Cele două alimente ultraprocesate care duc la pierderea colagenului, reduc elasticitatea pielii și provoacă inflamație cronică
Menținerea tinereții pielii depinde de păstrarea colagenului și a elasticității, care sunt esențiale pentru fermitate și un ten neted. Cu toate acestea, anumite alimente ultraprocesate pot accelera îmbătrânirea pielii prin epuizarea nivelului de colagen și reducerea elasticității pielii.
Margarina afectează elasticitatea pielii FOTO: Arhivă, Adevărul
Aceste alimente sunt adesea pline de zaharuri, carbohidrați rafinați și aditivi nocivi care contribuie la inflamație, glicație și stres oxidativ, ducând la apariția ridurilor și la lăsarea pielii.
Shefinds a consultat mai mulți experți în piele și sănătate pentru a descoperi două alimente pe care să le lăsați în urmă, deoarece favorizează pierderea de colagen și reduc elasticitatea pielii. Potrivit acestora, untul/margarina și cerealele zaharoase sunt cele de evitat.
1. Unt și margarină cu conținut complet de grăsimi
Cercetările au demonstrat că alimentele au un impact asupra producției de ulei a pielii, susține dr. Elaine F. Kung, medic dermatolog, fondator al Future Bright Dermatology.
Expertul în îngrijirea pielii, dr. Adrienne O'Connell, director medical, avertizează că un consum prea mare de lactate, cum ar fi untul, poate duce la un ten mai gras, cu aspect gras. În timp ce uleiurile de pe față sunt naturale și pot avea efecte pozitive, prea mult ulei în exces poate astupa porii și declanșa acnee.
Robyn Newmark, expert în îngrijirea pielii și fondator și CEO al Newmark Beauty, adaugă că „margarina este un aliment pe care ar trebui să îl eviți dacă vrei să previi ridurile și pielea uscată”. Acest lucru se datorează faptului că acest aliment este „frecvent fabricat cu uleiuri parțial hidrogenate, una dintre cele mai răspândite grăsimi trans”. În timp ce grăsimile trans „contribuie la bolile de inimă”, specialistul avertizează, de asemenea, că acestea pot accelera și procesul de îmbătrânire a pielii.
„Acizii grași trans fac pielea mai sensibilă la radiațiile ultraviolete, care pot provoca daune elastinei și colagenului din piele”, explică Newmark. În plus, Newmark notează că „margarina poate provoca inflamație cronică, accelerând formarea ridurilor”.
2. Cerealele zaharoase
Cerealele zaharoase pot avea un impact asupra sănătății pielii, din cauza indicelui glicemic ridicat și conținutului lor de zahăr. Nivelul ridicat de zahăr din aceste cereale poate duce la un proces numit glicație.
Glicarea are loc atunci când moleculele de zahăr se leagă de proteine precum colagenul și elastina, formând produse finale de glicare avansată (AGE). Aceste AGE slăbesc colagenul și elastina, ducând la lăsarea pielii și apariția ridurilor.
„Consumul excesiv de zahăr rafinat cauzează deteriorarea intrinsecă a proteinelor de colagen și elastină din piele prin formarea de produse finale de glicare avansată (AGE)”, explică dr. Simran Sethi, MD, fondator al RenewMD și skin by Dr. Simran Sethi.
„Acest lucru reduce integritatea și elasticitatea pielii, făcând-o predispusă la deshidratare și riduri”, adaugă dr. Sethi.
În mod alternativ, „fructele pot satisface pofta de dulce” dacă sunteți obișnuiți cu un mic dejun mai dulce, iar acestea „hidratează, de asemenea, pielea datorită conținutului lor ridicat de apă”.
Sursa: adevarul.ro