aminoacid esențial, care este un element constitutiv al hormonilor tiroidieni. În timp ce ouăle sunt o sursă de colesterol alimentar, rețineți că acesta este un nutrient necesar, pe care corpul îl folosește pentru a produce hormoni, iar avertismentele privind colesterolul alimentar au fost eliminate din Ghidul dietetic pentru americani.
4. Carnea de vită
Carnea de vită nu numai că este o sursă extraordinară de proteine, fier și vitamina B12, dar este și o modalitate excelentă de a obține o doză de zinc. Mineral esențial, zincul ajută la combaterea infecțiilor, produce ADN și joacă un rol important și în sănătatea tiroidei, potrivit unei cercetări din 2023 apărute în „Frontiers in Endocrinology”.
5. Verdețurile cu frunze
Frunzele verzi sunt bogate în doi nutrienți care ajută funcția tiroidiană: antioxidanți și vitaminele B. Există opt vitamine B diferite, iar verdeţurile cu frunze, cum ar fi spanacul, le conțin aproape pe toate. „Antioxidanții ajută la protejarea tiroidei de stresul oxidativ, iar vitaminele B joacă un rol în metabolismul energetic și în funcția tiroidiană”, precizează în continuare dieteticianul Danielle Smith.
Cele mai rele cinci alimente pentru tiroidă
1. Soia
Alimentele din soia, precum tofu, edamame și laptele de soia, au multe beneficii pentru sănătate. Cu toate acestea, alimentele din soia pot interfera cu medicamentele pentru tiroidă folosite pentru a trata hipotiroidismul, potrivit Clinicii Mayo. De aceea, se recomandă să consumați soia la cel puțin o oră după ce ați luat medicamentele, ceea ce oferă organismului suficient timp pentru a absorbi complet medicamentul.
2. Cofeina
În ceea ce priveşte cafeaua și alte băuturi cu cofeină, cum ar fi băuturile energizante, ceaiul și sucurile, ar putea fi nevoie să fie limitat consum lor sau chiar evitate total dacă luați medicamente pentru o afecțiune tiroidiană. „Nivelurile ridicate de cofeină pot exacerba unele simptome ale hipertiroidismului și pot provoca anxietate și ritm cardiac rapid”, sugerează UCLA Health. Dacă luați medicamente pentru tiroidă, așteptați 30 până la 60 de minute înainte de a bea cafea.
3. Legumele crucifere crude
Legumele din această familie - broccoli, conopida, varza de Bruxelles, varza kale, bok choy și varza - au o listă lungă de beneficii pentru sănătate. Dacă luați medicamente pentru boala Hashimoto a tiroidei, ar trebui să fiți atenți la modul în care sunt preparate. „Legumele crucifere crude conțin goitrogeni, care pot afecta funcția tiroidiană, și ar trebui să fie limitat consumul lor. Gătitul acestor legume ajută la reducerea activității goitrogene și le face o opțiune mai bună pentru cei cu hipotiroidism”, a explicat dieteticianul Josten Fish.
4. Alimentele bogate în zahăr adăugat
„Există o legătură directă între diabet și tulburările tiroidiene”, spune o prezentare generală publicată în Diabetes & Metabolism Journal, în 2022. De aceea, este important să evitați alimentele ar putea provoca oscilații ale glicemiei, cum ar fi cele ultraprocesate și/sau care conțin mult zahăr adăugat. „Menținerea unor niveluri constante de zahăr din sânge este importantă pentru gestionarea nivelului de energie și a sănătății generale”, spune specialistul Danielle Smith.
5. Grăsimile trans
Deși Administrația pentru Alimente și Medicamente a interzis grăsimile trans, aceste uleiuri periculoase parțial hidrogenate pot fi încă găsite în cantități infime în alimente precum popcornul pentru microunde, aluaturile refrigerate, alimentele prăjite, margarină și gustările coapte din comerț. „Grăsimile trans afectează modul de comunicare dintre creier și tiroiă. Acesta este motivul pentru care multe persoane pot suferi de ceață cerebrală și alte probleme cognitive”, mai spune Danielle Smith. Trebuie făcute mai multe studii, dar cercetătorii din Frontiers in Endocrinology sugerează că există o legătură între inflamația cauzată de grăsimile trans și problemele tiroidiene.
Sursa: adevarul.ro