Cele două noi medicamente anti-colesterol 'Repatha' și 'Praluent', considerate prea costisitoare (studiu)

Cele două noi medicamente anti-colesterol 'Repatha' și 'Praluent', considerate prea costisitoare (studiu)

Prețurile pentru două noi medicamente foarte active împotriva colesterolului, recent aprobate de US Food and Drug Administration (FDA), sunt excesive și riscă să fie o povară pentru sistemele de asigurări de sănătate, a concluzionat un organism independent de cercetare din SUA, informează AFP.

'Repatha', produs de laboratorul american Amgens, și 'Praluent', al firmei farmaceutice franceze Sanofi și al partenerului său american Regeneron, au primit recent undă verde din partea FDA pentru a fi comercializate.

Studiile clinice relevă o diminuare cu 55% până la 60% a colesterolui rău (LDL) chiar și la pacienții care folosesc deja medicamente de tipul statinelor. 'Praluent' și 'Repatha' au marcat intrarea unei noi clase de medicamente anti-colesterol pe o piață dominată de aproape treizeci de ani de statine, precum 'Lipitor', care au contribuit la reducerea în mod semnificativ a mortalității cardiovasculare.

Dar prețurile cerute pentru noile medicamente, de peste 14.000 de dolari pe an (14.100 de dolari pentru 'Repatha' și 14.600 de dolari pentru 'Praluent') au suscitat neliniștea comunității din domeniul sănătății, deoarece aceste medicamente ar trebui să fie luate timp de mai mulți ani de un mare număr de americani. Între 3,5 milioane și 15 milioane de persoane ar putea fi eligibile în SUA pentru aceste tratamente, notează AFP.

Potrivit unei analize realizate de Institute for Clinical and Economic Review (ICER), făcută publică în această săptămână, prețurile pentru aceste medicamente ar trebui să fie cu cel puțin 67% mai mici. Acestea ar trebui să fie mai reduse cu încă 15% pentru a ajunge un pic peste 2.000 de dolari pe an, astfel încât să nu afecteze prea mult bugetele asigurărilor de sănătate.

"Chiar dacă aceste medicamente anti-colesterol nu vor fi utilizate decât pentru cel mult 25% dintre pacienții afectați, angajatorii, asiguratorii și asigurații ar trebui să plătească o medie de peste 20 de miliarde de dolari pe an", a declarat dr. Steven Pearson, fondator și președinte al ICER.

Rezultatele analizelor ICER indică faptul că prețurile care reprezintă cel mai bine beneficiile globale ale acestor medicamente pentru pacienți ar putea fi între 3.615 de dolari și 4.811 de dolari, reprezentând o reducere cu 67% față de prețul din listă, având în vedere câștigurile economice anticipate în ceea ce privește prevenirea atacurilor de cord și a deceselor.

Grupul Sanofi a amintit miercuri într-un comunicat că a stabilit propriul său model de raport cost/beneficiu (al medicamentului) pentru a determina prețul corect. "Vrem să furnizăm medicamente accesibile și să ne asigurăm că pacienții cărora le sunt prescrise aceste medicamente vor avea acces la ele", a declarat grupul.

Pe baza rezultatelor mai multor studii clinice și a ratelor de scădere a colesterolului, ICER estimează că aceste medicamente ar putea reduce mortalitatea cu aproximativ 50% din aceste cauze. Folosind o simulare pe computer, acești experți au aplicat parametri diferiți populației adulte din SUA, cum ar fi costurile medicamentelor și economiile potențiale care rezultă dintr-un număr redus de spitalizări pentru atacurile de cord.

Ei au considerat că utilizarea acestor două medicamente pentru reducerea colesterolului ar putea preveni sute de mii de decese, de infarct miocardic și accident vascular cerebral în următorii douăzeci de ani.

Ambele medicamente neutralizează o proteină (PCSK9) care limitează acțiunea ficatului de colectare a colesterolului rău (LDL), mecanismul chimic pe care se bazează fiind diferit de cel al statinelor care diminuează sinteza colesterolului prin inhibarea unei enzime. AGERPRES 


populare
astăzi

1 Oameni buni, vă dăm un sfat / Începând de anul ăsta, fiți pregătiți pentru orice!

2 Așa este în America...

3 VIDEO Imagini care trebuie văzute de la vizita lui Trump jr. în Groenlanda...

4 VIDEO „S-a terminat, Vladimir, nu mai există niciun imperiu. Ești un idiot!”

5 VIDEO Da, sunt ruși „sancționați” și „izolați”, „plângând” la Courchevel, în Franța...