Cele două vârste la care în corpul nostru au loc „schimbări cu adevărat dramatice”. Modificările vizează ambele sexe

Cele două vârste la care în corpul nostru au loc „schimbări cu adevărat dramatice”. Modificările vizează ambele sexe

Cu toții ne așteptăm ca organismul nostru să treacă prin anumite schimbări treptate de-a lungul anilor, însă o nouă cercetare arată că transformările ar putea fi mai bruște decât se credea și se petrec în anumite momente ale vieții. Două dintre vârstele pe care le traversăm se remarcă prin cele mai multe modificări.

La anumite vârste, în corpul uman se produc schimbări bruște. FOTO Shutterstock

La anumite vârste, în corpul uman se produc schimbări bruște. FOTO Shutterstock

Un nou studiu realizat de Stanford Medicine arată că multe dintre moleculele și microorganismele corpului cresc sau scad brusc în număr în două momente specifice, la 44 și 60 de ani, potrivit New York Post .

Concluzia vine după evaluarea, la persoane cu vârste cuprinse între 25 și 75 de ani, a mii de molecule - inclusiv ARN, proteine și metaboliți - și a microbiomului lor, colecția de bacterii, viruși și ciuperci care trăiesc pe și în interiorul nostru.

„Mijlocul anilor 40 este o perioadă de schimbări dramatice, la fel ca și începutul anilor 60”

Constatarea cercetătorilor a fost că 81% dintre moleculele studiate prezentau fluctuații neliniare, ceea ce arată că au suferit mai multe modificări în anumite momente decât în altele. Descoperirile au fost publicate, miercuri, în revista Nature Aging.

„Nu ne schimbăm doar treptat în timp; există unele schimbări cu adevărat dramatice. Se pare că mijlocul anilor 40 este o perioadă de schimbări dramatice, la fel ca și începutul anilor 60. Și acest lucru este valabil indiferent de clasa de molecule la care vă uitați”, a explicat Michael Snyder, profesor de genetică și autorul principal al studiului.

Specialiștii sunt de părere că aceste schimbări dramatice se reflectă în transformări semnificative în organism.

Realizatorii studiului au urmărit efectele schimbărilor moleculare și microbiene după ce au observat că riscul de a dezvolta afecțiuni legate de vârstă, precum boala Alzheimer și bolile cardiovasculare, înregistrează o creștere bruscă, mai degrabă decât constantă.

În cazul persoanelor în vârstă de 40 de ani, modificările moleculare au fost observate în numărul de molecule legate de alcool, cafeină, metabolizarea lipidelor, boli cardiovasculare piele și mușchi.

În cazul persoanelor ajunse la de 60 de ani, s-au observat modificări legate de metabolismul carbohidraților și al cafeinei, reglarea imunității, funcția renală, bolile cardiovasculare și pielea și mușchii.

Ficatul, metabolismul și sistemele imunitare îmbătrânesc în ritmuri diferite la diferite persoane

Cercetătorii au identificat printre cei 108 participanți la studiu patru „ageotypes”, indicând faptul că rinichii, ficatul, metabolismul și sistemele imunitare îmbătrânesc în ritmuri diferite la diferite persoane.

Echipa a căutat grupurile de molecule cu cea mai mare fluctuație a cantității și a constatat că aceste schimbări au avut loc cel mai mult când oamenii au ajuns la mijlocul anilor 40 și la începutul anilor 60.

Schimbări observate atât la bărbați, cât și la femei

Inițial, fluctuația moleculară înregistrată la vârsta de 40 de ani a fost atribuită menopauzei și perimenopauzei.

Grupul aflat la mijlocul anilor 40 i-a surprins pe oamenii de știință care au presupus inițial că menopauza sau perimenopauza dirija aceste schimbări la femei, distorsionând astfel grupul. Când au împărțit grupul de studiu în funcție de sex, au descoperit că schimbarea clusterului a afectat bărbații în egală măsură.

„Acest lucru sugerează că, în timp ce menopauza sau perimenopauza pot contribui la schimbările observate la femeile în mijlocul anilor 40, există probabil alți factori mai semnificativi care influențează aceste schimbări atât la bărbați, cât și la femei. Identificarea și studierea acestor factori ar trebui să fie o prioritate pentru cercetările viitoare”, a explicat Xiaotao Shen, un fost cercetător la Stanford Medicine și primul autor al studiului.

Shen sugerează că sunt necesare mai multe cercetări pentru a explora forța motrice a acestor schimbări bruște, dacă rezultatele sunt produsul unor factori comportamentali sau biologici, potrivit New York Post .

Pentru a trăi mai în acord cu aceste schimbări biomoleculare - indiferent de cauza lor -specialiștii recomandă să acordați o atenție deosebită sănătății la 40-60 de ani , eventual să creșteți numărul de exerciții fizice și să reduceți consumul de alcool.

„Cred cu tărie că ar trebui să încercăm să ne ajustăm stilul de viață cât timp suntem încă sănătoși”, spune Snyder.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Noile cupoane vor arăta foarte diferit în funcție de stadiul de cotizare / Cu cât vor crește exact pensiile după recalculare

2 Procurorii DNA l-au reținut pe șeful Poliției Rutiere Maramureș

3 Cea mai bună dovadă că sfârșitul lumii este aproape...

4 VIDEO Ce-i face un ucrainean drogat cu ciuperci unei rusoaice

5 Foarte interesante amănunte...