Cele cinci greșeli nutriționale de sărbători, care afectează digestia și ne pot îngrășa. De ce trebuie să mâncăm carnea prima dată
Sărbătorile sunt un prilej de bucurie, dar și de răsfăț culinar. Pentru că excesele alimentare pot avea consecințe neplăcute asupra sănătății, specialiștii spun că „moderația este cheia”, porții mai mici și mai multe salate.
Tochitura moldovenească FOTO: Arhivă, Adevărul
Cristian Mărgărit, consultant în nutriție și fitness, a explicat pentru G4 food cele mai frecvente cinci greșeli nutriționale, dar și care sunt soluțiile pentru a le evita.
1. Mâncatul excesiv la o singură masă
Supraîncărcarea stomacului nu doar că ne face să ne simțim inconfortabil, dar poate duce la probleme digestive și acumularea kilogramelor nedorite.
„În loc să mâncăm până la refuz, ar fi mai înțelept să ne bucurăm de porții mai mici, câte o <specialitate> la o masă. Evităm antreurile, gustările și savurăm fiecare preparat fără grabă. Chiar dacă organismul poate tolera abuzuri alimentare ocazionale, e bine să avem și niște enzime digestive la îndemână”, explică Cristian Mărgărit.
2. Neglijarea legumelor și a salatelor
Potrivit specialistului, salatele sunt esențiale pentru o digestie optimă și pentru menținerea senzației de sațietate.
„Introducerea salatelor proaspete sau a legumelor gătite ușor alături de preparatele tradiționale poate echilibra mesele. Vom mânca prima dată carnea, pentru că are nevoie de nivelul maxim de acid din stomac, nu salatele, cum greșit se popularizează online”, avertizează specialistul.
3. Ignorarea activității fizice
Lipsa mișcării contribuie la acumularea kilogramelor și la senzația de somnolență.
„O masă copioasă merge cel mai bine după un antrenament intens. Dar și plimbările scurte după masă pot stimula digestia și metabolismul”, spune Cristian Mărgărit.
4. Consumul excesiv de dulciuri, sucuri și produse de patiserie
Consumul exagerat de dulciuri poate duce la creșteri bruște ale glicemiei și la acumularea grăsimilor.
„În loc să ne umplem farfuriile cu toate dulciurile disponibile, ar fi mai bine să alegem câteva preferate și să le savurăm în porții mici, ca gustări, nu după mese”, sugerează Mărgărit.
5. Săritul peste mese pentru a „economisi calorii”
Mulți aleg să sară peste mese, sperând că vor compensa astfel excesele de la masa festivă. Această strategie, însă, este contraproductivă.
„Săritul peste mese încetinește metabolismul și te face să exagerezi la masa principală. Încearcă să iei măcar un mic dejun proteic și mici gustări sănătoase pe durata zilei (fructe, nuci sau iaurt), astfel încât să nu ajungi în foame maximă în fața tentațiilor”, sfătuiește expertul.
În concluzie, spune specialistul, moderația este cheia. „Savurați băuturile preferate, dar cu măsură. Nu strică și un protector hepatic, pentru campionul lunii”.
Sursa: adevarul.ro