Cele cinci temeri legate de sex ale generației Z, conform terapeuților

Cele cinci temeri legate de sex ale generației Z, conform terapeuților

Conform unor cercetări, generația Z - adică cei născuți între 1997 și 2012 – este mai puțin activă din punct de vedere sexual față de alte generații. Dependența de tehnologie, stresul și problemele de sănătate mintală afectează viața sexuală a tinerilor, relatează NY Post, citând HuffPost.

Generația Z are dificultăți în a discuta cu partenerii despre limite. FOTO Shutterstock (Arhivă)

Generația Z are dificultăți în a discuta cu partenerii despre limite. FOTO Shutterstock (Arhivă)

Unul din patru tineri adulți din generația Z recunoaște că nu a făcut niciodată sex, conform unui sondaj realizat în anul 2021 de Kinsey Institute și Lovehoney, citat de HuffPost.

În jur de 31% au spus că maximul pe care l-au experimentat a fost sextingul, adică schimbul de fotografii, mesaje și filmulețe cu un partener.

Cel puțin un specialist sugerează că cei din generația Z redefinesc conceptul de sex.

Atunci când tinerii adulți spun că nu fac sex, acest lucru nu înseamnă neapărat că sunt lipsiți de experiență sexuală; mai degrabă, mulți dintre ei par să își exprime sexualitatea într-un mod diferit - și, din ce în ce mai mult, acest lucru se întâmplă prin intermediul unei conexiuni la Internet", a declarat la vremea respectivă cercetătorul în domeniul sexului Justin Lehmiller, ca răspuns la rezultatele sondajului.

Probleme de comunicare

Generația Z are dificultăți în a discuta cu partenerii și viitorii parteneri despre limite și dorințe, spun specialiștii.

În timp ce discuțiile despre consimțământ și plăcere sunt din ce în ce mai menționate în zilele noastre, se pare că devine mai greu atunci când este timpul ca aceste lucruri să fie aplicate în relații , potrivit terapeutului Keanu Jackson din New York City.

„De fapt, întâlnesc o grămadă de oameni care caută sprijin pentru a învăța cum să vorbească și să spună adevărul cu privire la nevoile lor sexuale și relaționale", a spus Jackson pentru HuffPost.

Există o concepție greșită și foarte răspândită conform căreia, dacă vrei să ai o relație sănătoasă pe termen lung, trebuie să fii pregătit să satisfaci toate nevoile partenerului tău tot timpul. Nu numai că este o așteptare extrem de periculoasă și nerealistă, dar îi învață pe oameni că limitele personale nu sunt la fel de importante. Acest lucru se întâmplă mai ales atunci când există diferențe clare de putere prezente în relație”, a mai adăugat terapeutul.

Generația Z se simte presată să pună etichete pe sexualitatea lor

Tinerii din generația Z se simt presați să-și „exploreze liber sexualitatea”, când s-ar putea să nu fie pregătiți, conform terapeutului Torri Efron Pelton.

Odată cu accesul la social media și recunoașterea identităților sexuale multiple, adolescenții se simt deopotrivă acceptați și presați să se exploreze pentru a nu se încadra într-o anumită categorie.

Libertatea sexuală a dus la preocupări de genul: "Ce se întâmplă dacă nu vreau ca sexul să fie ocazional?" "Ce se întâmplă dacă nu știu ce-mi place și toți ceilalți știu?"”, a spus Efron Pelton pentru HuffPost.

Se simte marginalizată de anumite comunități sexuale

În timp ce o persoană mai în vârstă ar putea să ridice din umeri și să își continue viața la vederea unei reclame sau a unui profil pe o aplicație care prezintă cu îndrăzneală cerințe fizice specifice, excluzându-le pe toate celelalte, cei din generația Z consideră că aceste atitudini sunt deranjante, a declarat Jackson.

Jackson a spus că a văzut anunțuri pentru evenimente care „restricționează accesul pe baza aspectului fizic - rasă, greutate, înălțime etc. - sau a auzit de oameni care au plătit pentru a participa la un eveniment și cărora, în cele din urmă, li s-a refuzat intrarea fără un motiv specificat".

Avalanșa de fotografii nud nedorite este deranjantă

Conținutul sexual explicit trimis pe aplicații, precum Snapchat, reprezintă o mare problemă pentru cei din generația Z, a declarat Efron Pelton.

Am avut la un moment dat un client tânăr de sex masculin, de aproximativ 15 ani. Și-a deschis Snapchat-ul și a văzut o fotografie explicită care i-a fost trimisă. S-a simțit complet în pericol la întoarcerea la școală fiind în preajma acelui coleg și nu era sigur cum să proceseze ceea ce tocmai văzuse", și-a amintit terapeutul.

Se confruntă cu anxietatea legată de performanță

Trăim într-o societate a rușinii, din păcate, care emite judecăți de valoare în funcție de felul în care arată corpul tău și de ceea ce percepi ca fiind abilități sexuale", a explicat Jackson.

Ceea ce vreau să spun prin asta, de exemplu, este că, pe baza felului în care arăți, cineva îți poate atribui un scenariu sexual înainte de a avea măcar șansa de a te prezenta. Dacă cumva nu te potrivești cu tiparul care a fost creat pentru tine, atunci este probabil să fii tratat greșit sau să fii făcut de rușine doar pentru că ești tu însuți, ceea ce, bineînțeles, ar putea duce la o anxietate crescută în timp ce încerci să faci sex sau să ai relații intime cu cineva", a spus terapeutul.

Deși discuțiile sincere despre sex și o mai mare deschidere în această privință au devenit o obișnuință în rândul tinerilor, mai sunt încă multe aspecte care trebuie abordate pentru ca aceștia să se simtă în largul lor în propriul corp.

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 Greu de crezut așa ceva, dar...

2 Culisele picante din spatele așa-zisei crize dintre partidele „condamnate” să împartă un ciolan mai auster

3 VIDEO Singura întrebare care l-a făcut pe Putin să tușească...

4 DOCUMENT Pensiile rămân înghețate o perioadă, salariile bugetarilor la fel, dar pentru întreg anul viitor / Toate modificările importante

5 Amușinarea lui Orban pe la București arată că pe măsură ce se blochează colaborarea energetică cu Ucraina, cu atât devine mai importantă cea cu Români…