Cele 60 de minute care fac diferența dintre viață și moarte. Ce arată noile studii despre legătura dintre sport și cancer
Sportul ne salvează viața. Cel puțin asta arată un studiu care indică faptul că cei care fac activități fizice constant au șanse mari de a scăpa de formele grave de cancer. În special, cancerul de prostată și cel mamar. Medicii recomandă minim 60 de minute de sport pe săptămână.
Sportul ne ajută să învingem bolile grave FOTO adevarul
Medicii recomandă să facem minimum 20 de minute de sport pe zi pentru a ne menține sănătatea, mai ales în condițiile în care petrecem tot mai mult timp în șezut. Noile studii arată că activitatea fizică ne poate salva viața. Dincolo de beneficiile deja cunoscute, noile studii arată că mișcarea regulată crește șansele de stagnare a cancerului mamar și de prostatată, ba chiar împiedică decesul din această cauză.
Un studiu revoluționar
Studiul a apărut recent în British Journal of Sports Medicine și a fost realizat pe un eșantion de 28.000 de persoane, din Africa de Sud, diagnosticate cu o formă de cancer, în stadiul I. Studiul și-a propus să vadă care este efectul activității fizice susținute, chiar ușoare sau moderate, în progresia cancerului, dar și în fatalitatea acestuia. Subiecții studiului au fost împărțiți în trei grupe: cei care nu fac sport, cei cu activitatea fizică scăzută (maximum 60 de minute pe săptămână) și cei care practică sport la intensitate medie și ridicată (mai mult de o oră pe săptămână).
Au fost luate în calcul, în cadrul studiului, vârsta, statutul socio-economic, dar și sexul participanților. Efectele au fost analizate, în special, pentru cancerul de sân, prostată și cel de piele. Rezultatele cercetărilor sunt incredibile. Practic, s-a demonstrat că cei care au făcut sport și care continuă să facă sport după diagnostic au rezultate excepționale. Adică boala stagnează și este mai puțin probabil ca respectivii subiecți să moară din cauza acelui tip de cancer . Tocmai de aceea studiul poate revoluționa atenția și atitudinea față de sport.
Șanse de 27% de stagnare a bolii
Studiul arată că în jur de 62% dintre participanți nu făceau sport. În schimb, 25% erau implicați în activități fizice moderate spre intense. Cancerul de prostată, dar și cel mamar erau cele mai comune tipuri de cancer în rândul participanților. În timpul studiului aproximativ 19% dintre pacienți au murit din cauza evoluției cancerului. Datele studiului arată că prin comparație cu cei care nu făceau deloc sport, subiecții cu activitatea fizică moderată și intensă au cu 27% mai multe șanse de a observa o stagnare a bolii. În plus, au cu 47% mai multe șanse de supraviețuire. Conform aceluiași studiu, la doi ani după diagnosticare, cei care făceau sport în mod regulat aveau o șansă crescută cu 80% de a prelungi viața și de evita decesul provocat de cancer.
Cele 60 de minute care fac diferența între viață și moarte
Odată cu lipsa exercițiilor fizice crește riscul bolilor cardio-vasculare, a diabetului, dar și a diferitelor tipuri de cancer, precum cel de colon. „Mișcarea înseamnă sănătate. Ajută ca substanțele nutritive transportate de sânge, prin intermediul sistemului circulator, să ajungă în tot organismul. Contribuie la sănătatea întregului organism. Inclusiv la nivel psihic. Sport poate să însemne și mersul pe jos. Evident, în pas alert”, spune și medicul Corneliu Saradan. Conform studiului menționat mai sus, efectele sportului sunt mai mult decât concludente. Practic, ne poate salva viața chiar și în fața unor maladii cumplite.
Chiar și o activitatea fizică scăzută are un rol benefic. „Cu forme de cancer diagnosticate la pacienți tot mai tineri, dar și cu o incidență crescută, intervențiile care ne pot îmbunătăți pronosticul și speranța de viața sunt mai relevante ca oricând. Se știe că 60 de minute de exerciții pe săptămână pot reduce dezvoltarea cancerului cu 27% și cresc șansele la viață cu 47%. Toate aceste date ar trebui să-i încurajeze pe doctori să folosească exercițiile fizice ca o formă de terapie”, precizează Jon Patricios, medic specialist în sport și exerciții medicale, colaborator al Univeristății din Johannesburg, Africa de Sud, pentru medicalnewstoday.com.
Sursa: adevarul.ro