Cele 10 semne care ne avertizează că avem diabet. Un medic explică la ce să fim atenți

Cele 10 semne care ne avertizează că avem diabet. Un medic explică la ce să fim atenți

Potrivit Asociației Americane de Diabet, aproape 40 de milioane de americani au diabet. Din acea populație, puțin mai puțin de 30 de milioane au fost diagnosticați, lăsând celelalte 8,5 milioane nediagnosticate.

Diagnosticarea precoce a diabetului vă poate salva viața FOTO arhivă Adevărul

Diagnosticarea precoce a diabetului vă poate salva viața FOTO arhivă Adevărul

Ceea ce împiedică oamenii să fie verificați și diagnosticați cu acuratețe dacă au sau nu diabet este stigmatizarea diabetului, care, potrivit CDC, este „... ideea falsă că persoanele cu diabet au făcut alegeri nesănătoase în ceea ce privește hrana și stilul de viață, ceea ce a rezultat. în diagnosticul lor”.

Dacă nu ești diagnosticat, de unde știi dacă ai putea avea diabet s au dacă ești pre-diabetic?

10 semne de avertizare ale diabetului

Iată semne de avertizare la care trebuie să fiți atenți, conform Dr. Ajaykumar D. Rao, șeful secției de Endocrinologie, Diabet și Metabolism de la Școala de Medicină Lewis Katz de la Universitatea Temple.

Urinare și sete de nestins

Urinarea frecventă este cel mai frecvent semn de avertizare al diabetului, a spus Rao, și vine cu o sete extremă.

„Cei doi în legătură va fi într-adevăr îngrijorător sau ar trebui să aducă semne de alarmă oamenilor pentru a putea fi testați pentru diabet”, a spus Rao.

Rao a spus că organismul detectează niveluri ridicate de zahăr și găsește modalități prin care zahărul să iasă din organism în procesul său natural de apărare. Cel mai simplu mod de a scăpa de excesul de zahăr este prin urinare, dar urinarea excesivă poate duce și la deshidratare.

„Nu doar zahărul se pierde, ci și apa”, a spus Rao.

Rao spune că uneori persoanele cu diabet ar putea avea probleme cu urinarea incontrolabilă pe timp de noapte. Pentru bărbați, acest lucru ar putea fi confundat cu o problemă de prostată, dar de fapt este „corpul care încearcă să scape de zahăr prin urinare”, a spus el.

Schimbare dramatică de greutate

Ar putea exista o creștere sau o pierdere dramatică în greutate, a spus Rao. Persoanele care au tipul 1, în special, prezintă adesea pierdere în greutate din cauza lipsei producției de insulină din organism. Diabeticii pot lua în greutate dacă încep să primească tratament cu insulină, potrivit Clinicii Mayo. Dar cu ajustări ale stilului de viață, inclusiv dieta și chiar medicamente, acest lucru poate fi remediat.

Vedere încețoșată sau modificări ale vederii

Potrivit CDC, vederea încețoșată asociată cu diabetul zaharat este cauzată de un nivel ridicat de zahăr din sânge lezează vasele de sânge din retină. Când vasele de sânge sunt deteriorate, acestea se pot umfla sau curge, ceea ce provoacă încețoșarea vederii.

Rao spune că dacă tu sau cineva pe care îl cunoști suferi de modificări ale vederii care nu sunt atribuite nimic altceva, este important să treci printr-o examinare amănunțită cu un oftalmolog.

Amorțeală și furnicături

Diabetul poate provoca, de asemenea, leziuni ale nervilor care provoacă o senzație de amorțeală sau furnicături, a spus Rao. CDC raportează că jumătate dintre persoanele cu diabet au leziuni ale nervilor, cunoscute sub numele de neuropatie. Creșterea zahărului din sânge dăunează nervilor, ceea ce împiedică creierul să trimită semnale către diferite părți ale corpului, provocând amorțeală sau furnicături.

Răni cu vindecare lentă

Healthline.com raportează că nivelurile ridicate de zahăr din sânge, neuropatia, circulația deficitară și deficiențele sistemului imunitar fac toate ca rănile să se vindece mai încet la diabetici. Mulți oameni cu diabet se confruntă cu un sistem imunitar compromis sau mai slab, care împiedică vindecarea corectă sau eficientă a rănilor.

Infecții frecvente

Complicațiile diabetului pot apărea și pe piele. Potrivit ADA, diabeticii pot prezenta infecții bacteriene, infecții fungice și mâncărime mai mult decât persoanele fără diabet.

În plus, Rao spune că infecțiile tractului urinar sunt frecvente atât la bărbați, cât și la femei. Femeile pot prezenta mai multe infecții ca răspuns la creșterea zahărului din sânge.

„Ajungerea la punctul în care pacientul nu răspunde corespunzător la antibiotice și continuă să aibă din nou asta, s-ar putea, din nou, că zaharurile ridicate îi pun în pericol de infecții”, a spus Rao.

Probleme cu picioarele

Rao a spus că problemele picioarelor la nivelul extremităților inferioare, cum ar fi calusurile sau ulcerele la picioare, sunt un alt motiv pentru ca persoanele să solicite asistență medicală și să fie diagnosticate.

Potrivit Asociației Americane de Diabet, problemele picioarelor sunt adesea cauzate de leziuni ale nervilor. Dacă nu sunt îngrijite, calusurile se pot transforma în ulcere, care sunt apoi predispuse la infecții.

Oboseala

Oboseala poate fi, de asemenea, legată de deshidratare și sete de nestins, a spus Rao. Deși acesta poate fi un semn de avertizare al diabetului, este și un efect secundar generic pentru alte boli, medicamente sau stiluri de viață. Rao subliniază că este important să nu se autodiagnostiqueze și să ceară sfatul unui profesionist.

Schimbări de dispoziție

La fel ca oboseala, schimbările de dispoziție pot fi un semn al diabetului, dar ar putea fi și un simptom al altor afecțiuni de sănătate. Uneori, persoanele cu tulburări psihologice sau psihiatrice preexistente pot experimenta schimbări de dispoziție mai mult decât altele, a spus Rao. Cu toate acestea, nu este întotdeauna specific diabetului.

„Dacă cineva are o nouă tulburare medicală care se dezvoltă pe lângă o situație preexistentă de sănătate mintală, ar putea face aceste lucruri puțin, dar mai dificil de gestionat”, a spus Rao.

Dureri în piept

Deseori, pacienții care au dureri în piept sau infarct miocardic vor fi diagnosticați cu diabet. Pacienții pot fi nediagnosticați, pot afla că au diabet și au trecut mult timp fără să-și cunoască sau să-și regleze boala cronică, a spus Rao.

Cum afli dacă ai diabet

Dacă vă confruntați cu oricare dintre aceste semne de avertizare, este important să fiți diagnosticat de un medic.

„Cred că este esențial să te implici. Este esențial să afli dacă ești diagnosticat cu diabet sau dacă trebuie să fii testat”, spune Rao.

Colaborând cu furnizorul dumneavoastră de asistență medicală, veți putea să vă gestionați simptomele și să reglați efectele diabetului.

„Fii perseverent ca să fii examinat”, a spus Rao. „Poate fi la fel de simplu ca un test de sânge. Există o mulțime de modalități de a obține o examinare, chiar dacă nu le puteți obține prin intermediul furnizorului dumneavoastră de servicii medicale”, încheie acesta.

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 Cine este angajata SRI care a furat 915.000 de lei din fondurile operative și i-a trimis „iubitului” în conturi din Turcia

2 Dezvăluire surprinzătoare despre ce se întâmplă în Ucraina, amănunt foarte puțin amintit...

3 „DeepSeek”, dovada că nu știm niciodată de unde poate veni dezastrul. Unii spun că este doar începutul...

4 Sabalenka, acuzată că a urinat pe nedoritul trofeu primit la Australian Open

5 Laura Vicol, reacție la zvonurile despre relația cu Leo de la Strehaia. „Îmi asum ce am făcut în viață”