Cele 16 minute care au aruncat iahtul Bayesian într-o spirală a morții. „Singurul lucru pe care îl puteam auzi erau țipetele celorlalți”

Cele 16 minute care au aruncat iahtul Bayesian într-o spirală a morții. „Singurul lucru pe care îl puteam auzi erau țipetele celorlalți”

Modul în care super iahtul s-a scufundat atât de repede, în timp ce alte nave mai mici din apropiere au supraviețuit furtunii fără pagube, i-a uimit pe experți.

Ultimele imagini cu iahtul Bayesian al lui Mike Lynch înainte de scufundare YouTube CBC News

Ultimele imagini cu iahtul Bayesian al lui Mike Lynch înainte de scufundare YouTube CBC News

Duminica trecută, până la miezul nopții, Matteo Cannia a stat pe o bancă cu vedere la mare în Porticello. Era prea cald pentru a dormi.

Bătrânul de 78 de ani, pescar de la vârsta de 10 ani, a văzut primele fulgere. „Am auzit tunetul și vântul și am decis să merg acasă”, a spus el, scrie bbc.com.

Pe măsură ce furtuna creștea, toată lumea se trezea. Apa intra în casa prietenului meu”.

În jurul orei locale 04:15, Fabio Cefalù - un pescar care ar fi trebuit să iasă în acea dimineață sălbatică de luni, dar care, la fel ca alții, a decis să nu iasă - a văzut brusc o rachetă de semnalizare aprinsă.

S-a răzgândit și a ieșit pe mare pentru a afla ce se întâmplă - și a descoperit doar perne și scânduri de lemn plutitoare.

Un super iaht de lux numit Bayesian, ancorat la doar câteva sute de metri distanță, se scufundase deja.

Totul s-a întâmplat într-o fereastră de 16 minute de dezastru, haos și chin, care a catapultat un port de pescuit sicilian adormit în centrul știrilor mondiale.

Toți cei 22 de pasageri de pe Bayesian, cu excepția a șapte, s-au urcat într-o plută de salvare când iahtul a început să se răstoarne. Ceilalți nu au reușit să scape.

Charlotte Golunski, o femeie britanică, a fost aruncată în apă împreună cu fiica ei de un an, Sophie. Ea a povestit că și-a ținut copilul în aer cu toată puterea pentru a o împiedica să se înece. „Totul era negru în jurul meu”, a spus ea, ”și singurul lucru pe care îl puteam auzi erau țipetele celorlalți”.

Ea, copilul ei și soțul ei, James, au fost printre cei salvați de căpitanul unei bărci cu pânze din apropiere. În Bayesian, care se scufunda, era prins și colegul ei, Mike Lynch - unul dintre cei mai importanți antreprenori în domeniul tehnologiei din Regatul Unit, supranumit „Bill Gates al Marii Britanii”.

Luxul s-a transformat în teroare

Lynch își adunase familia, prietenii și colegii pentru o vacanță idilică pe vasul său de lux: un iaht somptuos de 56 de metri care a câștigat premii pentru design și avea cel mai înalt catarg din aluminiu din lume.

În iunie, acesta a fost achitat în urma unui proces îndelungat în SUA pentru acuzația că a umflat în mod fraudulos valoarea companiei sale, Autonomy, înainte de a o vinde către Hewlett Packard în 2011. Călătoria a fost planificată ca o sărbătoare a libertății pentru a marca reabilitarea sa în opinia publică.

La trei zile după scufundarea iahtului, corpul său a fost recuperat de scafandri din epavă.

O zi mai târziu, a fost recuperat cadavrul fiicei sale Hannah, în vârstă de 18 ani, care urma să înceapă luna viitoare să studieze la Universitatea din Oxford.

Printre ceilalți decedați s-au numărat președintele băncii de investiții Morgan Stanley, Jonathan Bloomer, și soția sa Judy; avocatul lui Lynch, Chris Morvillo, și soția sa Neda; și bucătarul de pe iaht, Recaldo Thomas. Soția lui Lynch, Angela Bacares, a supraviețuit.

Familia a emis o declarație în care vorbește despre „durerea lor de nedescris”, adăugând că sunt „devastați și în stare de șoc”.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Monica Tatoiu, uluită după recalcularea pensiei. Câți bani va primi fosta profesoară de matematică

2 Rusia, un butoi cu pulbere. Efectele mai puțin vizibile ale incursiunii ucrainene din regiunea Kursk

3 VIDEO SR-72 „Darkstar”, noua „dihanie” scoasă de SUA din „cutia cu maimuțe”

4 Un geniu medieval a inventat viagra pentru săraci. Rețeta naturistă pentru virilitate, veche de peste un mileniu

5 Pedepse grele în cazul amantelor lesbiene ucigașe