Cele cinci țări din întreaga lume care nu pot fi cucerite

Cele cinci țări din întreaga lume care nu pot fi cucerite

Pornind de la conflictul din prezent între Rusia și Ucraina, iată care sunt cinci dintre cele mai puternice țări din lume, care nu ar putea fi cucerite din motive bine întemeiate, conform Business Insider .

Soldati americani in Afganistan FOTO Shutterstock

Soldați americani în Siria. FOTO Getty Images

Istoria omenirii este plină de războaie declarate pentru extinderea regatelor și teritoriilor. Astfel, Business Insider a realizat un top cinci țări care nu pot fi cucerite, fie datorită caracteristicilor geografice, fie numărului uriaș al populației.

Statele Unite ale Americii

Orice invadator al Statelor Unite nu se confruntă doar cu armata americană, ci cu toți cei 330 de milioane de americani. În SUA există mai multe arme decât oameni, ținând cont doar de armele care sunt înregistrate. Americanilor li se permite să proiecteze și să producă arme, fără a fi nevoie să le înregistreze. Acest lucru înseamnă că fiecare american dispune de un arsenal.

Chiar dacă un invadator ar reuși să preia controlul asupra populației civile, ar trebui să treacă de cea mai bine pregătită și echipată armată din lume.

Apoi, ar trebui să țină cont că multe orașe mari sunt organizate și înarmate. Albuquerque, Houston, Oklahoma, Detroit, Baltimore sau New York, indiferent dacă trupele invadatoare se deplasează de la est la vest sau de la vest la est, există o mulțime de puncte importante pe care invadatorii trebuie să le asigure înainte de a merge mai departe. Ceea ce aduce în discuție un alt punct: America este uriașă.

SUA se bucură de cel mai mare avantaj, și anume cel al poziției geografice. Deșertul Arizona, Munții Stâncoși, o rețea masivă de râuri și platouri plus priceperea militară, fac din SUA una dintre țările imposibil de cucerit.

soldati rusi ucraina foto getty images

Soldați ruși FOTO Getty Images

Rusia

Invadarea Rusiei este un lucru dificil. Când Napoleon a invadat în anul 1812 Moscova, poporul rus a avut pierderi mari. Rușii au preferat să distrugă orașele, fermele dar și alte infrastructuri pentru a nu le lăsa invadatorilor.

În plus, nici Hitler nu a reușit să cucerească țara, iar în mod evident, oricine ar încerca acest lucru în zilele noastre ar eșua. Mai mult decât atât, invadatorii ar trebui să țină cont că vor lupta cu fiecare stat client ex-sovietic din jurul graniței, având în vedere că mulți dintre ei sunt încă loiali Rusiei.

De asemenea, caracteristicile geografice sunt de partea acesteia. Invadatorii ar trebui să țină cont de lanțurile muntoase dar și de temperaturile extrem de mici din Siberia.

parada talibani kandahar afganistan 8 noiembrie 2021 foto AFP

Talibani în Kandahar FOTO Getty Images

Afganistan

Fiecare imperiu invadator care credea că victoria este aproape în Afganistan a contribuit cu adevărat la intitularea Afganistanului drept „Cimitirul Imperiilor”.

Ceea ce face Afganistanul atât de dificil de capturat este în primul rând relieful. Este înconjurat de unele dintre cele mai înalte vârfuri din lume.

SUA reprezintă o forță de luptă viabilă în Afganistan datorită avantajului lor logistic. Acolo unde SUA pot intra și ieși relativ ușor cu provizii și trupe, britanicii care atacau în anul 1839 aveau un sistem mult mai puțin fiabil. De aceea, s-au întors cu un singur om din cei 16.000 de soldați. De aici venind și numele de „Dezastrul din Afganistan”.

Cel mai important motiv pentru care nimeni nu poate cuceri Afganistanul este că orice invadator ar trebui să cucerească populația.

Armata China FOTO AFP - de la parada din 2017

Soldați chinezi FOTO AFP

China

China este cea mai populată țară din lume, având peste 1,3 miliarde de oameni. În vreme ce populația chineză probabil că nu are propriile arme, nu ar dura mult timp ca acestora să li se ofere artilerie pentru a forma un front împotriva unui invadator.

China dispune de caracteristici geografice diverse. Este înconjurat de oceane, invadatorii trebuind să fie pregătiți, totodată, pentru deșertul Gobi și junglele din Asia de Sud-Est, dar și pentru regiunile muntoase.

Dacă trupele invadatoare nu sunt masacrate pe parcurs de trupele Armatei Populare Chineze de Eliberare, atunci ele s-ar putea confrunta cu o varietate de boli tropicale.

image

Soldați indieni FOTO Shutterstock

India

India dispune și ea de un avantaj reprezentat de relief, înconjurată fiind la nord și est de munți. Deșerturile reprezintă circa jumătate din regiunile de nord-vest ale Indiei. În sud-vest, India are o climă tropicală.

O parte din strategia navală majoră a Indiei este de a-și trimite suficiente submarine pentru a scufunda navele de război inamice.

De când britanicii au părăsit India în anul 1947, au purtat un război cu Pakistanul și chiar au intrat în război cu China, în anul 1962.

Înălțimea munților Himalaya face suportul aerian foarte dificil, chiar imposibil uneori. Ca atare, forța lor de muncă aproape nelimitată și populația de miliarde de oameni ar face din ei un adversar formidabil pe orice front.

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 LIVE Alegeri parlamentare 2024 / PSD a câștigat alegerile cu peste 22%, AUR e pe doi cu 18%, urmat de PNL

2 Simple zvonuri?

3 Uite, asta este chestie gravă și concretă despre Călin Georgescu!

4 VIDEO Da, este surprinzătoarea președintă a POT, are două masterate şi a participat la tranzacţii imobiliare de sute de milioane de euro

5 ALERTĂ Avem distribuirea mandatelor în Parlament! PSD, PNL, UDMR și Minoritățile au majoritate și pot guverna fără USR, spun calculele partidelor!