Cele 9 alimente pe care persoanele de peste 40 de ani ar trebui să le mănânce pentru a evita Sindromul Metabolic
Sindromul metabolic este un grup de afecțiuni care apar împreună, crescând riscul de boli de inimă, accident vascular cerebral și diabet de tip 2. Iată care sunt cele 9 alimente pe care persoanele de peste 40 de ani ar trebui să le mănânce pentru a evita această boală.
Sindromul metabolic poate fi asociat cu simptome precum creșterea în greutate FOTO: Shutterstock
Potrivit publicației shefinds , aceste afecțiuni includ tensiunea arterială ridicată, glicemia ridicată, excesul de grăsime corporală în jurul taliei și niveluri crescute de colesterol sau trigliceride. Pentru persoanele de peste 40 de ani care doresc să evite sindromul metabolic, concentrarea pe o dietă echilibrată și bogată în nutrienți poate fi esențială.
Dr. Varsha Khatri, dietetician nutriționist autorizat, dr. Krutika Nanavati, RDN, și dr. Harsh Sheth, au dezvăuit pentru publicația citată care sunt cele mai bune alimente pe care trebuie să le consumați pentru a evita sindromul metabolic peste 40 de ani. Aceștia au dezvăluit că broccoli, lintea și perele sunt unele dintre cele mai bune alegeri.
Broccoli
Broccoli este bogat în fibre, care ajută la digestie, favorizează senzația de sațietate și ajută la reglarea nivelului de zahăr din sânge.
„Această legumă are un conținut ridicat de fibre care ajută la menținerea unui nivel sănătos al zahărului din sânge prin încetinirea absorbției glucozei în fluxul sanguin. Fibrele cresc, de asemenea, sațietatea, fiind astfel de ajutor în gestionarea greutății - un factor-cheie în atenuarea riscului de sindrom metabolic”, susține dr. Varsha Khatri.
Perele
Perele sunt o sursă bună de fibre alimentare, incluzând atât fibre solubile, cât și insolubile. Acest conținut de fibre poate ajuta la reglarea nivelului de zahăr din sânge prin încetinirea absorbției de zaharuri din tractul digestiv. De asemenea, perele pot contribui la senzația de sațietate, susținând gestionarea greutății.
Dr. Khatri spune că „acestea conțin multe fibre alimentare, în special fibre solubile. Acestea ajută la reglarea absorbției glucozei prin scăderea vitezei de digestie a carbohidraților, reducând creșterile sau scăderile bruște ale nivelului de zahăr din sânge care pot contribui la rezistența la insulină și la diabetul de tip 2”.
Perele au un indice glicemic scăzut, ceea ce înseamnă că nu provoacă modificări semnificative ale nivelului de zahăr din sânge. Prin urmare, oamenii pot lua gustări din ele în timpul zilei pentru a-și menține energia constantă. Perele au, de asemenea, antioxidanți precum flavonoidele și vitamina C care luptă împotriva stresului oxidativ și a inflamației, care duc la apariția cazurilor de sindrom metabolic.
Fructele uscate
Fructele uscate sunt surse concentrate de vitamine, minerale și antioxidanți. Acești nutrienți susțin sănătatea generală și ajută la combaterea inflamației și a stresului oxidativ, care sunt factori care stau la baza sindromului metabolic și a afecțiunilor asociate acestuia, cum ar fi bolile cardiovasculare și hipertensiunea arterială.
„Fibrele din fructele uscate ajută digestia; acest lucru menține glicemia constantă, reducând riscul de rezistență la insulină. Prezența antioxidanților și a polifenolilor, printre alte substanțe, în fructele uscate ajută la reducerea inflamației și a stresului oxidativ din organism. Aceste avantaje contribuie la îmbunătățirea sănătății cardiovasculare, reducând în același timp șansele de a dezvolta sindromul metabolic”, spune medicul Khatri.
În plus, ea notează că este esențial să se țină cont de mărimea porțiilor și de zaharurile adăugate, în special în anumite fructe uscate preparate în comerț.
Linte
Leniile au un indice glicemic scăzut (IG), ceea ce înseamnă că provoacă o creștere mai lentă și mai constantă a nivelului de zahăr din sânge în comparație cu alimentele cu IG ridicat.
Khatri împărtășește faptul că lintea conține „proteine vegetale, care sunt responsabile pentru menținerea intactă a masei musculare, precum și a metabolismului general. În plus, ele conțin suficiente fibre alimentare pentru a menține glicemia stabilă și pentru a oferi senzația de sațietate, necesară atunci când încercați să reduceți greutatea”.
În plus, deoarece lintea are un indice glicemic scăzut, nu afectează foarte mult nivelul de zahăr din sânge, astfel că consumul ei poate ajuta la prevenirea rezistenței la insulină. Nu numai atât, dar și aceste leguminoase sunt o sursă avantajoasă de acid folic și magneziu, doi nutrienți care susțin sănătatea cardiovasculară prin menținerea unei tensiuni arteriale sănătoase și reducerea incidenței bolilor cardiovasculare, un aspect al sindromului metabolic.
Fasolea
Fasolea este o sursă excelentă de proteine de origine vegetală. Includerea alimentelor bogate în proteine, cum ar fi fasolea, în dieta dumneavoastră poate promova sațietatea, susține menținerea mușchilor și ajută la gestionarea greutății, toate acestea fiind esențiale pentru prevenirea sindromului metabolic.
Fasolea este plină de nutrienți, iar acest lucru ajută la prevenirea sindromului metabolic. Ele sunt o sursă bună de fibre și proteine care controlează nivelul de zahăr din sânge și promovează senzația de sațietate.
„Fibrele din leguminoase încetinesc absorbția glucozei, prevenind astfel nivelurile ridicate de zahăr din sânge și rezistența la insulină. Aceste atribute sunt foarte esențiale pentru menținerea sănătății cardiovasculare, precum și pentru evitarea apariției sindromului metabolic. Fasolea are, de asemenea, minerale vitale precum magneziul și potasiul, care ajută la menținerea sănătății inimii și la menținerea unei tensiuni arteriale sănătoase”, notează Khatri.
Nuci și semințe
Nucile și semințele sunt bogate în grăsimi sănătoase, inclusiv grăsimi mononesaturate și polinesaturate. Aceste grăsimi pot ajuta la îmbunătățirea nivelului de colesterol prin creșterea colesterolului HDL (colesterolul bun) și reducerea colesterolului LDL (colesterolul rău). Menținerea unor niveluri sănătoase de colesterol este importantă pentru sănătatea inimii și poate reduce riscul de sindrom metabolic.
Dr. Krutika Nanavati spune că acestea sunt „o sursă excelentă de grăsimi sănătoase, fibre și proteine. Acești nutrienți contribuie la sațietate, la controlul zahărului din sânge și la niveluri sănătoase de colesterol, toți factori care au impact asupra riscului de sindrom metabolic”.
Cereale integrale
Cerealele integrale contribuie la sațietate și pot ajuta la controlul apetitului. Menținerea unei greutăți sănătoase este importantă pentru prevenirea sindromului metabolic și a afecțiunilor asociate acestuia, precum obezitatea și acumularea de grăsime abdominală.
„Cerealele integrale oferă energie susținută și fibre, promovând sănătatea intestinelor și controlul zahărului din sânge. Acestea sunt de preferat cerealelor rafinate, care pot contribui la creșterea vârfurilor de zahăr din sânge”, spune dr. Nanavati.
Grăsimi sănătoase (de exemplu, avocado, ulei de măsline)
Grăsimile sănătoase, cum ar fi avocado și uleiul de măsline, conțin compuși cu proprietăți antiinflamatorii. Inflamația cronică este asociată cu sindromul metabolic și cu afecțiunile asociate acestuia, cum ar fi obezitatea, diabetul de tip 2 și bolile de inimă. Consumul de alimente bogate în grăsimi sănătoase poate ajuta la reducerea inflamației și la promovarea sănătății generale.
„Grăsimile sănătoase îmbunătățesc nivelul colesterolului și reduc inflamația. Grăsimile mononesaturate (care se găsesc în avocado și în uleiul de măsline) susțin sănătatea inimii și sensibilitatea la insulină, reducând șansele de sindrom metabolic”, spune dr. Harsh Sheth.
Alimentele bogate în potasiu (de exemplu, cartofii, roșiile și bananele)
Potasiul joacă un rol crucial în reglarea tensiunii arteriale. Alimentele bogate în potasiu ajută la contracararea efectelor sodiului, care poate duce la hipertensiune arterială. Menținerea unor niveluri sănătoase ale tensiunii arteriale este importantă pentru prevenirea bolilor cardiovasculare, o componentă comună a sindromului metabolic.
„Alimentele bogate în potasiu ajută la reglarea tensiunii arteriale. Un aport adecvat de potasiu susține sănătatea cardiovasculară și reduce riscul de hipertensiune arterială, o componentă a sindromului metabolic”, spune dr. Sheth.
Sursa: adevarul.ro