Cele 13 minciuni despre război pe care Rusia vrea să le credem. „Colapsul este iminent“

Cele 13 minciuni despre război pe care Rusia vrea să le credem. „Colapsul este iminent“

La doi ani de la începerea războiului din Ucraina, specialiștii europeni în demontarea știrilor false ale propagandei ruse au identificat treisprezece mituri promovate intens de media pro-Kremlin și de „idioții” utili ai Moscovei.

Pe lângă războiul militar se duce și un război informațional. FOTO: Profimedia

Pe lângă războiul militar se duce și un război informațional. FOTO: Profimedia

Cu ocazia împlinirii a doi ani de război în Ucraina, EUvsDisinfo , portalul UE care se ocupă cu demontarea știrilor false pro-Kremlin, trece în revistă lista celor mai importante 13 mituri propagate de dezinformarea rusă și explică de ce sunt acestea manipulări.

Războiul din teren a fost acompaniat de un război informațional feroce dus de instituțiile media ale Rusiei pentru a face Occidentul să renunțe la ajutorul trimis Ucrainei.

Cele 13 mituri pe care specialiștii europeni le-au demontat cu ocazia împlinirii a doi ani de război, sunt împărțite în trei grupuri:

1. Primul grup (miturile de la 1-4) caracterizează Ucraina și ucrainenii ca fiind malefici și anti-ruși.

2. Al doilea grup (miturile 5-9) consideră Occidentul ca inamicul implacabil, dar și ciudat de incompetent al Rusiei.

3. Al treilea grup (miturile 9-13) prezintă Rusia ca fiind mai bună decât Occidentul și Ucraina la un loc. Potrivit Kremlinului, Rusia este mai bună – mai puternică, mai legitimă și înarmată cu arme mai bune. Naționaliștii ruși afirmă, de asemenea, că Rusia este superioară din punct de vedere moral pentru că Europa este pervertită.

Lista celor 13

Mitul 1: „Ucraina încearcă de ani de zile să comită genocid împotriva vorbitorilor de limbă rusă din Donbas, iar Rusia a intervenit doar pentru a-și proteja propriul popor. Ucraina desfășoară, de asemenea, operațiuni cu steag fals și organizează atrocități, apoi dă vina pe Rusia pentru acestea.“

Nu există nicio dovadă că cetățenii etnici, inclusiv etnicii ruși sau vorbitorii de limbă rusă, se confruntă cu persecuții din partea autorităților ucrainene din Donbas sau din altă parte din Ucraina, cu atât mai puțin existând pericolul de anihilare pe motive de naționalitate, etnie sau apartenență culturală”, arată specialiștii europeni.

În schimb, există foarte multe dovezi care leagă forțele militare rusești direct de crimele de război din Bucha, Irpin, Mariupol și alte locuri. Organizația Națiunilor Unite, la rândul său, a emis un raport care detaliază dovezi ale crimelor de război comise de autoritățile ruse, inclusiv tortura, violul și deportarea copiilor.

Mitul 2: „Ucraina pierde, conducerea sa este disperată, iar colapsul său militar este inevitabil. În plus, Ucraina este atât de disperată încât atacă infrastructura nucleară civilă și lucrează la o <bombă murdară>”.

„În 2023, contraofensiva Ucrainei a obținut doar câștiguri marginale. Cu toate acestea, de la invazia Rusiei din 24 februarie 2022, Ucraina a preluat aproximativ jumătate din teritoriul ocupat inițial de Rusia în februarie 2022. Situația actuală a câmpului de luptă poate părea a fi un impas, și totuși Ucraina continuă să obțină victorii impresionante în Marea Neagră”, se arată în analiză.

Succesul Ucrainei de a opri invazia masivă, ilegală și neprovocată a Rusiei este de necontestat.

„Țara nu este aproape de a se prăbuși nici politic, nici militar, chiar dacă uneori sprijinul internațional pentru Ucraina nu este atât de oportun pe cât ar putea fi”, mai arată specialiștii europeni.

Nu există nicio dovadă care să susțină afirmațiile Rusiei conform cărora Kievul mobilizează copii, femei sau bătrâni pentru luptă în prima linie sau că președintele Volodimir Zelenski trimite intenționat trupe ucrainene la măcel.

„În orice caz, dovezile indică contrariul: că generalii ruși își trimit trupele, mulți recrutați din închisori în atacuri sinucigașe în care sunt „carne de tun””- arată sursa citată.

Mitul despre ambițiile nucleare ucrainene sau „bombele murdare” reprezintă pură ficțiune.

De fapt, Ucraina este o țară fără arme nucleare din 1994, când a semnat Memorandumul de la Budapesta. „Este una dintre puținele țări din lume care a renunțat la un arsenal nuclear, după ce a eliminat armele pe care le-a moștenit de la Uniunea Sovietică. Rusia, pe de altă parte, a neglijat în mod flagrant angajamentul pe care l-a luat atunci când a semnat tratatul care confirmă că va respecta independența, suveranitatea și granițele Ucrainei”, se arată în analiză.

Afirmațiile conform cărora Ucraina își distruge intenționat infrastructura nucleară civilă sunt la fel de nefondate. „De fapt, Ucraina și SUA au încercat în mod repetat să dezamorseze tensiunea din jurul centralei nucleare Zaporizhzhia. Rusia a întreprins multe acțiuni nesăbuite care vizează această facilitate”, arată sursa citată.

Mitul 3: „Ucraina nu există ca stat. Locuitorii au ales să se alipească la Rusia prin referendumuri“

Negarea statului și suveranității Ucrainei este o altă narațiune de dezinformare pe care experții pro-Kremlin au vândut-o de ani de zile. Președintele Putin însuși a pervertit adesea istoria susținând că Ucraina nu a existat până când bolșevicii au creat-o. Dar Ucraina este un stat suveran cu propria sa identitate și o istorie lungă”, se arată în analiză.

De fapt, chiar Rusia a recunoscut și s-a angajat să respecte teritoriul și suveranitatea Ucrainei în 1994, când a semnat Memorandumul de la Budapesta prin care renunța la armele nucleare.

Doi ani de război în Ucraina. FOTO: Getty Images

Doi ani de război în Ucraina. FOTO: Getty Images


Mitul 4: „<Ucrainenii> nu există cu adevărat pentru că sunt, de fapt, ruși. Liderii lor naziști și uzurpatorii occidentali le-au spălat creierele să creadă că sunt ucraineni.“

Ucrainenii din tranșee care își apără țara de atacurile rusești nu par confuzi cu privire la cine sunt. Ei știu cine îi atacă, cine îi ajută să se apere și ce apără. Cu toate acestea, propagandiștii de la Kremlin, inclusiv Putin însuși, lansează adesea afirmația bizară că ucrainenii și rușii sunt un singur popor care ar trebui să fie uniți sub privirea duioasă și iubitoare a lui Putin”, se arată în analiză.

Desigur, ucrainenii și rușii împărtășesc multă istorie și cultură. „Marea ironie este că, lansând invazia sa ilegală, Putin i-a forțat pe ucraineni să intre într-un război pentru independența lor, care inevitabil le va ascuți identitatea unică ucraineană, mai degrabă decât să o slăbească”, susține sursă citată.


Mitul 5: „Occidentul, în special SUA, a început războiul în Ucraina. Moscova nu a avut de ales decât să se apere. Acum se luptă cu puterea adunată a <Occidentului colectiv> care speră să folosească războiul pentru a slăbi sau distruge Rusia. Asistența militară occidentală nu face decât să prelungească suferința Ucrainei.“

„Actualul război la scară largă a început când Rusia a invadat Ucraina la 24 februarie 2022. Afirmația falsă că Occidentul, acționând prin Ucraina, este agresorul este o tactică clasică de dezinformare pentru a prezenta Rusia drept victimă a propriul său război”, se arată în analiză.

UE, SUA și multe state membre NATO au oferit Ucrainei asistență militară pentru a ajuta Ucraina să respingă agresiunea neprovocată a Rusiei, dar nu sunt implicate în luptă.

„Occidentul nu vrea să distrugă Rusia. Vrea ca Rusia să nu mai încerce să distrugă Ucraina”, arată analiza.


Mitul 6: „SUA finanțează programe secrete de dezvoltare a armelor biologice care funcționează în laboratoare din Ucraina și din alte părți.“

Poveștile inventate despre „biolaboratoare clandestine din SUA” sunt un caz clasic de teorie a conspirației care folosește o tactică de a distrage atenția și a deruta”, se arată în analiză.

Surse autorizate, inclusiv Înaltul Reprezentant al ONU pentru Dezarmare Izumi Nakamitsu, au dezmințit în mod repetat acuzațiile conform cărora laboratoarele biologice finanțate de SUA din Ucraina sunt folosite în scopuri militare.


Mitul 7: „Sancțiunile occidentale împotriva Rusiei sunt ilegale, destabilizează economia globală și cresc costul vieții pentru cetățenii obișnuiți de pe tot globul. Sancțiunile întăresc Rusia și au un efect de boomerang împotriva economiilor europene. Cetățenii UE protestează împotriva sancțiunilor și a liderilor care le-au autorizat.“

„Dezinformarea pro-Kremlin cu privire la sancțiunile UE și occidentale este un pachet de contradicții. Cumva, sancțiunile sunt o formă ilegală, destabilizatoare de constrângere, dar nici nu funcționează și chiar întăresc Rusia. Această narațiune de dezinformare minimizează impactul sancțiunilor pentru publicul intern din Rusia și creează falsa impresie că UE se prăbușește”, se arată în analiză.

Sancțiunile reduc mijloacele Rusiei de a finanța războiul și de a achiziționa componente cheie pentru complexul său militar-industrial.

La începutul lui 2024, Serviciul Federal de Statistică al Statului Rus, Rosstat, a raportat că economia Rusiei a crescut cu peste 3% în 2023. Dar mulți economiști cred că datele economice transmise de Rusia sunt lipsite de transparență, sugerând că statisticile sunt distorsionate.

„Cifrele macroeconomice aparent pozitive ale țării sunt în mare parte rezultatul trecerii acesteia la o economie de război. Această tranziție se concentrează în primul rând pe producția industrială de echipamente militare pentru invazia Ucrainei, dintre care o mare parte este ulterior distrusă sau consumată pe câmpul de luptă, ducând la neglijarea altor sectoare economice”, mai arată specialiștii europeni.

Cheltuielile militare rusești sunt foarte mari. De exemplu, un atac masiv cu rachete asupra Ucrainei din 2 ianuarie 2024 a costat Rusia aproximativ 620 de milioane de dolari .

În același timp, rubla a suferit o depreciere semnificativă, inflația este în creștere și există semne de supraîncălzire economică.

Război în Ucraina de doi ani. FOTO: Profimedia

Război în Ucraina de doi ani. FOTO: Profimedia


Mitul 8: „Europa este slabă și divizată. UE și liderii săi sunt marionete americane. Sancțiunile UE au provocat o penurie globală de alimente prin interzicerea produselor agricole rusești și o criză energetică prin interzicerea importurilor de petrol și gaze din Rusia.“

„Propaganda pro-Kremlin prezintă în mod regulat statele europene ca state marionete sau vasali ai SUA și NATO. Cu toate acestea, în februarie 2024, presupusa UE slabă și divizată și-a adunat voința politică de a aproba un instrument pentru Ucraina de 50 de miliarde de euro pentru a oferi finanțare pentru redresarea țării”, se arată în analiză.

În ceea ce privește impactul internațional, sancțiunile UE au scutiri important. Acestea exclud în mod explicit proviziile alimentare și îngrășămintele.


Mitul 9: „Statele europene au nevoie disperată de petrol și gaze rusești și în cele din urmă se vor prăbuși fără ele.“

„Atitudinea Rusiei de a intimida UE prin oprirea fluxurilor de gaz a explodat spectaculos în fața Kremlinului, când Europa nu a înghețat iarna care a urmat. Când Rusia a cerut Europei să aleagă între Ucraina și energia rusă, răspunsul european a fost fără echivoc – Ucraina”, se arată în analiză.

Rezervele de gaze subterane ale UE au fost umplute, iar din februarie 2024, acestea erau pline cu peste 80%. Europa și-a diversificat și importurile de gaze și a evitat șantajul energetic al Rusiei.


Mitul 10: „Victoria Rusiei împotriva Ucrainei este inevitabilă. Ucraina și Occidentul ar trebui să accepte acest lucru și să înceteze să refuze negocierile de pace. Lumea sprijină Rusia mai mult decât susține Occidentul sau Ucraina.“

„De când Rusia și-a lansat „războiul de trei zile”, Ucraina a oprit cu succes avansul invadatorilor și a eliberat un teritoriu considerabil de sub controlul militar temporar rus. De asemenea, forțele ucrainene au erodat serios activele militare rusești. Perseverența Ucrainei în fața unei agresiuni copleșitoare ne-a arătat adevărata semnificație a curajului. Sprijinul militar occidental pentru Ucraina face diferența pe câmpul de luptă în fiecare zi, ajutând Ucraina să-și mențină dreptul la autoapărare, care este consacrat în Carta Națiunilor Unite”, se arată în analiză.

Propunerile rusești pentru încetarea focului sau negocieri de pace sunt doar cascadorii PR.

„În ceea ce privește sprijinul global, observăm că aproximativ 40 de țări, inclusiv majoritatea națiunilor occidentale, continuă să ofere sprijin militar, umanitar și financiar Ucrainei, inclusiv China. Mai multe grupuri internaționale pentru drepturile omului, inclusiv Human Rights Watch, au lansat recent un raport prin care cer ca Putin și alți oficiali ruși înalți să fie investigați pentru crime de război în legătură cu atacul Rusiei asupra orașului ucrainean Mariupol”, se artă în analiză.

Adunarea Generală a ONU a cerut cu o majoritate covârșitoare ca Rusia să-și retragă toate forțele militare de pe teritoriul Ucrainei. Rusia are următorii aliați fermi: Belarus, Republica Democrată Coreea de Nord, Eritreea și Siria.

Putin, „apărător al creștinățății”, a cauzat sute de mii de decese. FOTO: EPA EFE

Putin, „apărător al creștinățății”, a cauzat sute de mii de decese. FOTO: EPA EFE

Mitul 11: „Rusia duce un război sfânt împotriva Ucrainei pentru a proteja valorile tradiționale. Rusia este adevăratul protector al creștinismului. Ucraina, uzurpată de păgânii fără Dumnezeu ai regimului de la Kiev, este fundamental rea.“

„Rusia a făcut referire frecvent la lupta împotriva lui Satana însuși pentru a-și justifica războiul împotriva Ucrainei. În primele săptămâni și luni ale războiului, Kremlinul a folosit acuzațiile despre alianța nesfântă a Ucrainei cu forțele lui Hades (zeul infernului în mitologia greacă-nr) pentru a explica lipsa progresului Rusiei pe câmpul de luptă”, se arată în analiză.

Demonizarea Ucrainei și a susținătorilor săi occidentali ca „păgâni fără Dumnezeu“ merge mână în mână cu dezinformarea pro-Kremlin conform căreia Occidentul vrea să distrugă „valorile tradiționale”, în timp ce Rusia le protejează.


Mitul 12: „În Ucraina, Rusia luptă împotriva imperialismului occidental și a neo-colonialismului și pentru o ordine mondială multipolară în care țările nu se amestecă în treburile interne ale altora.“

Regimul de la Kremlin a căutat de multă vreme să se declare public drept anti-imperialist și anticolonialist. Cu toate acestea, războiul brutal de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei a expus ambițiile imperiale și coloniale ale Rusiei față de vecinii săi din Europa, Caucaz și Asia”, se arată în analiză.

La 2 martie 2022, Adunarea Generală a Națiunilor Unite, cu o majoritate covârșitoare, a adoptat o rezoluție prin care respinge invazia brutală a Ucrainei de către Federația Rusă și cerând Rusiei să-și retragă imediat forțele și să respecte dreptul internațional.


Mitul 13: „Ucraina este un stat nazist condus de lideri naziști. Ca atare, însăși existența sa amenință Rusia. Rusia luptă pentru păstrarea istoriei. Toată Europa a sprijinit invazia Germaniei naziste în Uniunea Sovietică, așa cum Europa sprijină acum Ucraina nazistă. Rusia continuă Marele Război Patriotic din Ucraina pentru a scăpa lumea de naziști
.“

Mitul de bază al agresiunii ruse împotriva Ucrainei este acuzația că ucrainenii sunt naziști. Acuzația a fost întotdeauna absurdă și ar fi de râs dacă Kremlinul nu ar fi pornit un război sângeros bazat pe această acuzație. Fără această calomnie, liderii ruși nu și-ar putea justifica agresiunea împotriva Ucrainei. Așa că o repetă din nou, și din nou, din nou”, se arată în analiză.

Kremlinul ajunge să eticheteze drept nazist pe oricine rezistă agresiunii sale față de Ucraina – inclusiv, de exemplu, Canada.

Kremlinul a folosit în mod constant acest element convenabil de dezinformare pe tot parcursul războiului pentru a dezumaniza și a denigra ucrainenii. Prezentarea Rusiei de către Putin ca un „îmblânzitor modern al nazismului” este un exemplu clasic de încercare a Kremlinul de a dat vina pe alții pentru propriile sale acțiuni distructive.

Acuzațiile că întreaga Europă a sprijinit invazia Germaniei naziste în Uniunea Sovietică sunt dincolo de a fi bizare. De fapt, până în 1942, coaliția anti-Hitler includea 26 de state, precum și guvernele în exil ale țărilor europene ocupate.

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 Greu de crezut așa ceva, dar...

2 Culisele picante din spatele așa-zisei crize dintre partidele „condamnate” să împartă un ciolan mai auster

3 VIDEO Singura întrebare care l-a făcut pe Putin să tușească...

4 DOCUMENT Pensiile rămân înghețate o perioadă, salariile bugetarilor la fel, dar pentru întreg anul viitor / Toate modificările importante

5 Observația lui Liviu Avram despre legătura dintre Ciucă și Georgescu în contextul noilor dezvăluiri